Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Zaciban az aranytartalék

Szeged - A 2008 óta tartó gazdasági válságban minden befektetési tanácsadó menedékként ajánlja az aranyat, amelynek ára 3 év óta töretlenül megy fölfelé. Nálunk mégsem tört ki aranyláz, a tehetősektől eltekintve nem vásárolják az emberek, mert nincs pénzük.

– Az emberek inkább eladják az arany ékszereiket, mintsem újakat vásárolnának – mondta egy szegedi ékszerüzlet vezetője. – Ma bejött egy nő, aki több gyűrűtől akart megválni, mivel rendbe hozatja a fogsorát. Végül még a nyakában lévő láncot is levette, hogy mérjem hozzá a többihez.

A vezető elmondásából kiderült, hogy ékszert manapság nehéz eladni, ha valaki mégiscsak vesz nemesfémet, akkor az úgynevezett befektetési aranyat, a tömböcskéket keresi. Hozzátette azonban: csak egy nagyon szűk réteg engedheti meg magának ezt a luxust, hogy így mentse a pénzét az elértéktelenedéstől.

Akinek még van, most jó pénzért adhat túl az ékszerein. Fotó: Frank Yvette
Akinek még van, most jó pénzért adhat túl az ékszerein.
Fotó: Frank Yvette

Miért jártuk körbe a szegedi ékszerboltokat? Újabb csúcsra tornázta fel magát az arany árfolyama péntekre, az euróövezeti válsággal kapcsolatos bizonytalanság közepette. A nemesfém árfolyama az elmúlt napokban már 1765 dolláron is zárt. Arra gondoltunk, a hír hallatán talán ide menekítik utolsó forintjaikat a családok.

Ne adjuk el másnap!

Az aranytömböknek nincs numizmatikai értékük, nincs évjáratuk, és darabszámuk sem korlátozott. Minden aranytömbön feltüntetik a súlyát, az arany finomságát és a gyártó jelét. A lapocskák 999,9 ezrelék finomságú színaranyból készülnek. Az ár az arany mindenkori világpiaci árához igazodik, illetve a forint/dollár árfolyam alakulásának függvényében változik. Az arany csak hosszú távú befektetésként jó, ha másnap vissza szeretnénk váltani, kevesebbet kapunk érte.

– A 14 karátos tört aranyat grammonként 5300 forintért vesszük meg, de 5800-ért számítjuk be, ha valaki másik, új ékszert vásárolna – halottuk a másik üzletben. – De még így se fogy, a karácsony szelét sem érezzük – tették hozzá.

Egy zálogházban azt mondta az üzletvezető: rendelkezik tapasztalatokkal a nemesfémpiacon, hiszen 45 éves, de még ilyet nem látott, amivel most szembesül mindennap. Nem vásárolnak ugyanis aranyat az emberek. Rendre megesik, hogy valaki behozza a nemesfém tárgyait, beadja őket zálogba, majd – miután nem tud értük jönni – a zálogjegyet eladja a feketepiacon.

Az arany mindig is a gazdasági helyzet érzékeny barométere volt. Árát a világpiac unciában és dollárban határozza meg, a forintra váltáshoz érdemes a BÁV aukciósház honlapját használni tájékozódásra. Ott naponta frissítik azokat a forintárakat, amennyiért az úgynevezett tömbaranyat, vagyis a szinte miniatűr aranylapocskákat megvásárolhatjuk.

Nemcsak 2008 hasonló időszakához viszonyítva, de még az elmúlt fél évben is meredeken emelkedtek az árak: az 5 grammos, legkisebb, unciában fel sem tüntetett tömböcske júniusban 51 ezer 300 forintba került, ma 71 ezerért vásárolhatjuk meg. Vagyis 1 gramm több mint 14 ezer forint. A fél unciás, tehát 15 grammos lapka ára júniusban 159 ezer forint volt, ma közel 217 ezer. Az egyunciásért pedig most 419 ezer forintot kellene fizetni, a csaknem fél évvel ezelőtti 318 ezer forint helyett.

Olvasóink írták

 • 5. havranek 2011. november 07. 21:32
  „Sok szám
  A lufik valóban mindig kidurrannak de az arany "értékmérő" már évezredek óta ! Az arany ára a Magyar és persze minden más ország gazdaságának teljesítményét méri . A miénk ennyi ! Az arany ára akkor és csak akkor lesz negyede ha a gazdaság teljesítménye megnégyszereződik !
  Ami elgondolkodtató ezt a mélypontot a "pannon puma" a "dübörgő gazdaság" sem hozta el ehhez már "kész program" és "szakértők" kellettek !
  Persze a többségnek mindég igaza van jól választottunk "oszt jó napot" !”
 • 4. 620829 2011. november 07. 13:23
  „minden lufi egyszer kidurran..és lesz majd a negyede is...”
 • 3. Moon 2011. november 07. 10:19
  „Amennyibe arany befektetésről beszél valaki akkor ne ékszerbe hanem befektetési aranyba gondolkozzon, már ha az arany kerül szóba egyáltalá, illetve ha van mit egyáltalán tartalékolni hoszabbtávra..
  Az ékszer mint arany befektetés óriási tévhit.
  Azért mert arany mindkettőt nem kell a kettőt összekeverni egymással. Már csak azért sem mert nem mindegy, hogy törtaranyárban vagy nemesfém piaci áron szomolnak egy esetleges eladás esetén. Az anyag tisztaságról nem is beszélve.”
 • 2. cintula 2011. november 07. 09:40
  „OREX és BÁV REKLÁM!

  "....halottuk a másik üzletben...."
  "....Egy zálogházban azt mondta az üzletvezető..."”
 • 1. Herli 2011. november 07. 09:20
  „Az arany a pórnépnek a karikagyűrűt, nyakláncot, meg a fülbevalót jelenti.
  Ha kereskedésre szánja, akkor a legnagyobb bukás van benne.
  Lapka arany meg tényleg a gazdagok kérdése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 millióért eladó a Napfény Hotel-Kemping

Félmilliárd forintot szeretne kapni a megyei önkormányzat a szegedi Napfény Hotel-Kempingért, eddig több alkalommal is keresett vevőt, sikertelenül. Tovább olvasom