Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Zaciba adják a szegediek ékszereiket

Szeged - Karácsony előtt jelentősen megnő a szegedi zálogházak forgalma. Legtöbben arany ékszereiket viszik be az üzletekbe: az értük kapott hitelből veszik meg a fa alá szánt meglepetéseket. Az ékszereket azonban nemcsak viszik, hanem veszik is ilyenkor.
A szegedi zálogfiókok karácsony előtt szokásos évi forgalmuk sokszorosát bonyolítják le. Aki nem akar banki hitelt felvenni, és a
családi ékszeresdoboz sem kong otthon az ürességtől, zálogba
adja értéktárgyait. Hidvégi János, a BÁV Zrt. zálogforgalmi és szakirányítási csoportjának helyettes vezetôje elmondta: forgalomnövekedés nemcsak az ünnep előtt, de az adófizetési
határidők előtt, illetve az iskolakezdés közeledtével is jelentősen
nő.
– A legnagyobb számban felkínált tárgyak az arany ékszerek. Egy 14 karátos esetében például grammonként 2100-2800 forint hitelt kaphat ügyfelünk a tárgy állapotától, fazonjától, fémjelzésétől függően – mondta a zálogforgalmi vezető.

Gábor karkötőjétől vált meg rövidebb időre.
– Majdnem húszezer forintot kaptam érte. Nem akartam elzálogosítani, de két nem várt számla esett be karácsony előtt. Mivel fizetést már csak januárban kapok, nem akartam adóssággal kezdeni az évet: a karácsonyi ajándékra félretett pénzből fizettem ki a csekkeket. Így a karkötőmért kapott pénzből kell megvennem a meglepetéseket – beszélt a fiú, aki elmondása szerint már nem először adta zaciba ékszerét.

Hidvégi János elmondása szerint az elzálogosított tételek 95 százalékát váltják tőlük vissza. A ki nem váltott tárgyakat állapotuktól függően értékesítik vagy beolvasztják.

– Dehogy hagyom a zálogházban! – mondta a Dugonics téri
fiók előtt Torma Jánosné. A nyugdíjas asszony egy arany nyakláncot és egy -gyűrűt hagyott zálogban. – Az unokáimnak idén egy kicsit drágább ajándékot szeretnék vásárolni. Ehhez kellett kiegészítésként az az összeg, amit az ékszereimért kaptam. Úgysem használom már őket – magyarázta az asszony. Azt mondta, ő most volt először zálogházban életében, és meglepődött, milyen flottul és diszkréten zajlik le a procedúra, valamint a kamat mértékével is meg van elégedve.

Hogy általában mennyire jár zálogházba a szegedi ember? – A Dugonics téri és a Tisza Lajos körúti fiókunk is társaságunk nagyobb forgalmat lebonyolító egységei közé tartozik. A szegedi emberek körében a záloghitelezési forma tehát eléggé népszerű – mondta Hidvégi János.

Olvasóink írták

 • 9. HU 2007. december 19. 14:49
  „nem bántott meg semmivel. Kellemes Ünnepeket!”
 • 8. Mese 2007. december 17. 19:36
  „Szerintem ez nagyon elszomorító! Nekem is be kellett már adni az ékszereim,mert nem volt elég pénzünk,ha párom nem váltja ki saját pénzéből lehet odalett volna :(
  Nem akarok én politizálni,de ilyen a jólét meg ezt hozza magával a "dübörgő" gazdaság?”
 • 7. triatlonos 2007. december 17. 17:07
  „Tisztelt HU!
  Abban igaza van , hogy a zálogház nem 2007-es találmány, ujdonság csupán ez a korházi értékmegőrző kazetta. Én is elég sok olyan embert ismerek, akik az értékeiket folyamatosan baadják-kiváltják, ez tragédia. És egyre több lesz, gondolom, hogy ezzel Ön is egyetért.
  Abban is igaza van, hogy Cecilia keményen osztja a kormányt, de valószinő, hogy azért mert ebben látja a gondok eredendő okát! Én már ezen túl vagyok, és biztos vagyok abban, hogy ezt a gondot az idő megoldja.
  A miniszterasszony emlitése valószinű, hogy a kazatták miatt ugrott be, ezt nevezhetjük gondolattársitásnak is, de rosszindulattal csapongó fantáziának is. Ami viszont tény, hogy számomra egyre szimpatikusabban viselkedik - talán ez a pezsgő behűtés nem kellett volna - mert azt kell figyelembe venni, hogy honnan indult, és most hol tart. Még a férjét is elvitte ingyen költségmentesen.
  Ami az érzékenységemet illeti, abban rátapintott a lényegre, azért mert az igazságért nem haragszom, az alaptalan dolgok pedig nem érdekelnek.
  Ha valamiben megbántottam, akkor: elnézést!”
 • 6. HU 2007. december 17. 10:04
  „Tisztelt triatlonos

  normális fórumokon normális forumozók alkotnak véleményt, és nem minden hírrel kapcsolatban - ahogyan azt kolléganője teszi már egy jóideje - olyan böffeneteket írogat be, amivel a jelenlegi kormányt degradálja, minősíti. Ezek után bátorkodtam én is MINŐSÍTENI a kedves hozzászólót.
  Amit magától sem értek: az egészségügyi miniszter TV-s szereplése hogyan kapcsolódik a zálogházak működésével kapcsolatos cikkhez? jelen esetben -tekintve hogy érzékeny reakciókat váltanék ki Önből- a minősítéstől eltekintek.

  Tisztelettel: HU”
 • 5. Állampolgár 2007. december 17. 03:36
  „Mivel a 95% vissza is váltják ne értem hol a gondd! Jött egy nem várt számla, és most másképp nem tudja kifizetni, még mindig jobb az ékszert a zaciba adni, és 1-2 hónap múlva kiváltani, mint X banktól 400%-os kamatra pénzt kérni. Nemde? De Természetesen a kormány a hibás azért is, mert drágább ajándékot akarunk ugye!”
 • 4. triatlonos 2007. december 16. 21:56
  „Tisztelt HU!
  Normális fórumokon a hozzászólók véleményt mondanak, vitatkoznak, de nem minősitenek másokat. Most látom Baló müsorában a miniszterasszonyt a TV-ben, aki tény, hogy amióta miniszter komoly átváltozáson ment keresztül -már úgy megjelenésileg - de szinte egyetlen felvetésre sem tud érdemben válaszolni arról a törvénytervezetről, amelyről holnap szavaz a Parlament!
  Abban viszont igaza van, ha az állampolgár nem a zaciba megy, hanem a korházba, akkor jobban jár, mert ott ingyen őrzik az értékeit. Ezt kultur fórumokon igy kell mondani, nem sértegetni Cecilát!
  Szeretném tájékoztatni, hogy hamarosan vetitik a Közszolgálati TV-ben a miniszterasszony életét bemutató filmet - 1 perc 23" terjedelembem - Forró vizes borogatástól, a miniszteri székig cimmel!
  Arra kérem, hogy a minősitésemtől tekintsen el!
  Véleményt mondjon, vitatkozzon!”
 • 3. hu 2007. december 16. 21:35
  „Grandpierre Cecilia maga vagy nem normális, vagy hülye”
 • 2. S.Grandpierre Cecília 2007. december 16. 18:03
  „Ez is a Magyar Kormány szégyene! Ők pedig egymásnak ajándékokat osztogatnak. Nem lehet szavakat találni arra, a szennyre, amit ezek folytatnak. A középréteg "lendületben" csúszik lefele. A t. miniszterasszony meg széfeket vásárolgat a kórházakba? Kinek? Persze neki biztos üzlet, vagy rokonának, felebarátjának. Szégyellje magát ő is és ne vigyorogjon olyan kaján gúnnyal. Isten előtt majd el kell számoljanak egy szép napon. Remélem!!!”
 • 1. Szabad Bálint 2007. december 16. 14:18
  „Eltűnés miatt keressük családtagunkat, Szabad Bálintot.

  06 30 291 05 90

  Aki haza hozza Bálintot, 1000 eurót kap!

  Bővebben: http://szabadbalint.uw.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra hangolt az Edda Művek

Szeged - Maratoni, két és fél órás Edda-koncerttel kedveskedett lapunk tegnap olvasóinknak. Az… Tovább olvasom