Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Wellnessközpont lehet a szegedi I-es kórházból

Szeged - Információink szerint számos befektető érdeklődik a szegedi I-es kórház megvásárlása iránt. Az ingatlan azért került eladósorba, mert az egészségügyi integráció következtében a feladatellátáshoz nincs rá szükség. A befolyó pénzből folytatni lehetne a szegedi betegellátás egyelőre megakadt egységesítését.
Hamarosan elkelhet a szegedi I-es kórház Kossuth Lajos sugárúti épülete, információnk szerint ugyanis számos befektető érdeklődik a szakértők által 750 millió forintra becsült ingatlan iránt.

Az épületért kapott pénzen az integrációt folytatják Fotó: Frank Yvette

Mint lapunkban korábban megírtuk, a szegedi egészségügyi integráció részeként az egyetem kezelésébe került a korábban városi fenntartású kórház és a rendelőintézet – az ingatlanvagyon azonban továbbra is az önkormányzaté. A város és az egyetem közti szerződés értelmében az önkormányzat kötelezettséget vállalt: ha az SZTE-nek nincs szüksége a feladatellátáshoz valamely, a város által átadott ingatlanra, akkor azt eladja a tulajdonos önkormányzat, és a kapott pénzt átutalja az egyetemnek. A tervezet szerint eladósorba kerülhetne az I-es kórház mellett a Vasas Szent Péter utcai II. rendelőintézet is – ezt azonban, úgy tudjuk, nem kívánják eladni, mert enélkül nem férnének el a szegedi szakrendelések.

Információnk szerint az I-es kórház épületében a befektetők magas szintű szolgáltatást nyújtó szállodát és gyógyvizes wellnessközpontot terveznek kialakítani. Az épület masszív falai jól bírták az elmúlt század megpróbáltatásait, a belső részeket azonban teljes egészében fel kell újítani, ki kell cserélni. Ám a befektetők kedvét ez sem vette el: a hírek szerint az épület tulajdonjogára való licitálás már 800 millió körül jár. Szakértők úgy vélik, a könnyen megközelíthető, belvárosi, több mint egyhektáros ősparkkal körbevett ingatlanba azért is megéri beruházni, mert az az Anna-kúttól légvonalban mindössze 200 méterre van. Így a wellness-szolgáltatáshoz szükséges gyógyvizet viszonylag olcsón az épületbe lehetne vezetni.

Közel a kétszázhoz

Az I-es kórház közel kétszáz éves épületét eredetileg ispotálynak szánták, ahol szegényeket gyógyítanak. Pozsonyi Ignácz, gazdag szegedi polgár felajánlásából sikerült felépíteni 1803-tól 1829-ig, több ütemben. Bár még nem volt készen teljesen, a gyógyítást már az 1820-as években elkezdték benne. 1838-ban kórházzá, 1859-ben közkórházzá minősítették, és többször bővítették. Teljesen csak egyszer, a 20. század elején újították fel.  
Az ingatlan eladásából származó pénzre óriási szükség lenne az integráció folytatásához, a szaktárca ugyanis elutasította az ennek lebonyolításához kért 300 milliós állami támogatást.

A betegeket egyelőre továbbra is ellátják az I-es kórházban, forrásaink szerit a leginkább optimális esetben is csak jövő márciusra üríthető ki az épület. Ehhez – Pál Attila, a klinikai központ elnökének korábbi tervei szerint – előbb a II-es kórház októbertől kiürült szülészeti osztályára költöztetnék az I-es kórház belgyógyászatát, a Vasas Szent Péter utcába pedig a Kossuth Lajos sugárúti ambulanciákat. A reumatológiai osztály az I. belgyógyászati klinikán működő dialízisosztály helyére kerülne.

Olvasóink írták

 • 9. homer 2007. november 26. 23:33
  „Dovi & joy műaggódó áltudatlan elvtársak megnyugtatására, már egy korábbi fórumbant jeleztem, hogy az un. "eü. átalakítás" nem más mint botkabácsi piciny ingatlan-panamája és a kórház új gazdája már két éve megvolt..”
 • 8. dondongó 2007. november 26. 14:39
  „Már csak a welnesst megfizetni képes állampolgárokat kellene tömegesen klónozni, valamint a halhatatlanság kérdését megoldani, és rendben is lenne az egész biznisz.”
 • 7. DinoBá 2007. november 26. 14:31
  „Hajrá, végre egy szar és lerobbant kórház helyett valami új születik, a kórházi ellátás pedig kikerül az arra alkalmatlan épületből.”
 • 6. Laci 2007. november 26. 12:15
  „Na végre, elpakolják onnan azt a szemétdombot. Hiányozni fog, hogy nem látok hetente HULLÁKAT tologató fehérruhás gondozőkat. Úgy néz ki az udvar, mint rgy zombiváros...”
 • 5. czegus 2007. november 26. 10:36
  „Az első emeleti elfekvő szárnyból, hova paterolják a betegeket? Erről mért nem csicsereg Pál Attila?”
 • 4. fogyaszto 2007. november 26. 10:33
  „hahaha nincs ra szukseg mi?!Csak a sunyi uzletelesre van szukseg!”
 • 3. joy 2007. november 26. 09:36
  „No, végre, valami normális dolog lehet belőle.
  Kórháznak borzalmas volt!
  Remélem, rendes pénzért, valódi vállalkozónak fogják eladni, aki nem úgy tesz vele, mint a Hágival, Kass szálóval!!!
  Kíváncsi vagyok, melyik lesz a nyerő cég, és végül mennyit kap a klinika?

  Akárki nyer is, igencsak iparkodnia kell, mert a Kossuth Lajos sgt-at 1-2 éven belül újítják föl, akkor kell, lehet végigvinni az Annavíz vezetékét. Nehogy már elkészülte után akarják újból összebarmolni!

  Hááát?
  Nem lesz könnyű dolga a beruházónak, ismerve a hivatalok idióta börokratizmusát...”
 • 2. dondongó 2007. november 26. 08:29
  „Le volt ez már játszva azelőtt, hogy elkezdődött az egészségügyi integráció névvel illetett parasztvakítás. Legalább a Városházából csinálhatnának egy McDonaldsot... hogy a lényegre tapimtsak.”
 • 1. Lala 2007. november 26. 08:12
  „Integráció?? Kótyavetyélésnek lehet inkább nevezni. Hogy vezetnék el a vízet amikor egyenes útat nem képesek építeni.
  Az egészségügy nagyszabású tönkre tétele folyik itt, szintén nagyszabású ingatlan panamával összekötve”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a szegedi Deák utcai óvoda ügye

Szeged - A szegedi SZDSZ-frakció nyílt levélben azt javasolja Botka László polgármesternek, hogy a… Tovább olvasom