Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Zenemesék: jazz és blues Szegeden

Boldogság, hullámok, improvizáció – ezek voltak a bluesfesztivál nyitónapjának kulcsszavai. A Babos Projekt Special csinos énekesnője és fiatal dobosa különösen tetszett a szegedieknek. A közönség Szakcsi Lakatos Bélát és Tony Lakatost is ünnepelte.
A Babos Projekt Special másfél órás koncertet adott. Fotó: Frank Yvette
Pontos kezdés, kellemes hangulat, barátságos tömeg. Az idén újjáélesztett bluesfesztivál első napján és első helyszínén, a Szegedi Ifjúsági Ház kávézójában kedden este a Rácz Trió melegítette be a közönséget. Miközben muzsikáltak, az asztaloknál borozgató, kockával játszó, beszélgető, vagy a fal mellett csak ácsorgó nézők feje, lába egy ütemre mozgott. A szegedi Szirtes Edinával, vagyis Mókussal kiegészült triót hallgatva egyikük megjegyezte: szereti az ilyen zenészeket, akiken látszik, hogy örömből játszanak.

A házigazda szerepét is ellátó zenekar nyolc óra után nem sokkal a nagyterembe irányította a nézőket, ahol Babos Gyula és egy szál gitár csalogatta a közönséget és zenekara többi tagját. „A Babos Projekt Special olyan zenét hozott, melyet megosztásra alkalmasnak vél, zenemeséket, melyeket megálmodtunk. A zenekar arra szövetkezett, hogy boldogságot teremtsen" – mondta Babos Gyula másfél órás koncertjük kezdetén. A közönség különböző módon reagált az érzelmekre: volt, aki behunyt szemmel ringatózott, volt, aki teli szájjal mosolygott, volt, aki a széken ülve táncolt.

A szólókkal, improvizációkkal dúsított zeneszámok alatt csendes nézők a szünetekben tomboltak, különösen a fiatal Balogh László dobost és Veress Mónika énekest ünnepelték. – Ez a lány egy hangszer – jegyezte meg a mögöttem ülő, amikor Mónika a cigány himnuszt énekelte. A közép-európai kortárs zenekar – ahogy Babos nevezte az együttest – hangszerei egyszer halkan, kísérőként szólaltak meg, máskor erőteljesen szólóztak.
– Akár a tenger hullámai, olyanok a hangszerek és a zene. Hol erős, hol visszafogott – fogalmazta meg mindezt két szám között az egyik látogató.
– Jó, hogy eljöttek, köszönjük – adta vissza a közönséget újra a Rácz Triónak Babos Gyula tíz óra körül. A trió koncertje alatt az emberek kicsit táncoltak, kicsit beszélgettek, sokat tapsoltak és sokat sorban álltak az IH Cafee büféjében. A várakozás a nézőket nem zavarta, a büféseket viszont szemmel láthatóan kissé idegesítették a várakozó nézők. Biztos rájuk nem hatott a Babos Projekt-féle boldogság – mentegette őket egy fiatalember.

Hiába késtek egy kicsit, a szegediek nem bánták meg, hogy megvárták a negyed tizenkettőkor színpadra lépő Szakcsi Gypsy Jazzt és Tony Lakatost. A Kossuth-díjas zongorista, Szakcsi Lakatos Béla és az Amerikában is elismert szaxofonos, Tony Lakatos felváltva késztette tapsra és elismerő füttyre a lelkes közönséget.

A részletes program honlapunkon is megtalálható a "Programajánló" menüpontban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom