Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vizitdíj nélkül nehéz helyzetben a szegedi háziorvosok

Szeged - Április óta nincs vizitdíj – hiányát főleg a háziorvosok érzik meg. A kieső bevétel pótlásáról ugyan született egy megállapodás, de az érintettek szerint ez nem elég. A legtöbb szegedi háziorvos most kevés vagy semmilyen bért sem tud fizetni magának, ha működtetni akarja a praxisát.
A márciusi népszavazás eredményeként több mint egy hónapja nem szednek vizitdíjat a rendelőkben, ambulanciákon. Az így kieső bevételt először ugyan egyáltalán nem akarta ellentételezni a kormány, a szaktárca új vezetőjének, Székely Tamásnak azonban sikerült keretszerződést kötnie az orvoskamarával – többletforrást és a finanszírozási rendszer átalakítását ígérve. Cserébe az orvosok egyelőre lemondtak OEP-szerződéseik tömeges felmondásáról, amivel ellehetetlenítették volna az alapellátást.

– Remélem, tovább folynak a tárgyalások, és mielőbb megállapodás születik a helyzetünk rendezése érdekében. A jelenlegi ajánlat csak részben ellensúlyozza a kieső vizitdíjat – mondta el Kormányos Szilvia szegedi háziorvos. Az ígéret szerint ugyan minden biztosítási jogviszony ellenőrzése után 50 forintot kapnak, ez viszont a 300-as díjnak csak a hatoda. Így 120 ezres vizitdíjbevételéből csak 20-30 ezret kap vissza. Azt mondja, legnagyobb gondja, hogy új rendelőjére hitelt vett föl, aminek törlesztőrészleteit áprilisig a vizitdíjból fizette. Azóta a praxisából származó saját bérét kell erre költenie. A szakember szerint a betegforgalom is megnőtt 10-15 százalékkal, mióta nem kell fizetni a vizitekért. Sokan már nem élnek a háromhavi gyógyszerfelíratás lehetőségével, havi adagokért jönnek.

A vizitdíjra csak a nyugtatömb emlékeztet kormányos doktornő rendelőjében is Fotó: Segesvári Csaba
A vizitdíjra csak a nyugtatömb emlékeztet kormányos doktornő rendelőjében is
Fotó: Segesvári Csaba

Pördi Nándor szegedi háziorvos szerint vállalkozóként tartalékokra lenne szüksége kollégáinak – ehelyett azonban legföljebb a minimálbért tudják maguknak kifizetni. Az ötvennyolc éves háziorvos becslése szerint három szakvizsgával is csak annyi pénzt kaphat vissza, ami épp a tűzoltásra elég. Eszközbeszerzésre, fejlesztésre és még egy asszisztensre lenne szüksége, de ebből a pénzből nem telik ilyenekre.
Szilárd András tápéi háziorvos szerint is csak úgy tudják most működtetni a praxisukat a kollégái, ha nem vesznek föl bért – azaz ingyen dolgoznak. Bérük közterheit azonban vállalkozóként ilyenkor is be kell fizetniük – magyarázta a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke. A kialkudott kompenzációt ő sem tartja elégnek, hiába fizetnék visszamenőleg áprilisig. – A kezdet biztató, de folytatni kell a tárgyalásokat – hangsúlyozta.

Eddig plusz hétmilliárd

Április végén állapodott meg a Magyar Orvosi Kamara és az azóta egészségügyi miniszternek kinevezett Székely Tamás az alapellátó házi- és fogorvosok finanszírozásával kapcsolatban. Ennek részeként minden érintett 50 forintot kap egy jogviszony-ellenőrzés után, pluszpénzt adnak a több szakvizsgával rendelkező háziorvosoknak, emelik a szakmai szorzókat, és a fix díjat is a praxis nagyságához szabják. A megállapodás hétmilliárdos többletforrást igényel, amit az Egészségbiztosítási Alapon belül csoportosítanak át. Székely azt ígérte, a többletpénzt már májusban, de legkésőbb júniusban megkapják az orvosok.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. ipiapacs 2008. május 10. 21:39
  „Hol élsz te "nem mese " ?Nem tagja az EU-nak Magyaro. ? gondolkodj !
  Miért nincs euró ? A vizitdíj is beletartozik,mert a közösből,az államkasszából kell pótolni a vizitdíjat az orvosoknak.A szavazáskor sokminden szét lett zilálva,ami előbbre vitte volna az országot.Van 1 jó ellenzékünk akik gáncsolják a haladást,hogy ők kerüljenek hatalomra.Erre megy ki a játék.
  Különben ne siettesd az euró bevezetését,nem biztos hogy ujjongani fogsz utána.”
 • 21. 6664 2008. május 10. 05:22
  „vizitdíj: Külföldön betegnek lenni? Itt 30-40 EUR egy szimpla vizit, 150-250 EUR egy CT, és 2700 EUR egy arthroscopia egynapos bentfekvéssel. Vagyis lehet számolni...”
 • 20. szonja SZ 2008. május 10. 02:05
  „En sem igazan ertem- mikor bevezettek azert hisztiztek a haziorvosok, most, hogy eltoroltek, most azert...”
 • 19. nem mese 2008. május 09. 23:14
  „Persze,hogy szórják a pénzt, nem az övét szórja!Majd adózunk helyette mégtöbbet.Ha az eu-ban lennénk nem a vizitdij lenne a téma.Akkor már régen előbbre jutottunk volna.Inkább arról beszélnének miért nincs még mindig bevezetve az euro?Mert az még többe kerülne,igy a figyelmünk csak a vizitdijra összpontosul a problémák pedig eltörpülnek mellette.”
 • 18. vizitdíj 2008. május 09. 22:50
  „Egyszó mint száz,itt ebben az országban nem a háromszáz forintos vizitdíjról kellene beszélni.Ez csöpp a tengerben,ahhoz képest,hogy mekkora megoldatlan problémákkal küzd az ország.Ez a 300 semmi az összes többihez képest.Most eltörölték de ha valami mást fognak bevezetni mélyen hallgatnak is a hangadók.A fürdőkben már régebb óta kell a kezelések után térítési díjat fizetni,ollálá ez ugye föl sem tünt.És mégis elfogadtuk.Majd a 300 helyett lesz más.Igen mi még mindig ott tartunk hogy ingyen mindent,mint régen. Menjünk csak külföldre dolgozni és aki haza látogat,kédezzék meg őket mennyiért lehet beteg valaki?Hozzá szoktunk a ´régi szép időkhöz,majd kiíratom magam ha valami nem tetszik a munkahelyemen.Arról mélyen hallgatnak mikor hagyják magukat a reklámoknak befolyásolni és ezreket költenek a gyógyszernek nevezett készitményért.Az nem sok de a 300 igen.Ez igen!”
 • 17. ipiapacs 2008. május 09. 22:27
  „Mese :
  Tudod miért húz el minden ország mellettünk ?{téged idéztelek }
  Mert itt, olyan ellenzéke van a kormánynak, aki mindég keresztbe tesz a haladásnak. 2006-szept.ben a parl.mentnél minden nap más fideszes politikus uszított. Utána a nagygyűlésen Orbán bejelentette a vizitdíj,tandíj elleni szavazást,Ment az ijesztgetős,uszítós kampány.Most azon van, hogy kilökje a kormányt,ő kerüljön hatalomra,aztán ő osztaná az EU-s pénzt, a tűzhöz közel ülőknek.
  Na és lenne miből visszafizetni a 2 milliárd adósságát.
  Hát ezért nem haladunk.Már sokan elfelejtették mit csináltak1998-2002 között. Bokros által összehozott pénzt
  szétszórták.Nagyon sürgős nekik a trónra ülés.”
 • 16. Mese 2008. május 09. 21:18
  „Szabó S József,eggyet kell értenem önnel.
  Vajon a vizitdíj elött miből éltek,gazdálkodtak,működtek az orvosok/kórházak?
  Erről érdekesmód mindenki megfeletkezik.
  Ezzel a széfes hozzászólással is eggyetértek,ha otthon nincs széfbevaló dolgom,a kórházba miért vinnék ilyesmit? Mondjuk ékszert. A mobil is értékes,de nem széfben a helye.

  Lutetia:Tudod miért húz el miden ország mellettünk? Mert itthon minden gyárat bezáratnak/vagy megveszik külföldi cégek nekünk meg azt kell megvenni,amit behoznak. Múltkor a boltban láttam kínai!!hagymát. Mi a frásznak kínából hozatni,ha itt van Makó nem messze? Rengeteg fölös pénzkidobás.
  Éljen a marha jó Eu! Hajrá,utánozzuk őket mindenben! Bár a fizetések színvonalát is átvennék,mikor az élelmiszerek és a közművek árait másolják.
  Végül pedig: Mikor 3-4 féle járulékot vonnak az ember fizetéséből,még fizessen vizitdíjat meg napidíjat,mi? Ha igennel szavazott,akkor meg szégyelje magát,mert nem támogatja az államot eléggé..eszem megáll!
  Hány bőrt kell még lehúzni a rendesen dolgozó emberekről? Ó! és nem minden minimálbéres csaló,kapásból ismerek 4-5 embert,aki ennyiér dolgozik a vállalkozó kénye-kedvének kitéve. Meg mer szólalni,mert kéne a JOGOSAN járó szabadság? Mehet,de akkor ne is jöjjön vissza...és a többi.”
 • 15. maci52 2008. május 09. 20:36
  „Mennyit fizethetnek a riport alanyok egy ilyen cikkért? Szegény dokik,biztos gyalog járnak Dubaiba,min.2 kg aranyat,ami rajtuk van rendelési időben ,a nagyié volt.Rendezzünk gyüjtést nekik.A maszek betegeket mind az SZTK-ba gyógyítják,pedig a magánrendelőbe naponta keresnek annyit mint a havi fizetésük.Szegénykék.”
 • 14. Lutetia 2008. május 09. 20:18
  „Kedves Szabó S József,
  Nem kell lesajnálni mások hozzászólását. Az, hogy valaki nem ellenzi feltétlenül a vizitdíj bevezetését, még nem jelenti azt, hogy az egészségügy jelenlegi struktúrájával elégedett lenne. Sőt. A tervezett átalakítások, amelyeknek része lett volna a vizitdíj is, az OEP egyeduralmának letörését is célozták volna. Mint ahogy azt is, hogy az orvosok munkáját érdemben is ellenőrizzék a biztosítópénztárak, és csak a ténylegesen elvégzett munkájuk után kapjanak javadalmazást. Ez ugyanis a jelenlegi rendszerben nem történik meg, mert idáig már nem jutott el az egészségügyi reform. Amit pedig megint csak lehet kritizálni, a sok ügyetlenség miatt, meg azért is, mert hagyta, hogy a lobbiérdekek szétzilálják.
  Szóval mielőtt mélyen lenéznéd ezt a sok buta hozzászólót, próbáld megtalálni a mondandójuk belső logikáját. Mert lehet velü(n)k egyetérteni, lehet velü(n)k vitába szállni, de azért próbáljuk meg tisztelni egymást, még ha ez némelyikünknek - ott, a magas lovon - nehezünkre is esik.”
 • 13. Szabó S József 2008. május 09. 19:07
  „Sajnos szégyelnem kell hogy itt élek és magyar vagyok.

  Ennyi buta hozzászólást nem minden országban lehet olvasni. Szapulják az igennel szavazókat is , de elégedetlenek az egészségügy rendszerével is. Kit kinek a pénzén gyógyítanak ezen vitáznak. A lényeget kellene firtatni. Például azt hogy az alig egy éve bevezetett vizitdij előtt miből éltek az orvosok úgy ahogy éltek. Én akkor sem írígyeltem Őket és most sem tudom sajnálni. Egy szegedi doktornő a rendelőre felvett hitelének törlesztését látja veszélyeztetve a vizitdíj eltörlése miatt. A hitelfelvételkor még nem volt vizitdíj bevétele, tehát erre nem is számíthatott. A másik téma sem került soha szóba miért a legfontosabb beruházás a széf beszerzés volt. Egy átlagos magyar állampolgárnak otthon sincs olyan értéke amit széfben kellene tartani, nemhogy magával viszi a korházba. Térjünk már végre észhez addig amíg nem késö.”
 • 12. irix 2008. május 09. 17:30
  „Az orvosok is a vizitdíj ellen voltak. Szidták,hogy mennyi időbe kerül a papír kitöltése. Kérjék a pénzt Orbántól,és a Fidesztől.Az igennel szavazóknak,a jobboldal kampánynak köszönhetik.Most az is ingyen gyógyul,aki nincs bejelentve,és nem is volt.Így jut az ország előre,ha a másik folyton keresztbe tesz.
  Igennel szavazók! Itt az eredménye.”
 • 11. Lutetia 2008. május 09. 14:03
  „Nem mindenki fizet ám be havi 100 ezret járulékként. Döbbenetes, hogy hány ügyvéd és egyéb magánzó van bejelentve minimálbérre, azokról nem beszélve, akik be sincsenek jelentve. Mellesleg az OEP szerintem is egy nagy rakás sz@r, a népszavazás pedig egy demagóg húzás volt, gratulálok az igenre szavazóknak. Nem csoda, ha a végén minden ország elhúz mellettünk az EUé-ban.”
 • 10. hx 2008. május 09. 11:22
  „Kedves Hné!

  A munkáltatóm és én együtt havonta több mint 100000 Ft járulékot fizetünk be utánam. Emellett Ön szerint jelentékeny bevételkiesés, ha évente egy-két alkalommal, amikor orvoshoz megyek, befizetek-e, vagy nem 300 Ft-ot? Nem hinném, hogy a 300 Ft-okfogják megoldani azt, amit a havi százezerből nem tudnak megoldani.”
 • 9. Hné 2008. május 09. 10:43
  „Kedves 140!
  Hány éjszakát töltött benn? Hány nővérműszakot érintett ez? Mikor készítették el X idő alatt a zárójelentését, a ki és bejelentését, anyagainak archiválását?
  Aki nem tudja egy klinikai nap kötelező történéseit, lezajlását, az csak hangulatkeltésként nyomhatja a sódert. ( ..és az a szomorú, hogy ezt sokan beveszik.)
  Más: Az a beteg, aki a vizitdíj eltörlése mellett szavazott, az a többiekkel ( is ) fizetteti meg az ellátása árát, mert ugyan miből finanszírozná az OEP az a havi 160.000.-Ft/háziorvos kiadást, ha nem a járulékot fizetők befizetéseiből.
  Szégyellje magát mindeki aki bevette a FIDESZ eme demagógiáját, és igennel szavazott.”
 • 8. N.P. 2008. május 09. 10:09
  „140
  Az OEP úgy sz@r ahogy van. Gyakorlatilag ellenőrzést nem végez. Annak azért fel kellene tünni, hogy szegeden volt olyan időszak, amikor évente 10.000 hallókészüléket írtak fel. Volt olyan kórházi vezető aki a lakossági támogatásból bőr ülőgarnitúrát vett az irodájába.Az egészségüggyel tényleg kellene vamit csinálni.”
 • 7. volt Pördi beteg 2008. május 09. 09:52
  „Talán, ha a Pördi doktor emberségesen bánna a betegeivel, akkor lenne bevétele, már alig van betege!
  Húzzon haza a Vajdaságba ha itt nem jó, senkinek nem hiányozna!”
 • 6. 140 2008. május 09. 08:42
  „Ice, tudod nekem az a véleményem, hogy az egészségüggyel igenis AZONNAL kellene valamit csinálni. Nem vagyok szadeszes, de az un. állami egészségbiztosítóban nem bízok.
  Mert most is van csak OEP-nek hívják, ők finanszírozzák a kórházak működését és az emberek kezelését.
  De szerinted hogy vigyáznak a pénzünkre??? Sehogy, elmondhatom.
  Történt velem pl. az alábbi:23-án éjjel 23.47 órakor kórházba kerültem, ahol bent feküdtem 25-én reggelig. Akkor hazaküldtek azzal, hogy 27-én jelentkezzem. Ezzel a nappal adták ki a zárójelentésemet is, és számoltak el 5(!) napot az oep felé, holott gyakorlatilag csak a 24-én töltöttem bent.
  Erre az időre kifizettem a napi 300 Ft-ot, valamint kaptam egy számlát az elvégzett kezelésekről, amit megcsináltak ugyan, de mikor megláttam a feltüntetett árakat, visítani támadt kedvem, mert bármelyik maszek labor díjait felülmúlja. Azt hiszed, hogy ez feltűnik az oepnek??? Hát nem.
  Ezzel szemben egy magánbiztosító qurvára vigyázna a pénzére(pénzedre), mert minél többet szeretne belőle megtartani, valamint nem érdeke, hogy tönkremenj, mert akkor nem tudnál biztosítást fizetni. Ez külföldön így megy ám, csak ez kimarad a fidesz propagandából.”
 • 5. Ice 2008. május 09. 07:15
  „6664 - A vizitdíj eltörlése abszolút nem volt kapitális hiba, inkább kurva nagy pénzbehajtás volt az állam részéről, mint sok másik húzása! Ezt a nyilatkozatot "ehelyett azonban legföljebb a minimálbért tudják maguknak kifizetni"...Beszarás...Ne mondja már nekem egyik háziorvos se, hogy szarul megy neki, mert a végén még megsajnálom őket! Amúgy meg az állam ugye kifarolt a támogatási kötelezettség alól, azért tart itt az egész, meg minden!!!”
 • 4. N.P. 2008. május 09. 07:14
  „A szívem szakad meg a nyomorgó orvosokért. Érdekes módon azért még sem pedagógusok, bolti eladók, adminisztrátorok vettek részt a Bamako Rallyn és a karibi búvártúrán.”
 • 3. bélucika 2008. május 09. 06:04
  „Az én háziorvosom a két családi házával, három autójával, balatoni nyaralójával érdekes módon nem panaszkodik... Szerintem nem is tudja, hogy mi az a minimálbér... :-) A lényeg az, hogy ez is egy szakma, amit lehet jól és rosszul is csinálni... ;-)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsidőben gyalog is érdemes közlekedni Szegeden

Szeged - Gyalog vágtunk neki Szeged utcáinak a reggeli csúcsban, hogy megtudjuk: érdemes-e az útfelújítások, torlódások miatt a „lábbuszt" választani. Tovább olvasom