Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Zebrák a 43-ason

Akár hosszú percekig is várhat a gyalogos, kerékpáros, míg át tud kelni a 43-ason. Szegedtől Magyarcsanádig különféle típusú zebrák keresztezik a főutat. A statisztika szerint nem lett kevesebb gyalogosgázolás.
Évek óta nagy problémát okoz a 43-as mentén élőknek, hogyan jussanak át biztonságosan a főút egyik oldaláról a másikra. Úgy is, hogy a közelmúltban Szegedtől Magyarcsanádig különféle típusú gyalogátkelőket alakítottak ki. A legbiztonságosabb a nyomógombos lámpával ellátott, de ezt nem lehet mindenhová telepíteni, és nem is olcsó.

Ha Szegedről haladunk a határ felé, akkor Szőregen hat átkelőt alakítottak ki a 43-ason. Mindegyikben járdasziget lassítja az autóst, ezzel védve a gyalogost, kerékpárost. A szőregi zebrák többségénél a buszmegállókhoz lehet eljutni.

Deszken kétféle zebra keresztezi a főutat. A szanatórium és a vele szemben lévő bolt között csak felfestés és KRESZ-tábla védi a gyalogost. A járművezetők sokszor nem engedik el a gyalogost, így néha hosszú percekig kell várni. Néhány méterrel odébb már lámpás átkelő épült, s hasonló található az iskola oldalában is.

Klárafalván és Ferencszálláson egy-egy lámpás átkelő épült. Makón két jelzőlámpával védett zebra van a főúton. Emellett mind a négy körforgalomnál is felfestették a fehér csíkokat. Sajnos, itt a gépkocsivezetők egy része csak a többi járművet figyeli, a gyalogost nem. A Maros-parti városban pár egyszerű zebrán is át lehet kelni – de ez nem éppen egyszerű.

Apátfalván és Magyarcsanádon is két-két zebra védi a gyalogosokat. Míg Csanádon csak járdasziget, Apátfalván az egyik helyen rendőrlámpás, a másikban sárga figyelemfelhívó lámpa is működik.

A rendőrségi statisztika szerint nem nőtt, de nem is csökkent a gyalogosgázolások száma a zebrák kialakítása óta. Az önkormányzatoknál mégis fontosnak tartják, hogy ilyen módon tegyék minél biztonságosabbá az átjutást. A település, illetve az út kezelője csak javaslatot tehet, hol alakítsanak ki zebrát, a döntést a Nemzeti Közlekedési Hatóság hozza meg.

Két átkelő közt

Hiába létesítenek akárhány átkelőt is a 43-ason, a gyalogosok olykor ott mennek át, ahol nekik jólesik. A napokban egy idős néni a deszki szanatóriumnál, ahol egymástól csak néhány méterre van két zebra, a kettő között totyogott át. A határ felől érkező, a lámpánál éppen zöldet kapó kamionos alig vette észre a nénit, de sikerült megállnia.

Olvasóink írták

 • 4. sagan 2009. november 17. 19:17
  „2. hozzászólás 9349779 2009.11.11. 17:32

  Ha ismered a rendszámot és a gépjármű színét jelentsd fel.
  itt találsz hozzá nyomtatványt is a letölthető anyagok között
  http://zebraakcio.blog.hu/”
 • 3. sagan 2009. november 17. 19:11
  „Az utolsó bekezdés minek egy ilyen cikk végére. A szabálytalan gyalogos legfeljebb magát veszélyezteti,de a másik fél egy 1 tonnás potenciális gyilkológépben ül.”
 • 2. Zsoltee0716 2009. november 11. 21:32
  „"Zebrák a 43-ason" De azért sikerült le terelni az állatokat a 43-asról!
  Te jó isten ennyi zebrát szegény állatokon át mennek az autók, meg a gyalogosok, talán az oviba is ugy mondják, hogy gyalogátkelőhely, újságíró létére azért már használhata ilyen szót, lentebb tudta használni!

  9349779 2009.11.11. 17:32
  Mindig legyen nálad valami amit utána tudsz dobni! Bár most nézem, hogy épp autóban voltál így nehéz lett volna azért! de ha látod vahol egy rendszám szakítást meg ér, de csak a hátsót, mert azon vannak a matricák!”
 • 1. vuk 2009. november 11. 12:52
  „Ez miert csak a 43-ason problema?
  Az egesz orszagban mindenhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegetés

Felfüggesztett börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és lefokozásra ítélte jogerősen a Szegedi Táblabíróság Hegedűs István vezette tanácsa tegnap Perjési Leventét. Tovább olvasom