Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Zenélő város a Tisza partján

Jazzt, Kodály-dallamokat és lakodalmas zenét hallgattunk az ünnepi hétvégén Szegeden. Láttuk Frankie Látó különleges hegedűjét, az altolint, ettünk a Benkó Dixieland és a Storyville ünnepi tortájából, és találkoztunk egy zöld aurás hódmezővásárhelyi férfival.
Bőséges volt a koncertválaszték az ünnepi hétvégén Szegeden, ráadásul a legtöbb ingyenes volt. Mi jazzt, lakodalmast és Kodály-dallamokat hallgattunk. A programok több helyszínen zajlottak, így dús tömeg sehol sem volt, de parkolni nehezen lehetett a belvárosban.

Szombaton a grillfesztiválon kezdtünk, ahol az első standok egyike aurafotózást hirdetett ezerötszáztól hatezer-ötszázig, attól függően, mennyire kívánunk részletes elemzést. Miről is? – kérdeztünk egy hódmezővásárhelyi férfit, aki éppen túlesett rajta. – Hogy miről? Önmagunkról. Nekem úgy ötven százalékban bejött, amit mondtak. Főleg lelkileg – válaszolta. Aurája színéről is érdeklődtünk, mire közölte: természetszerető ember, így az övé zöld, de próbáljuk ki mi is. – Ha ezen múlik, biztos a miénk is zöld – gondoltuk, és inkább továbbálltunk. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad felé indultunk, ahol a Szegedixie második napján a Benkó Dixieland Band koncertezett. Elsőre hajmeresztőnek tűnt, hogy közben a kisszínpadon baszk népzene szól, de szerencsére nem zavarta egymást a két produkció.

Gyerekmosoly

Vasárnap gyerekzsivaj töltötte meg a belvárost: több mint száz, 14 éven aluli kisgyermek fogát vizsgálták meg a Signal Dentibuszban, a mozgó fogorvosi rendelőben az Árpád téren. A buszban 1995 óta körülbelül 150 ezer gyermek fordult meg. Idén a stáb 11 állomást jár végig, ennek során egy mosoly jelet rajzolnak Magyarország térképére, amivel fel szeretnék hívni a gyerekek figyelmét arra: mosolyogjanak akkor is, ha tejfogaik már, állandó fogaik még hiányoznak. A szervezők fotóztak is, összegyűjtik Magyarország legtöbb és legszebb gyermekmosolyát, amivel Guinness-rekordot szeretnének felállítani. Megtudtuk: a szegedi gyerekek foga az országos átlaghoz képest jó, inkább fogszabályzásra van szükség. Kiderült az is: a gyerekek nem félnek a fogorvostól.

Benkóék játszottak Duke Ellington-, Oscar Peterson-számokat, és Benkó Sándor mesélt például Cole Porterről, aki egy lovasbaleset miatt nyaktól lefelé megbénult, mégis olyan dalokat írt, mint az I love Paris. A slágert a band trombitása, Zoltán Béla dolgozta át, az ő szólójával adták elő. A szünetben az ötvenéves Benkó Dixieland Band és a tízesztendős Storyville Jazz Band köszöntötte egymást, de a nézők jártak jól: négyszáz szelet feketeerdő tortát osztottak szét közöttük. A Stroyville-lel lépett föl az est sztárja, Janice Harrington. Őket másnap a Huszár Mátyás rakparton újra láttuk – ez a koncert ingyenes volt. A hangulat ekkor is remek volt, Janice kérésére táncoltak és énekeltek a nézők. Frankie Látó mindkét este különleges formájú, öthúros hegedűn játszott, a szokásos négyet egy C húr egészítette ki.

A vasárnap esti zivatar miatt izgalommal kezdődött a Dóm téren az ajándékkoncert: a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a közreműködők nem tudtak a helyszínen próbálni, a jegyet kérők közül pedig többeket otthon tartott az eső. Bár a kezdésre elállt a zápor, és a nézőtéri felügyelők a székeket is szárazra törölték, Gyüdi Sándor igazgató-karnagy, a hangverseny dirigense úgy döntött: megfordítja a programot, először az énekművészek, a kórus és táncosok közreműködésével a Háry János keresztmetszetét adják, hogy a nézőteret majdnem teljesen megtöltő közönség biztosan hallhassa az Örzse dalait éneklő Tokody Ilonát, a Háryt megszemélyesítő Busa Tamást és a Marci bácsi szerepében színpadra lépő Szvétek Lászlót. Tavaly ugyanis épp a program második felét mosta el az eső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grillfesztivál az újszegedi ligetben

Szeged - Javában zajlik az V. szegedi nemzetközi grillfesztivál: egyelőre a csülök fogy jobban, a… Tovább olvasom