Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Vöröslött az Andrássy út

Sok tízezren gyűltek össze az MSZP nagygyűlésén Budapesten, az Andrássy úton. Csongrád megyéből húsz buszt indított a párt. A verőfényes szombat délutánon Gyurcsány Ferencet valódi sztárként ünnepelte a sokaság.
Szegediek a gyűlésen. Fotó: Karnok Csaba
Kék ég, előtte vörösingesek. Mindent megszerveztek, de leginkább az időjárást intézték el ügyesen a szocialisták. A színpadon pirosba öltözött ifjak néztek szembe a tömeggel, előttük a tribünön a párt nagyjai ültek, hátul nemzeti zászlókat lobogtatott a szél. Középen vörös ruhában ült a first lady, Dobrev Klára – Medgyessy Péterrel az oldalán. Horn Gyula, Lendvai Ildikó, Hiller István és felesége, valamint Ujhelyi István alelnök is ott hunyorgott a tűző napon az emelvényen. A szegedi politikus felesége MSZP-s pólóban ült be közéjük a műsor kezdete után.

Már reggel, a szegedi gyülekezőnél látszott: jó idő lesz. Két turnusban indultak Szegedről a párt szimpatizánsai a fővárosba. Voltak, akik Ujhelyi István vezetésével megtekintették az Országházat, mások csak a nagygyűlésre mentek. Az utazás nyugodt és csöndes volt, néha került szóba a politika. A Szegedről, Makóról és Csongrádról induló buszok egymást előzgették az autópályán, a párthívek integettek egymásnak.

Fotó: Karnok Csaba
Négyszáz buszt vártak a szervezők vidékről. Ahogy szép sorban leparkoltak a járművek, ömlött a nép a kocsik orra között kialakult utcában. Felsővadász, Tatabánya, Miskolc – az ország minden részéből jöttek, keveredtek a tömegben az MSZP-sek. Lufi- és táblaosztásnál elvesztettem útitársaimat, később ugyan megtaláltam Kozma József városi pártelnököt, aki viszont lányát kereste. A lufira éhes nép tépte, szaggatta a szervezők kezéből a gázzal töltött vörös gömböket. Aki kért, „Igen MSZP" feliratú táblát is kapott.

Gyurcsány Ferenc
Miután a tűzszerész átvizsgálta ebédre szánt szendvicseimet, a kivételezettekkel együtt bemehettem az Andrássy út lezárt szakaszára. Méretes szekuritisek mögött torlódott a pesti belváros felől érkező tömeg, a fotóriporterek szorgalmasan csattogtatták gépeiket. Egyszer csak futásnak eredtek az újságírók a színpad felé, néhány másodperccel később megindult a tömeg is: megnyitották az első kordont, tízezrek rohantak jó helyért, de egy második kordonnál fönnakadtak, ismét csak a sajtósok jutottak át. Ez a védvonal pár perccel a kezdés előtt „esett el", akkor kerítésre, lámpaoszlopra másztak a deres hajú aktivisták, hogy jobban lássanak. Egy lila nadrágos, hatvan körüli asszony az újságíróknak fenntartott padok egyikére mászott fel, onnan kiáltozott lelkesen, miközben a lábánál ülők körmöltek.

Pély Barna melegítette be félórás koncerttel a tömeget. Úgy tűnt, hogy a Gyurcsány- és a United-rajongók halmazának viszonylag kicsi a metszete. Bedő Tamás csongrádi polgármester, képviselőjelölt azért lelkesen billegett a dalok ritmusára. Utána fölzendült az MSZP „igen, igen, igen"-es himnusza, majd a magyar himnusz.

A Gál J. Zoltán és Juhász Ferenc gegduó osztotta indításképp Mikolát. Mondták, hogy elsején az elsők, másodikán a másodikok gyűlnek, erre a tömeg hahotázott. Gál J. szerint a szingliket azért nem szereti a Fidesz, mert nehezen hoznak még egy embert. Megkezdődött a show. Videoüzenetek, klipek, néptánc, szavalat, részletek a Hairből. Szili Katalin szónoklatával kevéssé tudta tűzbe hozni a tömeget, Hiller István pártelnök beszéde nagyobb sikert aratott. A hosszúra nyúlt műsor közben többen kiabálták, hogy „Feri, gyere már!"

Csók és program

– Fegyelmezettek voltak az emberek, jó volt a hangulat – értékelte a rendezvényt a szegedi Bite Lászlóné a buszon. „Gyurcsány Ferenc drága ember, imádom, ha beszél, mert szívből jön, amit mond, emberközeli. Szegeden elkaptam, és megcsókoltam. Olyan élmény volt! Erős kezű, agilis miniszterelnök kell Magyarországnak, meg vagyok győződve arról, hogy az MSZP győz, négy éve is megéreztem" – mondta. Tóth Benjáminnak a tömeg tetszett. De elégedett volt Hiller programbeszédével is, ami szerinte érthető, konkrét dolgokat tartalmazott.

És Feri jött. Először csak a kivetítőn jelent meg, sikoltozott a tömeg, üvöltött Robbie Williams: „I just wanna feel real love...". A brit sztár zenéje elhalkult, a tömeg még hangosabban zúgott, és amint Gyurcsány Ferenc föllépett a színpadra, szabadon engedett lufik ezrei pöttyözték pirosra az eget.

A miniszterelnök-jelölt lelkesítőn beszélt, de hosszú mondatainak eleje sokszor már elfelejtődött, mire a végére ért. Értette, hogy kell fokozni, lendülete átragadt a közönségre, ujjongás, taps szakította félbe. Már az elején ezrek skandálták: „Húzzunk bele!" Szónoklata végeztével – ami után zsákolni ment a Margitszigetre – , az ováció elcsendesedése után a tömeg gyorsan szétoszlott. A vidékre induló buszok ablakába kitették a táblákat: „Igen MSZP".


Gyurcsány Ferenc: „összetartó Magyarországot"

A szocialisták egyfelől gazdagabb, sikeresebb ország és erősebb gazdaság megteremtését szeretnék, másfelől azt, hogy ez az erő és gazdagság milliókat, egy összetartó Magyarországot szolgáljon – mondta beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: a nemzet az akarat ahhoz, hogy felemeljük a vidéket, a köztársaság az, amely ehhez erőt, lehetőséget és feltételt teremt. Az MSZP programja a befektetés és az építkezés programja. Egy olyan új Magyarországot lát, amelyben természetes, hogy magyar a magyarral kezet fog, amelynek vezetői nem a nemzet kiválasztott vezérei, hanem a köztársaság megválasztott, beszámoltatható parlamenti politikusai, akik nem akarják megmondani a választóknak hogyan éljenek, hanem a választók mondják meg nekik, hogyan képviseljék őket – hangsúlyozta az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint „egy új, büszkeségében, erejében, hitében megerősödött baloldal" képes felelősséget vállalni nemcsak önmagáért, hanem az országért, mind a tízmillióért határon belül és sok-sok millióért határon kívül. „Soha többé nem a múlt a baloldal, hanem visszatérve gyökereihez a társadalmi haladás, a progresszió, a bátor átalakítás, az igazságosság pártja vagyunk" – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, majd közölte: a választás verseny, de nem háború, „nincs szükség vezénylőtábornoki egyenruhába bújt politikusokra, nincs szükség ajtóinkon kopogtató választási sorozóbiztosokra." Az áradásra utalva hozzátette: „van itt feladat fontosabb, mint ajtókon kopogtatni. Tessék zsákot pakolni közös vagyonunk, életünk, tisztességünk megvédésére". 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom