Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Wirth István, a töltőtollak nagymestere

Idősebb Wirth István neve fogalom Szegeden. A töltőtoll szinonimája, aki ezzel örökre beírta nevét a város aranykönyvébe.
Az írószerész két dinoszaurusszal. Fotó: Gyenes Kálmán
Ki hinné, hogy idén a kilencedik évtizedébe lépett. Idősebb Wirth István elégedett a sorsával, hiszen népes baráti társaság veszi körül. Még ma is naponta feltűnik Pató Béla írógépműszerész Szentháromság úti műhelyében, melynek falán közös fényképen mosolyog az orvos, a zenész, a vegyész, az építész, a festő, a színész, a rendező, az énekes és a töltőtollszerelő. Mindnyájan ismert alakjai Szeged közéletének. Akkor örökítette meg őket a fotós, amikor öt éve Wirth István felszámolta Jókai utcai üzletét, és visszaadta az iparengedélyt. Az utolsó években már csak gázöngyújtók töltését vállalta, a töltőtollnak ugyanis befellegzett.

Őslény írószer

– Manapság csupán néhány példánya létezik a töltőtollnak. Dinoszaurusz. Pedig a töltőtoll olyan, mint a jó házi étel. Míg a golyóstoll, akár a konzerv: életben tart, de nem az igazi. A töltőtoll egyéniség – magyarázza kedélyesen. – Most már csak felkérésre javítok; akadnak még páran, akik igényesek, és a tintás betűvetést élvezik. Sőt. Van, aki beszél a tollához, annyira szereti.

– Kihal velem a töltőtolljavítás Szegeden – jelenti ki cáfolhatatlan tényként a nyolcvanéves Wirth mester. Különleges íróeszközeihez hasonlóan maga is egy letűnt kor tanúja. A hadifogságból hazatérve 1947-ben beiratkozott az egyetem vegyész szakára, de mivel nem hagyta magát beszervezni, két év múlva kiebrudalták. Apja hatvan iparost foglalkoztató műhelyében kezdett töltőtollat készíteni és javítani. Néhány év elteltével a céget államosították, de Wirth István és a töltőtoll maradt.

Minden más megváltozott: a cégből finommechanikai vállalat lett, és pártfunkcionárius ült az igazgatói székbe. Mivel azonban a töltőtollat továbbra sem engedték be a határokon, és a szocialista nagyipar nem gyártotta, a vállalatvezető Wirth mester tollaival ékeskedett a gyárak és a párt vezetői előtt. A rendszer először 1954-ben enyhült annyira, hogy – bár a saját nevére még nem, de feleségére már – iparengedélyt válthatott. Maszek lett a vállalatnál. A kettősséget nem bírta sokáig, kilépett. Széchenyi téri lakásukon rendezett be üzletet, onnan negyvenhat év múlva költözött a Jókai utcába.

Finom szerkezet

– Gyerekkoromban kincs volt a töltőtoll, mi még mártogatós pennával vagy ceruzával írtunk – jelzi vonzalma eredetét a finom szerkezethez. – A toll presztízsét bizonyítja, hogy ha egy elveszett, a rendőrség nyomozott utána. Először felcsavarósat készítettünk, felülről csepegtettük bele a tintát, kupakkal zárult, rendszerint bele is folyt a zsebekbe. Aztán következett a gumis tollváltozat, annak az oldalát nyomkodva szívattuk fel a tintát, majd jött a süllyesztős és a dugattyús. Esztergált darabokból állítottuk össze, a modernebbek átlátszó műanyag csövén látni lehetett a tinta mennyiségét. Igényes, drága darabokat készítettünk, érdemes volt javíttatni. A töltő mellé 1947-től társult a golyóstoll, később pedig a „fázer" – magyarul rosthegyű –, de mindet kézzel raktuk össze. Az alkatrészeket és a tintát külföldről importáltuk. Amikor aztán felnyíltak a határok, tömegcikként özönlöttek be Magyarországra az írószerek.

A boldogság titka

Óramű pontossággal kilenc és tíz között „rendel", vagyis fogadja a barátait a klubban. Ottjártunkkor Wirth mester éppen egy parafa tömítésű dugattyús írószerkezetbe lehelt életet. Búcsúzóul emlékfotót készít a születésnapjára kapott digitális fényképezőgéppel, megadja a mobilszámát, és figyelmembe ajánl egy olcsó internetes telefonálási lehetőséget. Majd felül kerékpárja nyergére, és elindul az úszóházra. Várja a kabinja és a csónak: hetven éve horgászik. „Sajnálom azt az embert, akinek nincsen hobbija, mert nincsen célja. Ha boldog akarsz lenni egy életre, horgássz!" – vallja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom