Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Vizsgaidőszakban 60 százalékkal kevesebb diák dolgozik

Számos egyetemista a vizsgaidőszakban is kénytelen dolgozni, hiszen lakbért, rezsit ilyenkor is fizetni kell. „Mellékhatásként" fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet, de akad, akit feltöltenek a könyvektől távol töltött órák.
– Vizsgaidőszakban mintegy 60 százalékkal kevesebb hallgató keres munkát, mint máskor, hiszen legtöbbjüknek a tanulás mellett a pénzszerzés másodlagos – vélekedik Oláh Gyula Csongor, az egyik diákmunka-szervezéssel foglalkozó szegedi vállalkozás témavezetője. Kiemeli: mindenki igyekszik megtartani a munkáját, csak az addigi 3-4 nap helyett heti egy alkalmat vállal, leginkább könnyű fizikai munkákat, csomagolást, címkézést, számítógépes tevékenységet. Napi 6-8 órát kell dolgozni, ez akár felüdülést is jelenthet a könyvek után, nem is beszélve a 370-450 forintos órabérről. Tolmácsolásért pedig akár 6-800 forint is jár.

Nyelvi jártasságát használja ki például ilyenkor is Bódi Szilvia, aki két tanítványát heti négy órában okítja angolra – emellett pedig könnyedén felkészül négy vizsgájára. Tavaly még egy könyvelői irodában is dolgozott vizsgái idején, fél 8-tól négyig. – Rugalmas munkaidő és ambíció kérdése. Ha például nehéz vizsgára készültem, előtte nap elengedett a főnököm – mesél a kompromisszumokról. De nem tagadja azt sem: nagyon kimerült, ezért az idén már nem vállalkozott ennyire megerőltető feladatra.

Az államvizsga előtt álló Kasza Orsolya hasonló okból változtatott munkahelyet. Az évek óta a vendéglátásban dolgozó lány ugyanis korábbi állomáshelyén heti hat napot, havonta 300 órát dolgozott. Emellett nem tudna tanulni – így most pénteken és szombaton egy kávézóban pultos. – Mindent ebből fizetek, lakbért, rezsit, vagyis kénytelen vagyok dolgozni – sőt tervezek még egy pluszmunkahelyet is. Pedig sajnos azt vettem észre, hogy két éve, amikor még nem dolgoztam, sokkal könnyebben ment a tanulás; mostanra kiestem a ritmusból – meséli.

Borsos Anikó pont ezért vesz ilyenkor vissza a tempóból: heti egy-két alkalmat vállal a megszokott 3-4 helyett egy bevásárlóközpont gyermekmegőrzőjében. Napi öt órát dolgozik, de munkaideje rugalmas, akkorra osztják be, mikorra kéri: vizsgaidőszakban pénteken és szombaton dolgozik. Ha délelőtt megy, még tud tanulni, este viszont már nem, pedig nyolc kollokvium és két szigorlat is vár rá. A hiperaktív gyerekek az ugrálóvárban gyakran kimerítik, bár előfordul, hogy éppen ők töltik fel energiával és motiválják. Ha nem így történik, megteszi helyettük a 450 forintos fizetés, valamint a borravaló, amely az egyedül élő lány büdzséjének elengedhetetlen forrása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekamerázzák a városházát

Tizenkétmillió forintból bekamerázzák a szegedi városházát, így akarnak a falfirkálók ellen… Tovább olvasom