Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Zártkörű volt az egyetem elsőéveseinek találkozója

Szeged - Nem engedték be lapunk tudósítóját a bölcsészek gólyatáborába. Az egyik szegedi kemping előtt kartonlapok hirdették: zártkörű rendezvény. A hallgatói önkormányzat elnöke szerint a tábor nem a „külsősöket" hivatott szórakoztatni.
Fogmosás májkrémmel, a tequilázás szertartásának magyarossá változtatása pálinkával és vöröshagymával, „főgólyaszívatás", kollektív negrószopogatás az apró cukorka szájból szájba adogatásával. Ilyen és ezekhez hasonló mulatságokról szerettünk volna tudósítani, mikor ellátogattunk az egyik szegedi kempingbe, a szegedi bölcsészettudományi kar gólyatáborába, ahol mintegy 400 elsőéves ismerkedhetett meg az egyetemi élet rejtelmeivel. Mi azonban csak a bejáratig jutottunk: négy biztonsági őr fogadott minket azzal, a táborba „külsősök" nem léphetnek be.

„Zártkörű rendezvény. Érted???!!!" – olvashattuk a drótkerítésen, egy kartonpapírra írva. Megtudtuk: egyetlen szegedi médium sem tudósíthat a rendezvényekről.

– Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat arról döntött, hogy „külsősök" – vagyis akik nem egyetemi polgárok – nem mehetnek be a tábor területére. A legtöbb gólyatábor így működik az országban. Még így is rugalmasak voltunk: SZTE-s diákigazolvánnyal be lehetett jönni. A rendezvény nem azért van, hogy a szegedi polgárokat szórakoztassa, hanem azért, hogy a kisgólyák jól érezzék magukat – indokolta a döntést Török Márk, az EHÖK elnöke.

Utalt arra is, hogy a korábbi években született tudósítások is szerepet játszhatnak abban, hogy a döntésben. Lapunk évek óta rendszeresen beszámol a gólyatáborokról. Tavaly például arról adtunk hírt, hogy „rendőri fellépésekkel tarkított csapatversenyt tartottak a belvárosban az SZTE TTK gólyái", akik egyik feladatnak azt kapták, hogy szedjenek krumplit a Móra Ferenc Múzeum előtti szökőkútból. A hatósági érdeklődés azonban csak annak szólt, hogy a mintegy 450 fehér és piros egyenpólós gólya gyülekezését senki sem jelentette be.

Két éve „vad mulatozás helyett vendégszerető főgólyákat és békésen falatozó pandákat találtunk" a BTK-s gólyatáborban, ám 2004-ben, az Egészségügyi Főiskola leendő elsőéveseinek élményei között valóban felsoroltuk: a „Hófehérkét szexuálisan túlfűtött verzióban előadni ugyanúgy megy, mint fenékkel írni vagy az utcán gumibékát keresni".

Néhány, neve elhallgatását kérő gólya talán nem véletlenül panaszkodott arra: bár szerepelnek a programban szakos tájékoztatók is, s megismerhetik az egyetem felépítését, szervezeteit, a gólyák teljesítendő feladatai többsége az alkohol körül forog, olykor a jó ízlés határait feszegetve.

Az utóbbi évek tendenciája az is, hogy a gólyák többnyire kiköltöztek Szeged belvárosából, például a kollégiumokból. Míg a TTK-sok a Károlyi-kollégiumban „táboroztak", addig a bölcsészek a Napfény Kempingbe, a közgazdászok Kunbaracsra, a jogászok Mártélyra, az orvosok, gyógyszerészek, fogorvosok a balatonakali gyermektáborba települtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés gyanújával kerültek kórházba Kiskundorozsmáról

Három gyermeket és egy felnőttet szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával Kiskundorozsmáról -… Tovább olvasom