Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Vlasics Károly emlékkiállítása a múzeumban

Juhász Gyula baráti köréhez tartozott Vlasics Károly festőművész, akinek képeiből emlékkiállítást rendeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
Időskori önarckép
A fiatal szegedi képzőművészek pártfogója volt az 1968-ban elhunyt Vlasics Károly festőművész. A múzeum már néhány éve is, születésének 120. évfordulóján emlékkiállítást szeretett volna rendezni tiszteletére, de nem volt elegendő anyag egy méltó tárlathoz. Később kiderült: a festőművész idős korában, volt modelljével kötött harmadik házasságából született leánya, Paraginé Vlasics Anikó édesapja több mint harminc festményét őrzi otthonában. Az örökös a múzeummal együtt dolgozott azon, hogy megrendezhessék az emlékkiállítást. A képek egy részét restaurálni kellett, a költségekhez többek között a Szegedért Alapítvány is hozzájárult.

Vlasics Károly 1882. szeptember 2-án Szegeden született, itt kezdett festeni tanulni, majd iskoláit Debrecenben és Nagyszebenben fejezte be. Rövid ideig édesapja iparművész műtermében is dolgozott, majd Budapesten, Bécsben élt, és hosszabb időt töltött Szentpétervárott is. Az olasz frontról hazatérve baráti kapcsolatba került a baloldali értelmiségi körökkel, 1919-ben a művészek szakszervezetének helyi titkárává választották. Művészete az alföldi festészet hagyományait követte, főként Tisza-parti részleteket, alföldi tájakat, embereket, életképeket festett.

Móra Ferenc és Juhász Gyula baráti köréhez tartozott, ami egész életében hatással maradt világlátására. A második világháború után egyik alapítója volt a szegedi képzőművész szabadiskolának, amely közel száz fővel az ország legnagyobb képzőművészeti köre volt. Később a Tábor utcai szakkört vezette, ahonnan több ismert szegedi művész került ki. Kortársa és barátja, Tápai Antal szobrászművész mondta róla: „nincs még egy piktor Szegeden, akinél emberi lényeg és külső forma annyira egyöntetű." A múzeumban kiállított hatvanöt Vlasics-alkotás november 27-éig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom