Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Zaftos sztorik egy szegedi orvos internetes naplójában

Hónapokon keresztül vezetett blogot, azaz internetes naplót egy szegedi orvos, melyben mentős és sebészeti eseteket tesz közkinccsé – természetesen nevek nélkül. Mint kiderül: a részegek sokszor okoznak vidám perceket az ügyeleten, de akadnak esetek, melyek a sokat látott szakembereket is megdöbbentik.
A nagyításhoz kattintson a képre!
Nyolc hónapon keresztül számolt be vicces és emlékezetes esetekről az interneten egy szegedi orvos, aki mentősként és baleseti sebészként dolgozik. A „szegedidoktor" néven vezetett blogot 2005 júniusában indította útnak. Mint akkor írta, két éve dolgozik a városban, és mindkét munkahelyén sok olyan történettel találkozik, melyekkel közvetlen környezetét rendszeresen el tudja szórakoztatni. Ők vetették fel az ötletet, hogy a nagyközönséggel is ossza meg ezeket. Természetesen nevek nem szerepelnek egyetlen helyen sem, és az orvos azt is előre bocsátotta: ha valaki magára vagy családtagjaira ismer és kéri, eltünteti blogjáról a róluk szóló részt.

A meglehetősen laza, sokszor szabad szájú stílusban írt nyilvános naplóban valóban megdöbbentő történetekre lelhetünk. A másnaposságra mentőt rendelő család vagy a kedélyesen részeg hajléktalan esete, aki az ambulancián féldecis üveget szopogatott, a röntgenben meg már vörösboros kólát készített – a szolidabbak közé tartozik. Azon is csak a kívülállók ütköznek meg, hogy Szegeden előfordult már: egy családi vita után karddal megsebzett fiút szállítottak be a mentők az ügyeletre. Az internetes naplóból azonban kiderül, van, ami még a sokat látott orvosokat is meg tudja lepni.

Adatvédelmi törvényt sért a blog

Túl sokára döbbent rá, hogy abba kellene hagynia ezt az egészségügyi dolgozóhoz méltatlan hangnemű, nyelvezetű és tartalmú írásos megnyilatkozást – reagált felháborodva a blogra Simon Marianna, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakmai vezetője. Mint elmondta, a blog szerkesztője a leírtakkal ellentétben nem jelezte, és ezért a vezetőnek nem is volt tudomása arról, hogy egyik munkatársa webnaplót írt. A blogban leírt történeteket szerinte nem is lehetett volna közkincsé tenni mert lehet, hogy az érintettek és környezetük az eseményhez kapcsolni tudnak egy konkrét személyt. – Sokan elfeledkeznek arról, hogy van Magyarországon egy adatvédelmi törvény, és van az egészségügyi adatok kezeléséről szóló jogszabály. Ennek betartására az egészségügyi dolgozó kiemelten kötelezett – tette hozzá.

„Egyszer bejön egy középkorú nő, és előadja bánatát, miszerint ő szociális gondozó, egy idős bácsihoz jár, aki már évek óta szépen növesztgeti heresérvét, és mostanra annyira panaszos lett, hogy hajlandó lenne kórházba menni vele" – így kezdődik a mentős történet, melyből a továbbiakban csak a szalonképesebb részeket emeljük ki. „Térd alá ért a sérve, akkora volt, hogy három focilabda simán elfért volna benne. No bevittük a sebészetre, ott (...) hívták rögtön a fődokit, hogy mit lehetne ezzel csinálni, meg le is fotózták azon nyomban (...), mindenki a csodájára járt."

A fiatalok leleményességéről szól egy másik történet. „Pár srác hozott egy másikat. A gyerek merev részeg, és seb van a tarkóján, valószínűleg dobott egy hátast, de senki nem tud semmit, ő még a saját nevét is alig tudja elmondani. Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a cimborái, megelőzendő a problémákat, egy tescós szatyrot akasztottak a fülére, hogy legyen hová hányni. Nem semmi látvány volt."

Az utolsó bejegyzés február 22-i dátummal szerepel. Az orvos ebben személyes okokra hivatkozva szünteti meg webnaplójának írását. Korábbról kiderül: munkahelyet váltott – véleménye szerint a blog miatt nem hosszabbították meg szerződését –, új főnöke pedig megtiltotta, hogy bármi kikerüljön az internetre. A történet így ezzel véget ért, az orvos azonban továbbra sem szeretné felfedni kilétét. Interjúkérelmünkre előbb neve elhallgatása mellett belement, ám később meggondolta magát. Így csupán sztorijaiból tudtunk szemezgetni, melyek a weblapról néhány napja el is tűntek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom