Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Zöld kert a szegedi háztetőn

Szeged - A betondzsungelben, akár egy tízemeletes ház tetején is kialakítható zöld kert, feltéve, hogy megfelelő teherbírású ehhez az épület szerkezete. Az „élő tető" télen fűt, nyáron hűt. Élhetőbbé teszi a környezetet, és még a globális felmelegedést is csökkenti.
Nyugat-Európában már 20 éve hódítanak, Magyarországon az utóbbi öt évben terjedtek el a zöldtetős házak, Szegeden viszont még csak néhány ilyen épült. A Szentháromság utca és a Bécsi körút sarkán most alakítják ki az „élő tetőt", a Hét vezér utcabeli társasházban viszont már a garázsok felett zöldell a kert. Az első emeleten élők így a lakásukból a teraszajtón keresztül közvetlenül a növények közé, a fűre léphetnek.

– Török Csongor tervező ötlete alapján valósítottuk meg a kertet. A tetőt speciálisan szigeteltük, majd a földrétegbe virágzó bokrokat, tujákat, sőt még tulipánfát is ültettünk – hallottuk a házat építő Hétvezér Kft. tulajdonosától, Fülöp Pétertől, aki maga is az épületben lakik. Elárulta: a tetőkertet gondnok tartja karban, a virágokat és a füvet saját öntözőrendszer locsolja.

Az első emeleten lakóknak saját kertjük van a garázs felett ebben a Hét vezér utcai társasházban. Fotó: Frank Yvette
Az első emeleten lakóknak saját kertjük van a garázs felett ebben a Hét vezér utcai társasházban.
Fotó: Frank Yvette

A zöldtetők nemcsak szépek, számos gyakorlati előnyük van, például a csapadékvíz hasznosításában. – Az értékes csapadékvíz nem zúdul a csatornákba, hiszen egy vékony termőrétegű zöldtető is megtartja a víz nagy részét, illetve visszajuttatja azt a természetes körforgásába. Így például csatornahálózatok kiépítésére sem kell jelentős költségeket fordítani a beruházóknak vagy önkormányzatoknak – tudtuk meg Gilincsek Gábor okleveles építészmérnöktől, a Zöldtető Építők Országos Szövetségének tagjától, aki a múlt héten, Szegeden tartott előadást a témában az APP-DIADEM Kft. vezető tanácsadójaként. Megtudtuk: a növényzet a felfogott csapadék párologtatása révén csökkenti a hőmérsékletet, és szigeteli is a házat, ezáltal télen bent tartja a meleget, így javítja az épület energiafelhasználását, és normalizálja a fűtési költségeket. Egyszóval a zöldtető télen fűt, nyáron hűt. Sőt, a globális felmelegedést is csökkenti: mint minden más zöldfelületnek, akár a betondzsungel közepén álló ilyen zöldszigeteknek is szerepük van a település levegőjének hűvösen tartásában. Míg az aszfalt és a beton a magába szívott napsugárzást hőként bocsátja ki, a tetőkön burjánzó vegetáció a már említett módon csökkenti a hőmérsékletet. Pozitív hatása még, hogy a növények megkötik a fűtés során kibocsátott szén-dioxidot és oxigént termelnek, így tisztítják meg a levegőt.

Minden laposon

A zöldtetőt a régebben épített lapos-, és ferdetetős házakon is ki lehet alakítani, feltéve, hogy megfelelő teherbírású a szerkezetük, de a teraszok, a garázsok teteje, a kocsibejárók, sőt még a kukatárolók is alkalmasak lehetnek a természettől elrabolt zöldfelület visszahódítására.

Olvasóink írták

 • 6. AN 2010. április 22. 08:48
  „Már az is nagy előrelépés lehetne, ha a társasházakban a lakásokat "befelé fordítanák", és nagy teraszokat építenének hozzájuk. De akkor a vállalkozónak kevesebb haszna lenne rajta.
  Így inkább minden centiméter be van építve.”
 • 5. Titanilla 2010. április 21. 18:31
  „Nagyon tetszik! Imádnám, ha ilyen helyen lakhatnék. De sajna a panelbannem lehet. Marad csak az erkély.”
 • 4. AN 2010. április 21. 08:40
  „#2, nem is láthatod a "problémámat", mert valszeg nem dolgoztál soha az építőiparban.
  Itt aztán előírhatsz Te, mint tervező azt, amit akarsz, úgyis az valósul meg, amit a kivitelező zsebe még nem bán.”
 • 3. szilvi650219 2010. április 20. 20:48
  „nagyon jó ötlet ez, lehet a panelosoknak is kertészkedni ha van kedvük.
  .”
 • 2. Rosmary53 2010. április 20. 13:52
  „Nekem nagyon tetszik, nyugaton ennek hagyománya van már..szerintem a jó szigetelés alap a tetőn, mert nem csak a kert áztatja el a födémet, hanem a hólé és az eső is... ha kert van, ott sokkal jobban odafigyelnek a tetőszigetelésre is. Szerintem. .Aki tudja, hogy beázik, biztosan nem telepít éjjeli automata öntöző berendezést, vagy fordítva, aki tetőkertet tervez, az úgy is szigetel... nem látom a problémádat, kedves 1. hozzászólás AN 2010.04.20. 09:02”
 • 1. AN 2010. április 20. 09:02
  „Egy baj van ezzel a zöld tetővel: nem lehet kilopni belőle az anyagot, mert rögtön kiderül, ugynis percek alatt átázik.
  Ezért nem is lesz ez népszerű még sokáig kis hazánkban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem veszélyes a Romániából érkező szennyeződés

A szakemberek szerint nem jelent veszélyt a Maros romániai vízgyűjtő területét ért újabb szennyeződés. Tovább olvasom