Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Washington, a fontos város

Washington a világ egyik legfontosabb települése: ott van a világbank, a Nemzetközi Valutaalap, emellett az Egyesült Államok szövetségi kormányzata mindhárom hatalmi ágának székhelye.
Az ember vágyik Nápolyba, álmodozik Tokióról, de a legritkább esetben gondolja, hogy nem halhat meg anélkül, hogy látta volna az Amerikai Egyesült Államok fővárosát. Az USA-ban persze az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, iskolásbuszok százai ölelik körül a nemzeti intézményeket, a gyerekek élvezik, hogy a Fehér Házban vagy a Kongresszus épületében rohangálhatnak, kezet foghatnak a szenátorokkal, használhatják szavazógombjukat. Kötelező leckeként mindenütt fölmondják, hogy a város a nevét az amerikai történelem legendás alakjáról, az ország első elnökéről, George Washingtonról kapta.

Magassági korlát

Köznapi neve D. C. (kiejtve: díszí) vagy egyszerűen Washington. A D. C. nevet azért használják gyakran, mert ez nem keverhető össze Washington állammal, amely az USA északnyugati sarkában fekszik. Washington D. C. különálló, független város, vagyis nem tartozik egyik amerikai államhoz sem.

A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög, amelynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a Fehér Ház. A fővárosi funkciókat megfelelően szolgáló település utcaszerkezetének szervezését Pierre Charles L’Enfant francia mérnök végezte az alapítás idején, így aztán a tervek Párizs szerkezetén alapultak. Így alakították ki azt a rácsszerkezetet, ahol a körökből és négyzetekből átlósan keresztülvágva széles sugárutak vezetnek ki. Ez a város védelmét is könnyítette egy esetleges invázió alkalmával. A középpontban áll a Capitolium épülete. Amerre csak nézünk, emberléptékűek az épületek, nincsenek magas toronyházak, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washingtonban van egy emlékmű, egy magas obeliszk, a Washington Monument, amelynél egy városbeli épület sem lehet magasabb. Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét.
Washingtonban rengeteg a látnivaló akkor is, ha az ember csak mászkál, gyönyörű parkok, érdekes épületek kötik le a figyelmet.

A várost nevezhetnénk az emlékezés településének is: közepén található a National Mall nevű nagy, nyílt terület, ahol számos amerikai vezetőnek állítottak emlékművet, s ez köti össze a Fehér Házat és a Capitolium épületét. Közepén található a Washington-emlékmű, de látható még Jefferson, Lincoln, Franklin Delano Roosevelt, a második világháborús, a koreai háborús, a vietnami veteránok és Albert Einstein emlékműve.

A világ legnagyobb könyvtára

A legismertebb látnivaló kétségkívül az 1600 Pennsylvania Avenue, vagyis a Fehér Ház. Sajnos nem sikerült megnézni, mert mint kiderült, a látogatás előtt tíz héttel kell időpontot egyeztetni. A 2001-es merényletek óta vezették be a szigorításokat, előtte nem kellett időpontot kérni. A Fehér Ház azonban kívülről is gyönyörű. Eredetileg nem így nézett ki: 1814-ben a britek felgyújtották, ezután újjáépítették, s így nyerte el végleges külsejét, habár száz évvel ezután ismét kigyulladt. Annak ellenére, hogy az USA első elnöke, George Washington rendelte el a felépítését, ő maga soha nem lakott benne, mivel elnöksége ideje alatt még nem készült el. Nem szabad kihagyni a Washington Monumentet, melyet az első elnök tiszteletére emeltek. Az obeliszknek a tetejére fel is lehet menni, 898 lépcsőfok vezet fel, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk, könnyebben átlátható az egész környék. Érdekessége, hogy építése közben elfogyott az erre szánt adomány, így huszonkét évre abbamaradtak a munkálatok, ami az emlékművön is meglátszik, hiszen egy árnyalatnyi különbség van a kezdésként és a befejezésként használt kőtömbök között. Ettől függetlenül mit sem veszít szépségéből a 168 méter magas emlékmű.

Egy másik lenyűgöző szépségű épület a US Capitol, vagyis az országház, amely a demokrácia jelképe. Törvényhozó intézmény és emlékmű egyben, s turisták ezreit vonzza naponta.

Érdemes ellátogatni a Library of Congressbe (Kongresszusi Könyvtár) is, hatalmas, gyönyörű, ritka szépségű, a világ legnagyobb könyvtára: több mint 130 millió könyvvel, fényképpel, levéllel, iratokkal, hanganyaggal, megközelítőleg 848 kilométer hosszúságú könyvespolccal.

3000 cseresznyefa

Ingyenes a belépés, mint Washington legtöbb múzeumába. Erre nagyon büszkék az ottaniak, de joggal. A gyűjtemények hihetetlenül gazdagok, nagyon jól rendszerezettek, a tálalásuk pazar. A repüléstörténetit és az indiánt kötelező megnézni!

Washington D. C. híres háromezer cseresznyefájáról is, amelyeket a japánoktól kaptak a két ország közötti barátság hangsúlyozására. Április tájékán kezdenek virágozni, és a hosszú utcák mentén csodás látványt nyújtanak rózsaszín virágaikkal.

Dallos Zsuzsa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom