Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vizitdíjszabályok: júliustól változnak

Júliustól több vizitdíjat fizetnek a beutaló nélkül érkezők, ingyen vizsgálják viszont a harmincszoros véradókat és a szolgálat közben megsérült egyenruhásokat. A várandós nők ezután is ingyen választhatnak szülészt, mindenki más azonban százezret fizethet, ha nem a kijelölt orvosnál gyógyíttatja magát.
Módosította a parlament a vizitdíjfizetés szabályait, jövő héttől már új előírások szerint fizetnek a betegek a kórházakban, a szak- és háziorvosi rendelőkben. Aki beutaló nélkül vagy nem ott veszi igénybe a szakellátást, ahová a beutaló szól, ezután hatszáz helyett ezer forintot fizet. A beutaló nélküli új tarifa azokra is vonatkozik, akik egyébként mentesülnek a vizitdíjfizetés alól – így például a hajléktalanokra, tartós betegségben szenvedőkre és a tizennyolc évnél fiatalabbakra. A fiatalokra vonatkozó rendelkezés viszont csak augusztustól lép hatályba.

Kevesen jöttek

Szegeden a vizitdíj február közepi startja óta mindössze hárman kérték vissza a húsz alkalom fölötti összeget, tudtuk meg Novkov Veszelinkától. A szegedi polgármesteri hivatal szociális, családvédelmi és egészségügyi irodájának vezetője elmondta: az eddig megjelent ügyfelek a külön-külön számított húsz háziorvosi és húsz szakrendelési bizonylaton fölül tíz-tizenkettőt hoztak magukkal. A húsz-húsz alkalmon felüli nyugtákat, számlákat minden hónap második keddjén fizetik ki az irodában.

A szigorítással azt szeretné elérni a kormányzat, hogy senki se kerülje meg a háziorvosát, a betegek lehetőleg csak akkor menjenek szakrendelésre, ha oda beutalják őket. Júliustól a beutalási rendtől eltérőknek és a választott orvoshoz ragaszkodóknak át kell vállalniuk a kezelési költség harminc százalékát, legfelejebb százezer forintot. Az orvos- és intézményválasztás szabadsága a várandós asszonyokat teljes mértékben megilleti: nem kell részleges térítési díjat fizetniük június 30. után sem a terhesgondozásért, sem a szülészeti ellátásért.

Nem kell fizetniük kórházi napidíjat sem az eddig csak a vizitdíj alól mentesülő krónikus betegeknek, ha az ellátás betegségük tartós orvosi kezelésének a része. Azokat a rendvédelmi, mentőszolgálati, honvédségi és katasztrófavédelmi dolgozókat is ingyen vizsgálja meg az orvos, akik szolgálat közben sérülnek meg. Ingyenes július elsejétől a tüdőszűrés, és minden orvos-beteg találkozás a legalább harmincszoros véradóknak. Mentesülnek a vizitdíjfizetés alól azok az általános vagy középiskolások is, akik már elmúltak tizennyolc évesek – ha az ellátást az iskola- és ifjúság-egészségügyi szolgáltatás részeként veszik igénybe.
Aki nem sürgős esetben kihívja a háziorvost vagy nem a választott háziorvosához megy, továbbra is hatszáz, az ügyeletet indokolatlanul igénybe vevő pedig ezer forintot fizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belebuktak a lőszerügybe a rendészeti iskola vezetői

Váratlanul távozott a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója és a gazdasági osztály vezetője.… Tovább olvasom