Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Vízkörkép, rekkenő hőségben

Kánikulában több víz fogy az átlagoshoz képest – ez az emelt mennyiség azonban még mindig sokkal kevesebb annál, mint amennyit a rendszerváltozás előtt fogyasztott a város egy-egy hőségnapon. Az idei nyáron a legtöbb víz, ami egy nap alatt elfogyott, 47 ezer köbméter volt. Egy-egy ember átlag 170 litert fogyaszt naponta – hőségben ez 280-ra nő.
Locsolókocsi hűti az aszfaltot a Stefánián. A nagy melegben az átlagosnál több víz fogy. Fotó: Segesvári Csaba
A nagy melegben mintegy negyven százalékkal fogy több víz Szegeden az átlagoshoz képest – mondja Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója. Az idei nyáron a legtöbb víz, ami egy nap alatt elfogyott, 47 ezer köbméter volt. Egy-egy ember átlag 170 litert fogyaszt naponta – hőségben ez 280-ra nő. Egy-egy kiskert vízfogyasztása egy évben összesen 40 köbméter, – hogy ilyenkor, locsolási időszakban mennyivel emelkedik meg a fogyasztás, nincs adata a zrt.-nek.

Lesz-e nyári vízkorlátozás, fenyeget-e vízhiány? Még csak véletlenül sem. Hiszen a nyolcvanas évek végén a fogyasztás a napi 100 ezer litert is elérte. Akkor csökkent is a kutak vízszintje – a rendszerváltozás óta azzal, hogy megemelkedett a víz ára, bevezették a lakásonkénti fogyasztásmérést, és több nagyfogyasztó megszűnt, a kutak vízszintje ismét nő.

A közterületek vízigényéről a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. gondoskodik. Az útburkolat locsolását alapesetben éjszaka végzik, de hőségben nappal is szükség van rá – tudtuk meg Varga Gábortól , a zöldterület-fenntartási részleg vezetőjétől. Két, egyenként 7000 literes locsolóautó járja a várost, nyolcórás műszakokban. A kocsit óránként töltik, s műszakonként 56 ezer liter víz fogy el. Egy kis, ezerliteres locsolóautó is végez szolgáltatást, főleg edényekbe kiültetett növényekhez használják. Kánikulában a közterületek harminc százalékkal több vizet igényelnek, mint egyébként – a többlet elsősorban a nappali locsolásból adódik.

Fél kilométer mélyből

Szeged vízellátását 85 kút biztosítja, de csak mintegy negyedének működtetésére van szükség. A kutak a város területén és környékén helyezkednek el – mondja a vízmű műszaki igazgatója. Akad, ami száznyolcvan méter mélyről hozza a vizet – és akad, ami ötszázhatvan méterről.

Öntözik a parkokat, fasorokat is. Ahhoz, hogy egy négyzetméternyi gyepfelület életben maradjon, naponta hét liter vizet kell kijuttatni a területre, hajnalban. A fák közül az utóbbi négy-öt évben ültetetteket locsolják. A szökőkutak közül a legtöbb vizet a Móra parki nagy szökőkút igényli, 450 köbméter vízzel töltötték föl. Vízveszteséget – tekintve, hogy vízforgatóval működik – csak a párolgás okoz; egyébként meglepően keveset. Díszkutak, csobogók, ivókutak szintén működnek városszerte. A huszonhat állandó ivókutat négy mobillal egészítették ki a nyári időszakra. Mobil ivókút a Széchenyi és a Dugonics téren, az Aradi vértanúk terén és az újszegedi ligetben van. Egy-egy ivókútból átlag két-három köbméter víz fogy naponta – persze, ha a kutat megrohamozza egy népes turistacsoport, akkor sokkal több.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom