Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Zászlót kapott a Fricsay-fúvószenekar

Szeged önkormányzata a névadó, a világhírű karmester születésének 100. évfordulója alkalmából zászlót adományozott a Városi Fricsay Ferenc Fúvószenekarnak.
Csütörtökön a városháza dísztermében Solymos László alpolgármester köszöntőjében megemlékezett a pályafutását 1934-ben katonakarmesterként Szegeden kezdő és a helyi zenei életet egy évtized alatt felvirágoztató dirigensről, majd átadta a Fricsay portréjával díszített zászlót a fúvószenekar vezetőjének, Gyimóthy Zoltánnak.

Az ünnepségre eljött Svájcból a karmester leánya, Dobay-Fricsay Márta is, aki édesapja mottójával – „A zene az anyanyelvem" – feliratozott szalagot kötött a zászlóra, köszöntőjében pedig arra kérte az együttest: ajándékozza meg a közönséget magas színvonalú zenei élményekkel.

Zászlót kapott a Fricsay-fúvószenekar. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A zenekar Fricsay édesapjának Magyar vér című indulóját, majd Fricsay Ferenc 1937-ben Szegeden komponált Rondóját is előadta. Este 7 órakor a dómban ünnepi koncertet rendeznek, melyen Fricsay C-dúr miséjét játsszák a szimfonikusok Gyüdi Sándor dirigálásával.

Pénteken 15 órától a városháza házasságkötő termében filmvetítéssel, előadásokkal, 18 órától a nagyszínházban emléktábla-avatással, kiállítás-megnyitóval, majd 19 órától hangversennyel folytatódik a centenáriumi megemlékezés-sorozat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23-ra emlékeztek Szegeden

Az Országzászló felvonásával kezdődött az október 23-i városi ünnepség a Széchenyi téren Szegeden. A… Tovább olvasom