Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vonzó lehet az agrárium

A fiatal gazdák támogatásával és az 55 év feletti termelők korai nyugdíjazásának megteremtésével végbemehet az ágazat átalakítása. Agrárszakemberek szerint ez elengedhetetlen.
A kis- és közepes gazdaságokban dolgozók között nagy számban vannak 50 év felettiek, de nem ritka, hogy egy-egy birtokon 60 évnél idősebb emberek gazdálkodnak. Ez pedig veszélyes, hiszen ők előbb-utóbb abbahagyják a munkát – gyakran utánpótlás nélkül. Éppen ezért meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a fiatalok át tudják venni szüleiktől a gazdaság irányítását, vagy megfelelő képzés és gyakorlat biztosításával ifjú szakemberek kapjanak lehetőséget, mondja Tasnádi Gábor, a megyei FM-hivatal vezetője.

Ezt az agrártárca az európai gyakorlatnak megfelelően két pillérre alapozza: 2007-től lehetővé teszi az 55 év feletti gazdák korai nyugdíjazását, és ezzel párhuzamosan folytatja a 40 év alattiak pályakezdésének támogatását.

Gráf József tárcavezető már megállapodott a Fiatal Gazdák Európai Szövetségével arról, hogy a kezdő támogatás összegét 2007-től megemelik, mondja Hevesi István, a magyarországi tagszervezet alelnöke, mindszenti gazdálkodó. Azok, akik sikeresen pályáznak, 55 ezer eurót – valamivel több, mint 15 millió forintot – kapnak, ha vállalják, hogy három esztendőn belül főállású gazdálkodók lesznek. Hogy a fiataloknak legyen hol dolgozniuk, az 55 év felettieknek lehetővé teszik a korai nyugdíjba vonulást.

A pénzügyi lehetőségek mellett azonban fontos a szülői példa, a családi indíttatás is, a fiatal gazdaszervezet pedig próbál kedvet csinálni. A Tellus program keretében megismertetik a mezőgazdaságot az általános iskolásokkal: játékos üzemlátogatásokra várják az érdeklődőket.

P. Á.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom