Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Vödörrel locsoltak Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Bőrig áztak a lányok tegnap Ópusztaszeren: a hideg sem zavarta a locsolókat. A hagyományok ma is élnek, igaz, a fiúknak trükközniük kell, ha vízzel szeretnének locsolkodni.
Áprilisi tréfának tűnt húsvéthétfő reggelén a havazás, szerencsére délelőttre már kisütött a nap. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban több százan gyönyörködtek a víztől elázott lányok látványában, ugyanis a többség ma már kölnivel és nem vödörrel locsol.

Vödörrel locsoltak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Jobb lenne, ha hóval locsolnának, az nem áztat el annyira. De végül is teljesen mindegy – mondta Tóthné Zombori Györgyi. A hagyományos szeri locsolásra készülő, díszes népviseletbe öltözött lány elárulta: a fiúk ötödik éve áztatják, az elmúlt két évben a látogatók sapka-sálban követhették a hagyományos locsolást. – Eddig tojást dobáltunk, háromból egyszer elkaptam, így is nyertem egy kakasos nyalókát – büszkélkedett a hétéves Maja, aki az apukájával érkezett a parkba. Elárulta: a reggeli locsolást az ágyban kapta, még a haja is elázott. Azért látogattak el Ópusztaszerre, hogy megnézzék, régen miképp öntözték meg a fiatal lányokat. – Jó nézni, és jó, hogy ez mással történik – mondta Mónika a hagyományos vödrös locsolás előtt.

Húsvét a vásárhelyi tájházban

Már szombaton húsvétolhattak, húsvéti hangulatot élhettek át azok, akik ellátogattak a vásárhelyi Árpád utcai Népművészeti tájházba. A kicsiket és szüleiket a bejáratnál bárányok és nyuszik fogadták, őket lehetett megsimogatni, ha nem bújtak el valamelyik sarokba. A házban szakemberek, idősebb testvérek és a szülők segítségével húsvéti díszeket készíthettek, valamint tojásokat „hímezhettek" a gyerekek. Akadtak lányok, akik arra is vállalkoztak, hogy segédkeznek a kalács elkészítésében, gyúrták a tésztáját. A kemény munka miatt lehet, hogy ők több locsolót fogadhattak hétfőn, mint a többiek.

– Nem olyanok vagyunk, mint a Vargáék, mert mi nem egy, hanem kettő vödör vízzel érkeztünk – kurjantották az ifjak, majd a skanzen házai között messzire hallatszó sikoly jelezte: a verselést kétvödörnyi jéghideg víz követte. A házról házra járó férfiak nem érték be egyetlen leány kiöntésével, a szegedi háznál csellel csalogatták az udvarra a mit sem sejtő hölgyeket. – Mink már úgy locsolunk, ahogyan a városban szokás, hagyatéki „kelnivel" – hízelegtek, majd a mit sem sejtő lányokat az udvarra rángatták.

– Nem árt nekik a hideg víz, legfeljebb pirosabb lesz az arcuk – mondták, majd a vödrözéshez a közönség soraiból két látogatót választottak. Az éljenzést követően a 14 éves Hoppenthaler Jánostól megtudtuk, a fiatalok manapság vödör helyett szódásüveget használnak. – Barátokkal locsolkodunk. Azért, hogy a lányok ne vegyék észre, mire készülünk, a szódásüvegre egy gumicsövet kötöttünk, amelyet a kabátujjba rejtettünk: így leptük meg a lányokat. A hideg sem zavart minket – mondta a fiú nevetve. A hagyományos locsoláshoz a látogatók is kedvet kaptak, a férfiak ásványvízzel, míg a hölgyek a vödröt megragadva üldözték egymást.

Divatbemutatóval is készültek a nemzeti történeti emlékparkban: a Bélavári Zita által újragondolt bujáki népviseletet a Miss Universe Hungary 2012-n indult Konkoly Ági mutatta be.

Vödörrel locsoltak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre jön nyáron Thomas Anders

Szeged legújabb nyárindító rendezvénye, a Deja Vu fesztivál a 80-as, 90-es évek házibuli-hangulatának megidézője lesz. Tovább olvasom