Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Vonaton jött az '56-os forradalom

Négy órán keresztül állt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére országjáró túrára indult múzeumvonat tegnap délután Szegeden. Az érdeklődők a forradalom idején használt fegyvereket is megnézhették.
Az 1956-os hősök előtt tiszteleg az országjáró múzeumvonat, amelyet Szegeden tegnap tekinthettek meg az érdeklődők. Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi nagyállomás ötödik vágányára tegnap különleges szerelvény érkezett: az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító múzeumvonat. A kocsikon korabeli óriásfotók elevenítették fel a forradalom pillanatait: fiatal nők, férfiak néztek bizakodón a helyszínen dolgozó fotográfusok lencséjébe. A Hadtörténeti Intézet által rendezett kiállításon vetítettek a forradalom idején forgatott filmekből, híradókból is.
Az érdeklődők láthattak egy összeállítást arról, hogy a bécsi polgárok és a vöröskereszt autókonvojjal küldi segélyszállítmányait Budapestre. Nem sokkal később elhangzott az ismert beszéd: „Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van"– hallottuk Nagy Imre mártír miniszterelnök hangját.

A másik kocsi falán fotók, dokumentumok „meséltek" a szabadság napjairól – a HM felhívására rengeteg fényképet küldtek az 1956-os eseményekről. A múzeumvonatban számos ismert fotó mellett olyanokat is láthatott a közönség, amelyet korábban még nem publikáltak. A látogatók megtudhatták, hogy 1956. október 23-a és 31-e között a fővárosban 16 ezer 700-an, vidéken 2556-an sebesültek meg. A halottak száma 2652 volt, ötödük 20–24 év közötti. A szovjet veszteségekről is számot ad a kiállítás: a magyarországi hadműveletekben 58 ezer 821 szovjet katona vett részt, közülük 669-en meghaltak, 1986-an megsebesültek a harcok során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom