Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vizsolyi Lívia jubileumi koncertje a kisszínházban

Szeged - Ifjúkori szerelmét, a Hollandiában élő Konrád János karmestert hívta meg ma este fél 8-kor a szegedi kisszínházban hallható jubileumi koncertjére Vizsolyi Lívia fagottművész. A dirigens a tévénézők számára is ismerős lehet: nemrégiben húszmillió forintot nyert egy vetélkedőműsorban.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar fagottművésze, Vizsolyi Lívia harminc éve kezdte szólista pályáját, ebből az alkalomból szerveztek számára jubileumi koncertet a kisszínházban. Ifjúkori szerelmét, Konrád Jánost kérték fel, hogy legyen a Vivaldi-, Winter- és Brahms-művekből álló est karmestere.

– Jánossal zeneakadémistaként találkoztunk, mindketten Tátrai Vilmoshoz jártunk kamarazenére. Remegő lábbal mentem az akkor már élő legendának számító Vili bácsi óráira. Életem legnagyobb dicséretének tartom, hogy elismeréssel nyilatkozott a játékomról. Brácsásként édesapja helyett olykor János koncertezett a Tátrai Vonósnégyessel, egyszer Szentendrén én is felléphettem velük. Azt a felvételt ma is őrzöm. Mindketten a Szent István Szimfonikus Zenekarban kezdtük a pályánkat, akkoriban sokat szólóztam is János közreműködésével – meséli Vizsolyi Lívia. Évtizedek múltán két éve, az egykori zenekari tagok számára rendezett tokaji táborban dolgoztak újra együtt.

– Rögtön bemutattam Jánost igazgató-karnagyunknak, Gyüdi Sándornak, aki emlékezvén rá, meghívta a koncertemre vezényelni. Nagy ajándék ez számomra. A fagottot szerető zenebarátok tudják, milyen lelkesedéssel játszom, biztosan eljönnek a kisszínházba – véli Vizsolyi Lívia, aki a szegedi zeneművészeti kar docenseként a fagottos utánpótlásról is gondoskodik, az ország több zenekarában, sőt Thesszalonikiben, Bregenzben is muzsikálnak egykori növendékei.

Konrád János édesapja, Konrád György, a Tátrai Vonósnégyes brácsása Szegeden nőtt fel. – Zenekari művészként néhányszor én is játszottam már itt, boldog vagyok, hogy karmesteri pályafutásom húszéves évfordulóján Líviával közös koncertet adhatok, mert kitűnő muzsikusnak tartom, és ugyanazt a zenei nyelvet beszéljük. 1980 óta élek Hollandiában, ott végeztem el a karmester szakot. Ma már hol dirigensként, hol zenekari művészként lépek fel. Ma is az amszterdami Holland Filharmonikus Zenekar brácsása vagyok, de van egy saját kamarazenekarom is. Leginkább a bécsi klasszikusok állnak hozzám közel, Mozartot vallásos áhítattal szeretem – árulja el Konrád János, aki szerint Hollandiában, ha egy muzsikus magyar, rögtön azt gondolják, csak jó zenész lehet.

Nagy esemény volt az életében, amikor májusban bekerült Vágó István Legyen ön is milliomos! című vetélkedőjébe, és megnyerte a 20 milliós kérdést. – A muzsikusok, néhány híres kivételtől eltekintve, sehol sem keresnek túl sokat. Akinek a pénz a legfontosabb, az más pályát választ. Boldog voltam, hogy sikerült nyernem, bár azóta csak gondjaim vannak. Vettem Pesten egy lakást, amire nem volt elég a pénz, ráadásul temérdek intéznivaló jár vele, s ez rengeteg időmet felemészti. Eddig is rendszeresen hazajártam, ezentúl már saját lakásom vár itthon. Szegedre is szívesen jövök, a szimfonikus zenekar jól alakítható együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok Csongrád megyei fiatal lépne be a Magyar Gárdába

Meghaladta a háromezret a Magyar Gárdába jelentkezők száma, Csongrád megyéből különösen sokan… Tovább olvasom