Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Wesley János Általános Iskola lett a Kincsesházból

Szeged - A Kincsesház Alapítvány csődbe ment, ezért a Szegeden működő tagiskola sorsa is kérdésessé vált. Habár Klebelsbergtelepen új épületet kapott, üzemeltetője nem volt a tanintézménynek, melyet végül a tanárok és a szülők összefogása mentett meg.
A Kincsesház Alapítvány csődbe ment, ezért a Szegeden működő tagiskola sorsa is kérdésessé vált. Habár Klebelsbergtelepen új épületet kapott, üzemeltetője nem volt a tanintézménynek, melyet végül a tanárok és a szülők összefogása mentett meg. Így az ötvenkét gyerek és a tizenhárom dolgozó már az új helyen kezdhette a tanévet.

Sajátos nevelési igény

A Wesley János Általános Iskola tanulói sajátos nevelési igényűek. Többek között autista, hiperaktív, magatartászavaros, diszlexiás, Down-
szindrómás és diszgráfiás gyerekek. Az iskolában egyelőre alsó és felső tagozat működik, de tervezik a kilencedik és tizedik osztály bevezetését is, ahol érettségi és szakmai előkészítőt is tartanak majd. 
– Három hónapja nem kaptunk fizetést, ezért elkezdtünk utánajárni a dolgoknak. A pesti központban elmondták: a rendszer labilis. A júliusi értekezleten pedig bejelentették, hogy összeomlott az alapítvány, de azt kérték, ne szóljunk a szülőknek. Nem várhattunk ölbe tett kézzel, elkezdtünk szervezkedni. A szegedi oktatási irodában azt mondták, ha az iskolának nem lesz fenntartója, akkor vagy a közoktatásban helyezik el a gyerekeket vagy a Sólyom Utcai Általános Iskolában. Mi azonban összefogtunk a szülőkkel, és közösen sikerült megoldást találni – mondta Bíró Emese, a Wesley János Általános Iskola vezetője.

Az egyik tanuló édesapja lelkipásztor. Az iskola végül az ő egyházától kapott segítséget, így a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) lett a fenntartója. Nevét pedig Wesley János teológusról és lelkipásztorról kapta, akárcsak ennek az egyháznak a többi iskolája.

Csődbe ment

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium felére csökkentette a Kincsesház Alapítvány által működtetett speciális vagy egyéni oktatást nyújtó iskolákban tanuló gyermekek után az állami normatívát, így azok csődközeli helyzetbe kerültek. A szaktárca azzal indokolta döntését, hogy az alapítvány jelentős köztartozást halmozott fel, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban pedig jogosulatlanul vett fel állami támogatást, jóval több gyermek után, mint ahány ellátására jogosult lett volna. 
– A többheti küzdelem után mindössze néhány nap leforgása alatt megoldódott a helyzetünk, így a Kodály térről – négy év után – költözhettünk új helyünkre. A klebelsbergtelepi iskolától örökölt épületet a szülők segítségével alakítottuk át. Megfeleztük a termeket, így a sajátos nevelési igényű gyerekekkel hét szobában foglalkozhatunk. Az ötvenkét tanuló hat-nyolc fős osztályokban tanul, de ezt a számot tíz főre emeljük, amennyiben új diákok jelentkeznek hozzánk. Befogadó iskolaként szeretnénk működni, olyan gyerekeket is felveszünk, akik a közoktatásban nem érzik jól magukat. A Nemzeti alaptanterv szerint oktatunk, de a módszereink rendkívül gyerekcentrikusak – magyarázta a tagiskola vezetője, akitől azt is megtudtuk, a gyerekek a fenntartóváltásból nem érzékelnek semmit, az egyetlen újdonság, hogy hetente egyszer Biblia-oktatáson vesznek részt. Bíró Emese elmondta: dr. Iványi Gábor, a testvérközösség alelnöke mindössze annyit kért a tantestülettől: a hitük a gyerekekben legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buci és a féltve őrzött 29 éves Daily Mail

Szeged - Féltett kincsként őrzi a londoni metrón talált Daily Mail – amelyhez a… Tovább olvasom