Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Vízkőoldón mosolyog az exmilliárdos

Újra nagyban játszik a Solton új életet kezdett Stadler József. Az akasztói juhászlegényből lett milliárdost a börtönélet sem törte meg: a nulláról kezdte újra, és most megint dől a pénz - ezúttal a ruhabizniszből.
Ahogy messziről megpillantjuk a Solt táblát, tudjuk, jó helyen járunk. A település határában hatalmas plakátok hirdetik, hogy az egykori akasztói juhászlegényből lett milliárdos, Stadler József itt építi fel új birodalmát. A mesés gazdagságra jutott vállalkozót a börtönévek sem törték meg, pirospozsgás arccal, mosolyogva fogad bennünket, hogy körbevezessen legújabb üzletében. A hatalmas raktáráruházban szédítő a választék. Úgy sorakoznak a fogasokon százasával az öltönyök és a bőrkabátok, mint háborúban a katonák.

A regimentnyi ruhanemű között jól megférnek a vendéglátónk nevével fémjelzett áruk is. Stadler sör, Stadler vízkőoldó, Stadler ételízesítő – mutatja sorra az ízléses csomagolású termékeket, és egy csibészes mosolyt is megereszt közben, akárcsak a róla elnevezett fékezett habzású mosópor csomagolásán.

Miközben konfekcióbirodalmába kalauzol bennünket, csak úgy gyűjti be a vásárlóktól a zöldhasút, amit aztán gondosan az ingzsebébe gyömöszöl. Két vendég között felvezet bennünket a raktárépület felső szintjén kialakított irodájába, ahol élettársa, a nála húsz évvel fiatalabb csinos asszonyság, Elvira fogad bennünket. Alig néhány perccel később már arról elmélkedik, hogy jó helyen van itt, Solton, mert a főút mentén könnyen megtalálják az emberek. Persze Akasztón lenne az igazi – sóhajtja, de ott kitiltották a nevét viselő futtballszentélyből.

Stadler József (balról), a boltos. Vevő üres kézzel nem távozik az üzletből.
Fotó: Segesvári Csaba

– A felszámoló ugyan meghirdette a stadiont, de nincsenek könynyű helyzetben, mert ez a csata még nem lefutott. A stadion előtt megvásároltam egy 5400 négyszögölnyi területet, amit bekerítettem, így megszűnt a bejárás. Hátulról is be lehetne jutni, így még szolgalmi utat sem kell biztosítanom, ráadásul a stadionhoz tartozó öt edzőpálya is az enyém – bizonygatja a leleményes üzletember. Rémálmaiban gyakran előkerül még a börtön, aztán gyorsan meg is nyugszik, amikor látja: Elvira ott fekszik mellette. Kedvese a börtönévek alatt is mellette állt. – Korábban csak üzleti partnerek voltunk, akkor fűződött szorosabbra a kapcsolatunk, amikor jöttek a gondok. Amikor fogházba került, megtudakoltuk, miben segíthetünk neki, de ő csak a telefonszámomat akarta – kapcsolódik be a beszélgetésbe Elvira.

A három éve szabadult vállalkozó külföldi kapcsolatait is felmelegítette, ám ezúttal Ukrajna és Oroszország helyett a Balkánt veszi célba. Német cégekkel áll kapcsolatban, és nagyobb külkereskedelmi bizniszben gondolkodik. Végül is még csak 57 éves, előtte az élet.

Stadler meccse „állambácsival"

1. félidő:

5. perc: A juhászból lett milliárdos tollfelvásárlással és bortermeléssel kóstol bele az üzleti életbe a nyolcvanas évek végén.

8.perc: Az akasztói vállalkozó 1990-ben fuvarozási céget alapít: Ukrajnába, Romániába és Oroszországba szállít élelmiszert, vegyi árut. Az országból kivitt cikkek után több száz milliós tételben nyújt be áfavisszaigénylést az adóhivatalhoz. (1–0).

33. perc: Kenyeret és cirkuszt jelszóval húszezer néző befogadására alkalmas stadiont húz fel a „semmi közepén", Akasztón 1995-ben. (2–0).

38. perc: Az APEH teljes revíziót rendel el a vállalkozó cégeinél. Az adóhatóság feljelentése alapján 1995-ben elkezdődik az eljárás. (2–1).

41. perc: Sárga lap – Józsi bácsi 1998. április 21-étől 1999. június 21-éig 14 hónapot tölt előzetes letartóztatásban.

45. perc: A Legfelsőbb Bíróság 2003. február 12-én kihirdeti jogerős ítéletét, amelyben négy és fél év fogházban letöltendő büntetést szab ki a vádlottra. (2–2).

A szünet:

Kertészkedik és internetezni tanul a kecskeméti büntetésvégrehajtási intézetben. Jó magaviselet miatt 2005 januárjában szabadlábra helyezik. Csere – A börtön bejáratánál új barátnője, Elvira várja.

2. félidő:

47. perc: Akasztóról Soltra teszi át a székhelyét. Szinte a semmiből építi fel ismét vállalkozásait: raktáráruházat nyit és újra felmelegíti külkereskedelmi kapcsolatait. (3–2).

57. perc: A felszámoló 2008 elején meghirdeti az akasztói futballstadiont. (3–3.). folytatás következik...

Olvasóink írták

  • 2. radenkó 2008. február 17. 14:02
    „Szerencsés ember a sok szerencsétlenek között, az ilyen embert becsülni kell. Állambácsi meg elmehet oda ahova való p.......a.”
  • 1. VCrash 2008. február 17. 13:38
    „A ´nulláról´ kezdte? Szeretnénk sokan ilyen ´nulláról´ újra kezdeni..."Pénzt, csak Pénz szül" tartja a mondás, de igaz. Csak az első 100 milláért nehéz megdolgozni, a többi már megy a maga útján, bármi is lesz...(Vagy nem a ´nulláról´ kezdte újra?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged testvérvárosa lesz a tizenhétmilliós Sanghaj

Szeged - Sanghaj a második kínai testvérvárosa lesz Szegednek, a partnervárosok között pedig a huszadik a sorban. Az előkészületek már egy éve tartanak. Tovább olvasom