Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Víziőzgidák a vadasparkban

Víziőzgidák jöttek világra a Szegedi Vadasparkban. Szaporításuk rendkívüli siker – tartani sem egyszerű őket, nemhogy szaporodásra rábírni. Nincs is víziőzük a magyarországi állatkerteknek, csak a szegedinek.
A délkelet-ázsiai víziőz szaporítása igazi szakmai bravúr. Fotó: Segesvári Csaba
A magyarországi állatkertek közül kizárólag a Szegedi Vadasparkban tekinthetnek meg a látogatók víziőzet. Ezek rendkívül félénk, stresszérzékeny állatok, tartásuk bármely gyűjteménynek dicsőségére válik. Európa-szerte alig néhány állatkertben maradnak meg, közülük is csak a legkiválóbbakban, ahol a kuriózumokra is föl vannak készülve. A víziőz szaporítása óriási szakmai siker. Érthető hát a vadasparkiak öröme: nemrég két víziőzgida látta meg a napvilágot Szegeden.

– Nem pöttyösek, mint a hazai őz gidái, hanem egyszínűek – mutatja be a két apróságot Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark megbízott igazgatója. Egyéb különbség is van a víziőz és a hazai őz között: a bakoknak agancs helyett agyaruk van. A víziőz Délkelet-Ázsiában él, erdők mélyén, a Huangho és a Jangce folyók végtelen árterületein, mocsaras-nedves körülmények közepette, lappangva-bújva, a külvilág számára jószerével észlelhetetlenül. Élőhelyéből adódóan, ha nem is a szó szoros értelmében „vízi" őz a víziőz – mindenesetre vízibb, mint a mi őzünk. Ha nem is állítható, hogy sikeres szaporodásában a rengeteg esőzés játszotta a fő szerepet, annyi biztos: nincs ellenére a sok csapadék. Olyan mértékben monszunesős a mostani Medárd-környéki időjárás, hogy a víziőz szinte a Sárga-folyó kanyarulatában érezheti magát...

Nemsokára szitutunga – másképpen szitatunga – is lesz a vadasparkban, amely még a víziőznél is vízibb állat, afrikai, rendkívül ritka mocsári antilop.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom