Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Wakeboard hasítja a vizet a Tiszán

Szeged - Bár a víz hőmérséklete az utóbbi néhány napban éppen csak meghaladta a tíz fokot, mégsem áll meg az élet a Tiszán. Az alacsony vízállásnak és a nyugodt vízfelszínnek köszönhetően az elszánt wakeboardosok ilyenkor is a habok közé merészkednek.
– Mentőmellény, bukósisak, speciális ruha – sorolja az ilyenkor elmaradhatatlan wakeobardkellékeket a szegedi Németh Péter. A fiatalember a „szegedi kezdetek óta" űzi ezt a vízi sportot.

– Arányaiban Magyarországon van a legtöbb wakeboardpálya, az első tíz évvel ezelőtt Siófokon épült. A megyében két éve működik. A nyári hónapokban szinte mindennap kint volt az összeszokott húsz-harminc fős társasággal. Összeszokott baráti közösséggé kovácsolódtunk. A csapat tagjai között akadnak orvosok, ügyvédek, férfiak és ugyanolyan arányban nők is. Van aki családdal, mások egyedül jöttek a tavaszi és nyári hónapokban, függetlenül attól, hogy esett az eső, vagy fújt a szél – halljuk Pétertől.

A vízen siklás szerelmeseinek azonban az őszi hónapokban sem kell lemondaniuk kedvenc sportjukról. Bár a kötélpálya már egy hete bezárt, a Tiszán még mindig kiélhetik szenvedélyüket.

Pétertől megtudjuk, a két helyszín között a különbség az ugrálásban rejlik: míg a wakeboardpályán sima a vízfelszín, a folyón a csónak után száguldva a hullámokról rugaszkodnak el.

Ősszel már fontos a bukósisak – egy-egy esés után a süvítő szélben „lefagyna a kobakuk" – és a neoprén ruha, amelyben akár a tíz-tizenkét fokos vízben sem fáznak. Ez az eséseket is tompítja.

– A tévhittel ellentétben a wakeboard nem vészesen drága sport. A felszerelést egyszer kell megvenni. Ttartozékai: a deszka, amely 50-150 ezer forintba kerül, ugyanennyi a kötés, amely a lábunkat fogja. Sisakhoz tíz, mellényhez húsz, védőruhához harmincezer forintért juthatunk hozzá. Sokan a világ másik felére is elutaznak a hideg hónapokban, mert nem akarnak lemondani kedvenc hobbijukról, pedig a Tiszán, védőfelszerelésben akár addig is wakeboardozhatunk, míg be nem fagy, vagy amíg a hideg vízben mi meg nem fagyunk – mondja Németh Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisták ezreit vonzza a halászó sas látványa

Szeged - A halászsas a természet egyik legcsodálatosabb teremtménye. A madarak közül az egyik… Tovább olvasom