Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Vurstli és virsli a ligetben

Majális menü 620 forintért, léggömb, öngyújtó és pártszórólap ingyen. Kiskutyák és kisfiúk pórázon, barátok kockás pléden. A sláger a lufi a lufiban és a vadított körhinta. A négynapos szegedi majális tegnap véget ért.
Ha a város hajó lenne, tegnap elsüllyedtünk volna. Mindenki egyetlen területen, az újszegedi ligetben tömörült, ugyanakkor a város többi részén (vagy ahogy nemrég egy budapesti sajtóanyagból tanultuk: a régi Szegeden) szinte senki nem járt.

– Bóvli, vattacukor, gagyi cuccok, kürtőskalács, csülök – sorolta az egyik majálisozó a telefonjába a liget kínálatát. – Ne már! Tök jó ez, ha az ember nem veszi komolyan! – fejtette ki ellenvéleményét a barátnője. A többség, úgy tűnt, vele ért egyet, mert a szegedi, kecskeméti, békéscsabai és budapesti látogatók lelkesen vásárolták a vattacukrot, kürtőskalácsot és a csülköt. Az alkalomhoz inkább sör és virsli illett, előbbit könnyen, utóbbit csak nehezen találtunk. A május elseje menü (sör virslivel) 620 forintba került, mert a korsó Borsodi 300, egy pár virsli 320 forint volt.

Juhász Gyula-díjasok

Botka László polgármester tegnap délelőtt a ligetben adta át a Juhász Gyula-díjakat. A díjazottak: Tóth József, az MSZOSZ Csongrád megyei képviseletének vezetője, önkormányzati képviselő; Lovászi Imréné, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. szállításszervezője, szakszervezeti titkár; Ambrózy László, Szeged város volt nyugdíjas referense posztumusz kapta meg az elismerést, a díjat özvegye vette át.

– Tessék választani! Itt minden van, nagyon megéri! – biztatott egy táskaárus, de mi inkább – ragaszkodva a hagyományos majális kellékekhez – a léggömböket mustráltuk.

Az idei sláger: léggömb a léggömben. Spongya Bob már kevesebb lufin szerepelt, mint tavaly. Az MSZP-s lufi is népszerű volt, még egy jobbikos aktivista és két MÚK- (itt: Mindig Újra Kezdjük) pólós fiatal sem szégyellt sorba állni érte. Az idillt némi gyanakvással néztük, s igazunk lett, a lufira később fekete filccel ezt írták: hazudik, szar. De ez csak közelről látszott.

Mivel a majális drága volt, az ingyenes dolgokra koncentráltunk. A Jobbiktól a Magyar Mérce februári számát, a szocialistáktól az említett lufin kívül MSZP-s passtartót zsákmányoltunk. Volt még öngyújtó is, de egy középkorú férfitól megtudtuk, hogy nem az a jó. Fiával legalábbis így kiabált: „megmondtam, hogy ne öngyújtót hozzál, hanem telefontartót! Az is ingyen van!" A Munkáspárt szórólapot, marxista irodalmat, Che Guevera-fotót kínált. Elhoztunk egy fénymásolt George W. Bush-körözést.
A Fidesz-sátorban Oláh János frakcióvezető ágyaspálinkával kínált – hagytuk korrumpálni magunkat, a csipkebogyóágyon készült ital megérte.
– A Fidesz-sátornál vannak a legjobb pasik – közölte egy lány mellettünk, pedig ő nem is ivott pálinkát.

Káosz a hídon

A Belvárosi híd egyébként sem egyszerű közlekedési rendje tarthatatlannak bizonyult tegnap. Szeged felé gyakorlatilag lehetetlen volt kerékpárral közlekedni. Az úttesten az autósok miatt, a biciklisek számára fenntartott járdán pedig a gyalogosok miatt. – Ezek közül vagy senki sem szegedi, vagy nem ismerik a közlekedési jeleket, vagy hülyék – mérgelődött egy kerékpáros. Mi az első kettőre gyanakodtunk, a harmadikat fel sem tételeztük a rossz helyen sétálókról.

Találkoztunk „hagyományos" majálisozókkal is, ők otthonról hozott kockás pléden dobták el magukat, nem költöttek, legfeljebb néhány pohár sörre, egyszerűen csak élvezték a napsütést, a színes kavalkádot és egymás társaságát.

Túl a pártokon, plédeken és kolbászárusokon kezdődött a vurstlibirodalom. A régimódi körhinta keveseket vonzott, érdeklődés a vadabb változatok iránt volt. Az átpördülős sky fly'n például az ötszáz forint menetenkénti ár ellenére szinte folyamatosan tele volt. „Szuper a csapat, szuper a buli!" – dicsérte a közönséget a vurstlis, de ugyanez volt a szövege az óriáspolip kezelőjének is. Vagy lehet, hogy az a csapat is szuper volt. Láttunk még céllövöldét, és annak pacifistább, kosárlabdás változatát és persze dodgemet is. Virág András szabad demokrata önkormányzati képviselő kisfiának engedte át a játékautó kormányát.

Szigorúbb volt az az anyuka, aki – hogy el ne vesszen – kisfiát gyerekpórázra fűzte. A kicsi üvöltött, az anya időnként rántott egyet a kötélen. A kezében egyébként egy uszkár póráza is volt. A kutya jobban viselte a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétmaffia érdeke lehet a gyújtogatás

Alig három óra alatt sikerült eloltani a tüzet a sándorfalvi úti központi hulladéklerakó telepen. A… Tovább olvasom