Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Zarnóczai Gizella Kent gróf a Lear királyban

Szeged - Kent szerepét játssza a kisszínházi Lear királyban Zarnóczai Gizella, aki korábban a szegedi balettegyüttes vezető táncosa volt, majd Budapesten színésznőként futott be, érdemes művészi címmel is kitüntették.
Az álruhás Kentet Lear király hű követeként Regan és férje kalodába záratja – jellemző jelenet ez a Shakespeare-tragédiában. Zsótér Sándor szegedi rendezésében színésznő játssza a grófot: Zarnóczai Gizella mintha nyújtógyakorlatot végezne, úgy ül a megterített ünnepi asztalon. A prímabalerinaként indult művészt jól ismeri a szegedi közönség, hiszen 1987-től több mint egy évtizeden át a balettegyüttes vezető táncosa volt. Az Állami Balettintézetben diplomázott, 1972-től a Pécsi Balett magántáncosa, 1985–86-ban a Győri Balett tagja volt, majd mielőtt Szegedre szerződött volna, egy évadot a Rockszínháznál töltött.

Vagina monológok

– Mindig, amikor azt hiszem, már végleg lemondtak rólam, és mehetek kertésznek, akkor megcsörren a telefon. Debrecenben és Pesten Horváth Csaba produkciójában, A tavasz ébredésében játszom. Máig nagy siker a Vagina monológok a Thália Színházban, hatodik éve nem tudjuk levenni a műsorról. Már kétszáz előadást játszottam belőle, szerencsére sikerült Udvaros Dorottyával időpontokat egyeztetni, így ebben az évadban már vele felváltva csinálom – sorolja feladatait Zarnóczai Gizella.

– Nosztalgiával és egy kis szívfájdalommal jöttem újra Szegedre. Furcsa emlékezni, minden olyan, mintha nem is velem történt volna. Szerencsére vannak a mostani Lear-előadásban olyan kollégák is, akikkel régen is együtt játszottam. Király Leventével Az ügynök halálában és A Sasfiókban találkoztam, de dolgoztunk együtt Jakab Tomival, Farkas Andival és Fekete Gizivel is – meséli Zarnóczai Gizella, aki egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy a nézők egy része otthagyta a Lear-előadást.

– Szíve joga a közönségnek, hogy felálljon és elmenjen, ha úgy érzi, nem tudja befogadni, nem érti. Zsótér Sanyi sohasem a könnyebbik utat választja, és következetesen, keményen végigmegy a céljáig. A próbák folyamán sohasem lehet rajtakapni csalárdságon, mert nem olyan ember.
Szeretek vele dolgozni, mert azonnal értjük egymást. Tudtuk már az elején, amikor az archaikus Vörösmarty-fordítással szembesültünk, hogy ez a produkció még a Zsótér-rajongóknak is nehéz lesz, de ez senkit sem zavart, az egész csapat kiállt mellette, mert mindannyian hiszünk abban a színházban, amit ő csinál. A szöveggel az elején megszenvedtem, később pedig már civilben is kezdtem ugyanolyan stílusban beszélni. Férfit játszottam már korábban is, például Ben bácsi voltam Az ügynök halálában. Én már semmin sem lepődöm meg, a Lear-produkcióban a többszörös nemcsere inkább a nézőnek kemény feladat: megérteni, hogy ki kicsoda a darabban. Ismerőseimnek azt szoktam mondani: ha „szűzen" beülnek, nem olvassák el előtte a drámát, akkor nehezen tudják majd követni. Egyébként örömmel tapasztalom, hogy estéről-estére jobb, értőbb, kíváncsibb és elfogadóbb a közönség, egyre kevesebben mennek el. Biztosan nem mindenki ért meg mindent, de a tapsból úgy látom, hat rájuk az előadás – véli Zarnóczai Gizella, aki azt is elárulta: gyakran eszébe jut mostanában szegedi mestere-koreográfusa, Imre Zoltán. Hálás Gyémánt Csillának, aki nagyszerű könyvvel állított méltó emléket művészetének.

Zarnóczai Gizella Kent szerepében az ünnepi asztalon, mögötte a Bolondot játszó Farkas Andrea – a Lear király főpróbáján. Fotó: Frank Yvette

Szegeden járva megnézte egykori társulata új produkcióját, a Hattyúk tavát. A főszereplő Jónás Zsuzsát fantasztikusan jó táncosnőnek tartja, teljesen lenyűgözte, mint ahogyan Uhrik Dóra is, akivel sokat táncoltak együtt Pécsett.

Olvasóink írták

  • 1. rkm 2008. január 19. 13:39
    „Nagyon örültem a cikknek, tetszik.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dzsessz két napig Szegeden él

Szeged - A négy éve újraindított Szegedi Jazz Napokra idén is érkeznek neves külföldi előadók.… Tovább olvasom