Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Vizsla vagy társasági lap?

Ingyenes, színes, kéthetenként megjelenő lapot juttatnak el a szegediekhez. A Déli Riport az MSZP szerint a Fidesz bújtatott kampányújsága, egyfajta „szegedi vizsla". Az ellenzékiek állítják: független újságról van szó. A lap vásárhelyi változata tavaly október óta jelenik meg.
Újhelyi István a sajtótájékoztatón, kezében a Déli Riport második száma. Fotó: Schmidt Andrea
Megjelent a második száma a Déli Riport című ingyenes kétheti lapnak. A címlapon a Szegedről elszármazott médiasztár, Jáksó László grimaszol, mellette „Lóvé – 15 millió Botkának" címmel írnak arról, mennyit keres Szeged polgármestere, és alpolgármestere.

Botka László kérdésünkre azt mondta: a szegediek nem értékelik az alantas kampányt, ő pedig inkább a városlakók fontos ügyeivel foglalkozik. Kozma József alpolgármester szerint gyáva dolog az, hogy ha egy párt a véleményét nem nyíltan vállalja, hanem trükkös módon egy civilnek tűnő lap mögé bújik.

Az MSZP alelnöke tegnap sajtótájékoztatót is tartott a témában: Megjelent egy olyan kampányújság, amelyre nem írták rá, kik a valódi szerkesztői és feladói – jelentette ki Újhelyi István. Félrevezető, hangulatkeltő, szegedieket sértő lapról van szó, amely megtévesztette a benne reklámozókat is. Sok tízmillió forintos kampány ez. Ma még óvatosan, később majd vagdalkozón próbálja a közhangulatot befolyásolni. A következő hónapok szegedi „vizsláját" tartjuk kezünkben – fogalmazott a képviselő. Azt kérdezte a Szegeden jelölt kereszténydemokratáktól: beengedik-e a városba a Fidesz gyűlölködő kampányát.

Jáksó nem érti

A lap legutóbbi száma a Szegedről elszármazott műsorvezető, Jáksó László fotójával a címlapján jelent meg, belül pedig kétoldalas interjúban beszél arról, miért költözött annak idején a fővárosba. Jáksó elmondta: egy újságíró telefonon megkereste, de ő nem tudta, milyen újságnak nyilatkozik. – Mondjuk, vicces is lenne, ha beszélgetés előtt minden lapról megkérdezném, milyen pártállású, sőt elkérném a többi újságoldalt is, hogy lássam, milyen környezetben jelenik meg a cikk – mondta. – Nem értem, mi értelme volt ennek, azon kívül, hogy felhasználjanak. Pláne úgy, hogy azok, akik be akarnak sorolni valamelyik politikai nézethez, engem a baloldalra számítanak. Ha ezt nézzük, politikai marhaság volt a szerkesztők részéről, hogy engem választottak.

– Számomra érthetetlenek Újhelyi képviselő úrnak az utóbbi időben tett nyilatkozatai – hangsúlyozta a KDNP-s Bodó Imre. Tiszasziget polgármestere Újhelyi Istvánnal azonos körzetben indul – Fidesz-színekben – a képviselői posztért. Fölhívta a figyelmet arra, hogy a Déli Riportban megszólalnak az MSZP városházi képviselői, az önkormányzat tulajdonában álló SZKT igazgatója, és szegedi polgárok, ismert emberek véleményét is közlik. Az újság kiadója pontosan fel van tüntetve, a főszerkesztő arcképpel megjelenik a lapban.

Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőjelölt szerint a Déli Riporttal kapcsolatban inkább a lap főszerkesztőjének kellene nyilatkoznia. A KDNP-s politikus elmondta: megkérdezték, ő válaszolt az újságírók kérdéseire. Balogh László (nemzeti fórumos-Fidesz-KDNP-s) országgyűlési képviselőjelölt is azt mondta: minden médiumnak ad nyilatkozatot, aki kíváncsi a véleményére. A lapot egyébként csak felületesen ismeri a Nemzeti Fórum politikusa. A Fidesz szegedi elnöke úgy tartja, társasági, nem kifejezetten politikai lapról van szó, nem sértő, nem gyűlölködő. Oláh János szerint a lap nem támadta a polgármestert, a közölt információk helyesek, ezt joga van tudni a választóknak. Kijelentette: nem fideszes orgánum, hanem független kéthetilap a Riport. Újhelyi István túl érzékeny, hiába próbál kutyaviadalt csinálni, nem ugrunk egymásnak – tette hozzá.

– A Fidesz-MPSZ-nek semmi köze a Riport című kiadványhoz – hangsúlyozta Lázár János. Vásárhely polgármestere, a Fidesz megyei elnöke szerint ha Újhelyi Istvánnak vagy bárki másnak kérdései vannak ezzel kapcsolatban, forduljon a kiadóhoz. A vásárhelyi változat, azaz a Vásárhelyi Riport első száma tavaly októberben jelent meg, s Lázár szerint kiegyensúlyozott magazinról van szó. Hozzátette: Magyarországon sajtó- és véleményszabadság van, ennek korlátozása pedig a diktatúra éveit idézi.

A Délvilág fotói a Riportban

A Vásárhelyi Riportban bukkantunk olyan, Cseh László úszót ábrázoló képekre, amelyeket fotóriporterünk készített, s amelyek lapunkban korábban már megjelentek. Kádár Péter főszerkesztő telefonos megkeresésünkre elismerte: tévedés történt, s ezért elnézést kért. Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy a jövőben csakis jogtiszta cikkeket és fotókat közöljenek.

Megkérdeztük a polgármestert arról is, nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy a Vásárhelyi Riport főszerkesztője az a Kádár Péter, aki az önkormányzat Cseresnyés-kollégiumát is igazgatja. A szerkesztőségben dolgozik Árva László, a városi Németh László Gimnázium és Általános Iskola első embere, és Aszódi Éva, a polgármester médiareferense, köztisztviselő. Lázár János minderre annyit mondott: szabadidejében mindenki azt csinál, amit akar, nem lehet korlátozni az önkormányzati dolgozókat. Mindhárman eleget tettek bejelentési kötelezettségüknek, azaz még az első szám megjelenése előtt jelezték a munkáltatójuknak, hogy szerzői jog hatálya alá eső tevékenységbe kezdenek.

A Riportot kiadó cégről úgy tudni, a tulajdonosai között ott a Fidesz-közelinek tartott Mahír Rt., a hírTV és a Magyar Nemzet működtetője. Haág Zalán, a szegedi lap főszerkesztője (a Magyar Nemzet tudósítója) pedig azt hangoztatta: kiadójuk egy pártoktól független vállalkozás. Nem elsősorban pártpolitikával foglalkoznak, hanem az emberek mindennapi életét érintő, az olvasók széles körét érdeklő témákat dolgoznak föl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom