Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Xaverra megtelt a zsinagóga

Óriási volt az érdeklődés tegnap este Varnus Xaver orgonaestje iránt. A művész az I. szegedi zsidó kulturális fesztivál rendezvényén a zsinagógában, annak rekonstrukciójának javára adott hangversenyt.
Fotó: Frank Yvette
A nézők már egy órával a kezdés előtt szinte teljesen megtöltötték a zsinagóga padsorait, ezért volt, aki csak az előtérben tudott leülni, és volt, aki állni kényszerült. Akadt olyan is, aki az utcán, az épület előtti padokon hallgatta a hangversenyt. Műsoron többek között Carl Orff Carmina Burana, Maurice Ravel Bolero, valamint Bach és Mozart művek szerepeltek. A darabokat az orgonaművész részben saját, részben a zsinagóga felújított hangszerén adta elő. A koncerten közreműködtek rézfúvósok és üstdobosok is.

A nézők közül Tepper Ágnes ügyvédet kérdeztük, aki évtizedek óta hangversenylátogató: – Magas színvonalú koncertre számítok ma este. Hallottam már Xavert játszani; részben miatta, részben az előadott művek miatt jöttem el.

Varnus Xaver Bach egyik művével majd a zeneszerző méltatásával kezdte a koncertet. Úgy fogalmazott: kevés olyan csodálatos pillanata volt a zenetörténetnek, mint Bach születése és alkotása. A művész a hangverseny előtt érdeklődésünkre elmondta: jó ötletnek tartja, hogy a pesti zsidó kulturális fesztivál mintájára Szegeden is rendeznek hasonlót. A zsinagógát nagyszerű akusztikája és érzelmi értéke miatt fantasztikus helyszínnek nevezte.

Varnus Xaver már 13 éves korában koncertezett a Tisza-partján. Az általa a zsenik zsenijének tartott Kistétényi Melindát kísérte városunkba, a művésznő „örökös kottalapozgatójaként". Koncert közben azonban a kénytelen volt előlépni orgonistává, mestere ugyanis így szólt hozzá: „Mókuska, te játsszál tovább, nekem most nincs kedvem." Bár a művész csak évekkel később, Szentágotai János naplójából értesült róla, Szegeden történt a következő: a professzor Straub F. Brunónál tett látogatást, amikor hatalmas tömegre figyeltek fel a dóm előtt. Közelebb mentek és megtudták, hogy a fiatal Varnus Xaver koncertjére gyűltek össze az emberek. Mivel hely már nem volt, a két akadémikus a lépcsőre terített újságpapíron ülve hallgatta végig a hangversenyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenkoncertek a Fricsay Teremben

Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész négykezes koncertjével hétfőn indul a VI. szegedi… Tovább olvasom