Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Vonzó lett a rendőri pálya

Szeged - Tavaly a szegedi rendészeti szakközépiskola 150 helyére 720-an jelentkeztek. A rendőri munka iránt az utóbbi néhány évben nőtt meg az érdeklődés. Kecsegtető, hogy a szakvizsga megszerzése után minden diák biztos álláshoz jut.
Évről évre egyre többen szeretnének a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába járni. Míg az előző években kétszeres-háromszoros volt a túljelentkezés, addig idén várhatóan ötször többen küldik el jelentkezési lapjukat a pénteki határidőig.

– Tavaly 150 helyre 720-an jelentkeztek, idén, a februárban kezdődő keresztféléves évfolyamra 200-an, ami négyszeres túljelentkezést jelent. Két nyílt napunkon több mint 800 érdeklődő fordult meg az iskolában, de évente csak 150 fiatalt veszünk fel – mondta el lapunknak Bardócz Csaba rendőr ezredes. Az iskola igazgatója a megnövekedett érdeklődést azzal indokolja, hogy a mai bizonytalan gazdasági helyzetben felértékelődnek a hosszú távra szóló, biztos állások, mint amilyen a rendőröké.

Az idén szakvizsgázó 123 diák helye például már most megvan. Hogy csak régiónkat említsük: 37-en a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába, ketten Bács-Kiskun megyébe, 31-en pedig a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság állományába kerülnek.

Ötszörös túljelentkezés a Szegedi Rendészetin. Fotó: Karnok Csaba
Ötszörös túljelentkezés a Szegedi Rendészetin.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi iskolába az ország minden tájáról érkeznek diákok, akikkel tanulmányi szerződést ír alá az intézmény. Ebben – többek között – azt rögzítik, hogy a 2 éves iskola elvégzése után ott teljesítenek majd szolgálatot a frissen végzettek, ahová a rendőrség helyezi őket. Így előfordulhat, hogy például egy szegedi az ország másik pontján kap munkát. Tavaly például a 130 végzős közül 57 tiszthelyettest vezényeltek a fővárosba. Évente egyébként 7–8 ezer rendőrt fogadnak be a kapitányságok. Jelenleg azért van ilyen sok újoncra szükség, mert a nyugdíjazás szabályainak kedvezőtlen alakulása elől menekülve sokan nyugdíjállományba vonultak.

Az országban Szeged mellett Miskolcon, Körmenden és Budapesten működik érettségire épülő rendőrképzés. A Tisza-parti városba leginkább a Dél-Alföldről és a Dél-Dunántúlról érkeznek. Jelenleg a rendészeti 147 elsőse közül 36-an Csongrád megyeiek, de érkeztek – többek között – Bács-Kiskun, Békés, Tolna és Komárom-Esztergom megyéből is. Akik igénylik, azok a 250 férőhelyes kollégiumban lakhatnak. Az összes tanuló ingyen ebédel, a tankönyveket és a formaruhát is térítésmentesen kapják az iskolától. A diákoknak ösztöndíj is jár, a tanintézet költségén pedig még a B kategóriás jogosítványt is megszerezhetik.

A rendőri munka iránt az utóbbi néhány évben nőtt meg az érdeklődés. Fotó: Karnok Csaba
A rendőri munka iránt az utóbbi néhány évben nőtt meg az érdeklődés. Fotó: Karnok Csaba

A rendészeti szakközépiskola a kedvező feltételek biztosítása mellett vasfegyelmet követel tanulóitól. A kollégisták például reggel hatkor kelnek, majd eligazításon kell megjelenniük. A diákok délután négyig kötelező foglalkozásokon vesznek részt, s már az iskolai évek alatt hozzászoktatják őket ahhoz a szigorú rendszerhez, amelyben később dolgozhatnak.

Negyvenöt újonc

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományában jelenleg 1560 hivatásos rendőr dolgozik. Idén tavasszal 45 frissen végzett rendészetist tudnak fogadni, amennyiben megfelelnek a szükséges feltételeknek. Valamennyien közterületi szolgálatot látnak majd el a rendőrkapitányságok és a határrendészet kirendeltségein. A pályakezdők körülbelül nettó 90 ezer forint fizetést kapnak.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. AzIgaziFlexsnake 2010. február 21. 14:51
  „Íme egy újabb eset, amely szintén csak azt bizonyítja, hogy a pszichológia csak egy ócska áltudomány, a pszichológusok pedig sarlatánok, akik a vevő kívánságai, azaz a minél több pénz vágya szerint készítik el a "tudományos szakvéleményeiket":

  http://index.hu/bulvar/2010/02/20/hamis_szakvelemeny_vadolta_pedofiliaval_a_torokbalinti_lelkeszt/”
 • 48. horvathi 2010. február 06. 03:08
  „Kedves skinnetic!

  Nem hiszem, hogy éppen Önnek kellene elmagyarázni, hogy szerencsére nem létezik két egyforma ember, hiszen valamiben mindnyájan különbözünk egymástól. Ez különösen igaz a lelki tényezőkre vonatkozólag. Ezáltal nem léteznek olyan pszichológiai csodatesztek sem, amelyeket előrángatva bármikor és bárkire is rá lehetne húzni, majd a végén lehetne várni a minden kétséget eldöntő ,,tudományos" végeredményt. Ilyen pszichológiai tesztek még akkor sem léteznek, ha az egyéni specialitásoknak megfelelően menet közben próbálnak állítgatni, finomítgatni a tesztek torzító hatásain. Ezek a pszichológiai tesztek sokkal inkább tartoznak a tudományos mázzal leöntött kóklerségek kategóriájába, hiszen már számtalan esetben bebizonyosodott a használhatalanságuk. Olyan személyeknél nem mutatott ki semmit se, akiknél súlyos problémák voltak és teljesen normális emberek is fennakadtak már a rostán.

  Nevetséges volt pl. a múltkor, amikor a rendőr által Kőbányán elkövetett gyilkosságot követően behívták a TV stúdióba a orvos ezredest, többször egymás után is megkérdezve tőle, hogy korábban miért nem figyeltek fel erre a gyilkos hajlamokkal rendelkező kollégájukra? Az ezredes úr szemmel láthatóan is értetlenkedve reagált, hogy ,,de ő minden alkalommal sikeresen telejesítette a pszichológiai teszteket". Azt nem merte kimondani a kamerák előtt, amit egyébként mindenki tud, hogy azok a tesztek fabatkát sem érnek, csak éppenséggel a rendőrségnek nincs elég pénze és kapacitása arra, hogy egy hatékonyabb, a személyes megbeszéléseken alapuló, hosszabb vizsgálatot végezzen el az alkalmazottakon. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb dolog egy néhány oldalas tesztet odalökni, majd sémaszerűen kiértékelve várni az eredményt. Pedig az emberi lélek sokkal bonyolultabb és összetettebb dolog ettől.

  Ön is elismerte, hogy a ,,szükséges és a túl sok határa igen keskeny". Ezáltal nagyon nehéz megtalálni a helyes megoldást is, illletve nagyon könnyű helytelen következtetésre jutni. Ezeket a tévedéseket lehet a pszichológusi munka műhibáinak nevezni, amelyeknek áldozatai vannak mindkét esetben.

  A nem megállapított erőszakos hajlam áldozatai pl. a 2006 őszi brutális rendőr akciók kilőtt szemű, eltört csontú, örökre megnyomorított elszenvedői, illetve a legutóbbi esetnél a rendőr által lelőtt ember. Az indokolatlanul megállapított probléma áldozatáról pedig leírok egy esetet.

  Az egyik egyetemi barátom fia még valamikor a gimnazista évei elején elhatározta, hogy ő katonatiszt lesz. Ebben az elhatározásában nagy szerepe volt, hogy a dédnagyapja a Magyar Királyi Honvédség őrnagya volt, aki hősi halált halt a Don-kanyarnál. A fiú természetesen már nem ismerhette a dédnagyapjáét, de a családi fényképalbumban láthatta a képeit. Tudjuk, hogy az akkori katonatisztek nagyon jó kiállású, kiváló emberek voltak, a fényképekről is ez a világ tükröződött vissza a fiúban. A srác jó tanuló volt, kedvence a történelem, mellette sportolt is, a fizikai állóképessége is megfelelő volt. Ezáltal elsőre fel is vették a katonai főiskolára (a felvételkor a pszichológiai vizsgája is megfelelő volt).

  A család hazafias világnézetű, a fiú barátnője is. Közösen jártak olykor a nemzeti irányultságú rockzenekarok - Kárpátia - koncertjeire is. Az iwiw-en létezik számos Kárpátia rajongókat összegyűjtő oldal, a fiú is bejelölte magát egy-két ilyen helyre, ahonnan vissza is igazolták őt. Egyszer az egyik iskolai felettese magához hívatta, hogy ,,mit keresnek azok a nacionalista ismerősei" az iwiw-en? (Ezek szerint mindenki iwiw-es oldalait és ismerőseit átnézte.) Azt ajánlotta neki, hogy egy héten belül szedje le őket, egyébként megbánja. A srác ezt nagyon sérelmesnek és megalázónak tartotta, meg valószínűleg a barátnője előtt is szégyellte volna a dolgot, ezért nem szedte le a Kárpátia rajongós oldalakat, azok egy hét után is ott voltak. A srác egyébként jó tanuló volt, magatartásbeli problémái sem voltak, azokba nem tudott belekötni a felettese.

  Bosszúból viszont ráuszította a pszichológust, ezúton akarva eltávolíttatni őt az iskolából. Az először kitöltetett pszichológiai tesztet valószínűleg figyelmetlenül értékelte a pszichológus, mert az jó eredményt hozott. Erre megcsináltatott vele egy másik pszichológiai tesztet is, ott már nem hibázott. Mármint a pszichológus és örömmel újságolta a srác felettésének is az elvárt eredményt. Egysszóval a srác kezébe nyomtak egy nem alkalmas minősítésű papírt.

  Természetesen megfellebbezték, elmentek másodfokra is. Ezekről a másodfokú pszichológiai vizsgálatokról viszont mindenki tudja, hogy a pszichológusok össze szoktak beszélni egymással, egyik sem akarja a másikat benne hagyni a slamasztikában, ezért a másodfok gyakorlatilag mindenkor megegyezik az elsőfok eredményével. Valamilyen fényképes bohóckodást csináltattak meg vele, ami egy eléggé röhejes dolog lenne, ha nem a srác jövőjéről szólna a játék. Tehát csodák-csodájára másodszorra is sikerült egy nem alkamas minősítést kihozniuk a pszichológusoknak. Végső soron egy iwiw-es bejelölés miatt, a pszichológusok aktív közreműködése mellett sikerült a srácot eltávolítaniuk a főiskoláról, mondván veszélyes a kezébe fegyvert adni (ez is egy tipikus gumi jogszabály, amit bármikor és bárkire rá lehet fogni).

  A srác az teljesen maga alá zuhant! Teljesen jogosan úgy érzi, hogy igazságtalanul bántak el vele. A maga erejéhez képest ő mindent megtett egy pozitív pálya és hivatás elérése érdekében, pszichológusi segítséggel mégis elgáncsolták őt. Azóta csak otthon van és egyfolytában rágódik a dolgokon. Újabb iskolába nem kezdett bele, nem lehet rábeszélni őt erre. Ez a fiú már soha többé nem fog megbízni egyetlen pszichológusban sem, kerüljön akármilyen válsághelyzetbe is az életben. Egy későbbi tragédiáért ugyan melyik most eljáró pszichológus fogja viselni majd a felelősséget? Lelketlen gazemberek az ilyenek, akik a hivatásuk ellenére sem rendelkeznek semmilyen empátiával sem.

  Ez a srác is a pszichológiai műhiba áldozata. A társadalom és a hadsereg elvesztett egy tehetséges és értékes embert, fiatalon tönkretették az életét. A pszichológusok persze ezen valószínűleg egyáltalán nem rágódnak, talán még jókat röhögnek is rajta, hogy jól megszívattuk a srácot.

  Ennek az esetnek az ismeretében nagyon jól fogalmaztam a múltkor, hogy a pszichológus igenis élet és halál ura tud lenni egyszemélyben. Egy átalagosan jó műveltségű, megfelelő fizikai adottságokkal és erőnléttel rendelkező fiatal esetén ugyanis csakis a pszichológus vélemény áll vagy bukik, hogy később tisztté avatják-e őt, vagy sem. Ez pedig emberi sorsok feletti ítélkezési joggal is jár, ennek megfelelő felelősségtudattal is kellene hozzáállni..

  Ami a kolléganője múltbéli esetét illeti, az sajnos minden szempontból ellentmond a pszichológiai társaság interneten is elérhető etikai kódexében leírtaknak. Szerintem naponta adjon hálát az égieknek, hogy akkor senki sem akart botrányt csinálni az ügyből, mert a diplomáját valószínűleg sohasem vehette volna át, sőt még a bíróságon is meghurcolhatták volna.

  Egy pszichológusnak mindig empátiával és szeretettel kell látnia az előtte álló embert, aki bizalmával megtiszteli őt. Ez különösen nagy felelősséget rak a vállára, sohasem élhet vissza a megszerzett bizalommal.”
 • 47. skinnetic 2010. február 02. 09:30
  „Kedves horvathi!

  A véleményem továbbra is fenntartom, hogy azt megítélni, hogy mely pszichológiai teszt az "ócska", "bohóckodás", illetve melyik szakember felkészült, vagy hogy milyen színvonalú a rendőrségnél, vagy más fegyveres szervnél a pszichológiai kiválasztás, nem a szakmát csak távolról szemlélő, arról csak homályos fogalmakkal rendelkező személy tiszte. Önnek erről nyilván lehet egy szubjektív véleménye, mint ahogy a rendőrökről is van, de kérem, ne kezelje ezt úgy, mintha ez a tényeken, és szakmai irányelveken alapulna. Az említett pszichológus előéletéről szólva, amit Ön leírt a korábbiakban, abban semmilyen etikai szabálytalanság nem fedezhető fel, a jelenlegi szakmai-etikai útmutatások szerint. A felkészültségét pedig, úgy gondolom, ítélje meg a _szakmai_ felettese, aki közelről ismeri a munkásságát, nem szóbeszédből, és szakmai szempontok alapján tud hiteles véleményt alkotni.
  Azt is erős túlzásnak tartom, hogy a rendőrségnél a pszichológus élet és halál ura lenne. Ugyanis az alkalmasságnak van még elég sok más feltétele is, tehát ezek szerint a felvételit vezető őrnagy is élet és halál ura, mivel ő számolja a megtett felüléseket, vagy az elért lőeredményt. A pszichológiai vizsgálaton ugyanúgy a diák teljesítménye kerül értékelésre, mint a felüléseknél, vagy a lövésnél. Azt pedig úgy gondolom, hogy ahogyan 160 kg-s, lőni és futni nem tudó rendőröket sem akarunk az utcán, olyanokat sem, akiknek veszélyes a kezébe fegyvert adni, mert nem elég megbízható személyek.

  A kiemelt esetek nagyon rosszul hangzanak, minadzonáltal a mindennapi rendőri működéshez képest ritka, és kiugró példák. Ez sajnos előfordul, semmiféle mérés (még a legalaposabb) sem lehet hibátlan, ezt sajnos el kell fogadni, ha emberekről van szó.
  A tömegeseményekben bizony jelenlévő tömegdinamikai jelenségek szemléltetésére megdöbbentő példaként tudom figyelmébe ajánlani a Zimbardo-féle börtönkísérletet, persze amennyiben nyitott rá. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Stanfordi_b%C3%B6rt%C3%B6nk%C3%ADs%C3%A9rlet)”
 • 46. horvathi 2010. február 02. 05:15
  „Kedves skinnetic!

  Ugyan miért kellene nekem is pszichológusnak lennem, hiszen attól sokkal többre tartom magam. Azért a barátaim véleménye és elmesélései alapján még lehet véleményem a fegyveres testületeknél folyó pszichológiai munkáról, illetve a pszichológusokról.

  Ön mondja, hogy ,,egy felkészült, tapasztalt, és fogékony pszichológus igen nagy hasznára tud lenni az állománynak". És mi van akkor, ha egy nem felkészült, ha egy nem tapasztalt és egy nem fogékony pszichológussal állunk szemben, akinek már az egyetemi évei alatt is gondjai voltak a pszichológiai hivatás alapvető etikai normáival? Akkor ő valószínűleg inkább a kárára van az állománynak, mint az előnyére. Gyakorlatilag egyszemélyben élet és halál ura, mint Mengele az auschwitzi rámpán, hogy ki álljon jobbra és ki balra, azaz jelen esetben kiből lehet rendőr és kiből nem. Mert jelenleg leginkább ez folyik a pszichológia köntösébe bújtatva.

  Valóban igaza lehet, hogy a vadállati hajlamok kiszűrése ,,igen aprólékos munkát igényel". De a fegyveres testületeken belül éppen az ilyen ,,igen aprólékos munkára" van a legkisebb lehetőség, de valószínűleg igény sincs rá. Sokkal egyszerűbb dolog kitöltetni egy-két ócska pszichológiai tesztet a delikvensekkel, esetleg egy Szondi-féle fényképfelismerő bohóckodást eljátszatni velük, majd a kapott eredményt a felettes igényeinek megfelelő módon elkészített pszichológiai halandzsa szöveggel megspékelve meghozni a verdiktet, hogy ki alkalmas és ki nem.

  Hogy inkább ,,csoportdinamikának, és a tömegpszichológiából ismert jelenségeknek, mintsem az egyes rendőrök vadállati hajlamainak" voltak betudhatóak a 2006 őszén elkövetett rendőri brutalitások? Akkor is, amikor a földön fekvő és már hátrabilincselt kezű vétlen járókelőhöz hátulról odalépett egy őrnagy - azaz egy FŐTISZT, aki vélhetőleg már magasabb értelmi szinten áll, mint egy közrendőr - és kéjesen röhögbe eltörte az áldozat ujját? (Az illető szerencséjére később egy mobiltelefonos felvétellel tudta bizonyítani, hogy az esemény előtt semmi rendelleneset sem csinált, a falhoz lapulva várta, hogy elhaladjanak mellette ezek a rendőri ruhában tobzódó bűnözők.) Vagy amikor 30 cm-ről sörétes puskával rálőttek a kocsmában söröző társaságra, majd kizavarták őket az utcára és egy rendőrsorfal között kellett végigfutniuk, közben gumibotokkal agyba-főbe verték őket? Vagy amikor később röhögve mesélték egymásnak a laktanyában, hogy hány <moderálva> törték el a csontját és lőtték ki a szemét korábban?

  Én ezt nem ,,csoportdinamikának" és ,,tömegpszichológiából ismert jelenségnek" nevezném, hanem aljas szándékból előre kitervelt módon (ezt bizonyítja a símaszk használata és az azonosítószám levétele) végrehajtott népellenes bűncselekménynek. Remélem, hogy előbb-utóbb lesz olyan bíróság, amely elítéli és rács mögé juttatja majd ezeket a bűnözőket, de legfőképpen az irányítóikat. Vagy a parancsnoki szobából rádión parancsokat kiadó tábornornokat is a ,,csoportdinamika" és a ,,tömegpszichológiából ismert jelenségek" vezérelték?

  A december közepén Köbányán elkövetett gyilkosság - egy rendőr hátulról lelőtte a korábbi bűntársát - esete felkeltette a sajtó figyelmét is a rendőrségen belül alkalmazott pszichológiai tesztek alkalmatlanságára, azok hasznavehetetlenségére. Érdemes elolvasni a Magyar Nemzet 2009. december 15-i számában megjelent Gyilkos rendőr: nem volt megfelelő a pszichológiai szűrés c. cikkét:

  http://www.mno.hu/portal/682680?searchtext=rend%C5%91rs%C3%A9g

  Ennek folyamodványaként az egyik TV csatorna még interjút is készített egy rendőrségi orvos ezredessel, aki gyakorlatilag csak az általánosságokat tudta elismételni, de nagyon nem volt meggyőző az előadása:

  http://www.youtube.com/watch?v=NqJcnLGcrHQ

  Nem lehet kétséges, hogy gondok vannak a fegyveres testületeknél jelenleg alkalmazott pszichológiai tesztekkel, hiszen azok gyakorlatilag semmire sem jók. Ezt nem én mondom elsősorban, hanem a pszichológusi munkát hivatástudatból és odaadással ellátó szakemberek. Abban valószínűleg Önnek van igaza, hogy egy ,,igen aprólékos munkát igényló" pszichológiai tevékenységgé kell átalakítani a jelenleg alkalmazott pszichológiai tesztek rendszerét. Akkor jelentősen lehetne csökkenteni a most még előforduló pszichológusi hibákat, azaz nem kerülhetnének ki olyan jelentős számban rendőri jogosultságokkal felruházott potenciális bűnözők a társadalomba.”
 • 45. skinnetic 2010. február 01. 20:04
  „Kedves horvathi!

  Bár nem rendőrségen dolgozom, de szakmabéliként hozzá kell szóljak a kommentjeihez.

  Egyrészt úgy veszem észre, hogy Ön a rendőrség megfelelő működését szinte csakis a pszichológusok megfelelő működésétől várná. A pszichológusok valóban sokmindenre képesek, és egy felkészült, tapasztalt, és fogékony pszichológus igen nagy hasznára tud lenni az állománynak. Azonban csodákra a pszichológus sem képes.

  Ön - a hozzászólásaiból ítélve - nyilván nem pszichológus. Ha az lenne, akkor tudná például azt, hogy az emlegetett tömegeseményeknél látott rendőri magatartás sokkal inkább volt köszönhető a csoportdinamikának, és a tömegpszichológiából ismert jelenségeknek, mintsem az egyes rendőrök vadállati hajlamainak.
  Mint ahogy azt is, hogy a vadállati hajlamok kiszűrése igen aprólékos munkát igényel, és nem is szükséges olyan mértékben, mint ahogy gondolnánk, hiszen a rendőri munkához bizonyos - nem is kis - mennyiségű agresszív háttérre igenis szükség van, különben a rendőr nem fogja tudni végezni a munkáját. A szükséges és a túl sok határa ebben az esetben igen keskeny - megtalálható ugyan, ám ahhoz nagyon alapos vizsgálatok, tehát sok idő, sok ember, és sok pénz kell, kellene. Így, a jelenlegi lehetőségekkel sajnos még a legjobb szándékú, és legjobban képzett szakemberek, a legjobb tesztekkel is - idő és kapacitás hiányában - csak az ordító alkalmatlanságokat tudják kiszűrni. Meglátásom szerint a számok tükrében a munkájukat így is egészen jól végzik, hiszen a több tíz(száz?)ezres - alkalmasnak nyilvánított - állományból igen ritkán kerülnek ki olyan "vadállatok", mint akiket Ön emleget.

  Másrészt szeretném megjegyezni, hogy ha valóban nem szakember, akkor nem gondolom, hogy az Ön tisztje a használt tesztek és a szakmai munka színvonalának ilyetén minősítése.”
 • 44. Dema 2010. február 01. 16:36
  „41. flexsnake 2010.01.31. 13:59
  40. minek készülsz olyan pályára ami már telített és túljelentkezéses?

  Egyszerű! (Ha én újra kezdhetném, csak rendőrnek mennék) Mert nyegyven évesen nyugdíjba mehetek, és 360 000.-ft nyugdíjat vehetek fel havonta. mondjuk örnagyi rangban, vagy ales ként. És ha szerencsém van, akkor bekerülök a Megyére szolgálat vezetőnek és már arany életem van!!!! :D Csak ti piszok állampolgárok, ne tiltakozzatok ez ellen, mert akkor megyek a parlament elé csendes tiltakozásra. ? !!
  NA Szóval ezért készül! :D”
 • 43. Füvesember 2010. január 31. 19:55
  „"Az összes tanuló ingyen ebédel, a tankönyveket és a formaruhát is térítésmentesen kapják az iskolától. A diákoknak ösztöndíj is jár, a tanintézet költségén pedig még a B kategóriás jogosítványt is megszerezhetik. "
  Mikor érjük meg, hogy pl. az ápolónők hiányát orvosolják ebben az országban ilyen nagyvonalúan....?!
  Vagy mégiscsak az számít, hogy ezek majd beszedik tőlünk büntiben utólag a tandíjukat, aztán meg már hozzák a tiszta profitot (amíg az őrző-védők őrzik helyettük a boltot!). Az iskolai menzákon hovatovább szarral etetik havi 8-9 ezerért a gyerekeket, a jövő rendészeti reménységeit meg még ruházzák is a pénzünkből! Szerintem nem biztos, hogy kéne... Miért kell őket jóelőre megutáltatni?!”
 • 42. szandokán 2010. január 31. 14:27
  „A munkahely a vonzó nem a pálya,a képen látható fiatalok pont ugy néznek ki mint akiknek minden vágya ez volt.”
 • 41. flexsnake 2010. január 31. 13:59
  „40. minek készülsz olyan pályára ami már telített és túljelentkezéses?”
 • 40. Zsuzsanna1958 2010. január 31. 13:46
  „Ide is csak protekcióval lehet bejutni! Én igazán tudom.......!
  A Rendészeti Szk./Csonka/ elvégzése után az osztályból 1-2 tanulót vettek fel a BAjai úti rendőriskolába.
  Pedig a teszt is 92%.-os volt.Most elvégeztem a Csonkát és amit tanultam odaveszett.Akkor miért inditanak
  ilyen iskolát/Csonka/,ha nem tudják a diákok további tanulását biztositani.A Bajai rendőriskolába is olyanok jelentkeznek akik még az alapfogalmakat sem tudják.--"na ilyenekből lesz a sarkonálló rendőr"”
 • 39. horvathi 2010. január 30. 22:55
  „Az ebben az iskolában jelenleg garázdálkodó pszichológusnak már az egyetemi évei alatt is voltak problémái a szakma etikai normáival.

  A szakdolgozatának a készítésekor megkérte néhány ismerősét, hogy "baráti szívességből" és "név nélkül" töltsenek ki számára néhány pszichológiai tesztet, mivel azok meglétére szüksége lenne a szakdolgozatának az összeállításához. Szívességből és barátságból ezt többen meg is tették neki, hiszen segíteni akartak rajta a tanulmányai befejezésében, a diploma megszerzésében, az életben való elindulásban.

  Ezeket a pszichológiai teszteket aztán ő a könyvei és jegyzetei alapján, még nem megfelelő tudás és tapasztalat alapján "kiértékelte", majd az általa tett "tudományos megállapításokat" a baráti körében elkezdte terjeszteni a többiekről. Volt akiről pl. azt állította és kezdte el terjeszteni, hogy hisztérikus alkat (egy végtelenül nyugodt természetű és kiegyensúlyozott életet élő értelmiségiről van szó).

  Ezen az etikátlan eljáráson többen olyan mértékben megharagudtak rá a korábbi társaságából, hogy csúnyán összevesztek vele és azóta minden kapcsolatot megszakítottak. Volt aki egyenesen a szemébe mondta, hogy egyszerűen nem való pszichológusnak, hiszen egy-két mondatával vérig sért mindenkit, minimális empátiával sem rendelkezik, a szakma legalapvetőbb etikai szabályait sem tartja be.

  Többen ajánlották neki, hogy sürgősen keressen magának új szakmát, mondjuk kertészkedést vagy bármit, mert pszichológusnak az ilyen ember nem való!

  Nos ilyen "szakemberek" végzik el a pszichológiai teszteket a jövő rendőrein. Nem csoda ha nem képesek kiszűrni a bűnözői hajlamokat, csak a felettesek koncepciós jellegű parancsait hajtják végre szolgai módon.”
 • 38. uborka 2010. január 30. 17:08
  „melyik ... irta ezt a hamis szöveget???????”
 • 37. maz 2010. január 30. 12:56
  „raszista rendorseg = maffia”
 • 36. Mustang 2010. január 30. 12:45
  „miért lenne vonzó? gazdasági válság, munkanélküliség közszféra, stabil munkahely
  vonzó lett a katonaság is
  a cikkíró jobban utánajárhatna egy kérdésnek, mert bulvár lesz a délmagyarból

  (vagy máshonnan veszik át a cikket...)”
 • 35. Beth 2010. január 29. 23:01
  „:D Olyan gyerek akar menni rendőrnek, aki lusta, nem képes levetkőzni tesiórára.... Na, jó, azért esze van.”
 • 34. horvathi 2010. január 29. 22:00
  „Bizonyíték a pszichológiai tesztek értéktelenségéről:

  http://www.youtube.com/watch?v=NqJcnLGcrHQ”
 • 33. kgabo 2010. január 29. 20:34
  „Kedves maz (maz 2010.01.28. 17:25)

  maz meg :D”
 • 32. flexsnake 2010. január 29. 19:45
  „Londonban a bobinak nincs fegyvere. Nem kell neki. Ha rád szól, odacsokizol, mert tudod hogy 2perc alatt ott a rendőrlovon a lovas, és az a ló keményen meglök ám a mellvértjével. Az nem magyarország ugyebár. Nem az a lényeg mekkora a rendőr, hanem mekkora bunkó akiket fegyelmezni kell, ez a balkáni országban tahóban mérendő. Élen jártok ebben :)”
 • 31. flexsnake 2010. január 29. 19:43
  „Azt hiszem, rendőrnőből van ma nagy hiány,
  nem fog ki a betyár a jó rendőr p.... nénin.
  De ha jó rendőr néni, ül majd a kocsiban,
  nem járunk élen a gyorskezes ho... jégkorongban.”
 • 30. Csecs 2010. január 29. 18:27
  „moderálva”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsónadrágos norvég a mórahalmi nádasban

Mórahalom - Egy alulöltözött férfira lett figyelmes az egyik mórahalmi tanya lakója csütörötök… Tovább olvasom