Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Zöld út a jelzálognak Újszentivánon

Az önkormányzatra semmilyen teher nem hárulhat az újszentiváni termálhotel miatt – mondta Talpai János polgármester. A beruházás területére augusztus 7-e óta önkormányzati engedéllyel lehet jelzálogjogot bejegyeztetni. A falubeliek szerint a hotel csak évtizedek múlva lesz kész.
Egész Újszentiván örült, amikor először hallottunk a hotelről, de az már régen volt – mondta Varga Sándor a presszóban Fotó: Frank Yvette
Önkormányzati engedéllyel lehet jelzálogjogot bejegyeztetni a leendő újszentiváni termálhotel területére augusztus 7-e óta. De – áll a polgármesteri aláírással ellátott hozzájárulásban – csak a szálló megépülését közvetlenül elősegítő befektetés és hitelfelvétel céljából. Mint korábban megírtuk: a hotel helyszínéül szolgáló 3,8 hektáros területet az önkormányzat egy forintért adta a beruházónak, a Tisza-Maros 2005 Kft.-nek.

A négycsillagos komplexum alapkövét 2005 októberében tették le, és akkor azt írtuk: 2006 végére befejeződik a beruházás első üteme. A hotelnek egyelőre az alapozása sem készült el, de a telekre egy útépítő cég 21,5 millió forintos jelzálogjogot jegyeztetett be ez év májusában. A földterület tulajdoni lapján egy jegyzői bejegyzés is szerepel: jelzálog, elidegenítési és terhelési tilalom. Igaz, ennek keltezése későbbi, 2006 júniusi. Talpai János polgármester akkor azt nyilatkozta, nem tud arról, hogy jelzálog terhelné a telket. Cikkünk végén azt kérdeztük: ha nem valósul meg a beruházás, mi lesz a 21,5 millió forinttal?

– Azt az ingatlantulajdonosnak, vagyis a Tisza-Maros 2005. Kft.-nek kell visszafizetnie, vagy más egyezséget kötni. Amennyiben a tulajdonlapon teher jelentkezik, vagyis az eredeti állapot nem állítható vissza, a kft.-nek fizetnie kell 1 millió 520 ezer forint földértéket és 780 ezer forint kártalanítást, vagyis összesen 2 millió 300 ezer forintot – közölte szerkesztőségünkkel pénteken Talpai János, a kft. és az önkormányzat között 2005 júniusában kötött megállapodásra hivatkozva.

Hozzátette: az önkormányzatnak semmiféle kötelezettsége nincs, rá semmilyen teher nem hárulhat. Elmondta azt is, nem foglalkozik a hotelépítés lépéseivel 2007. december 31-éig, vagyis a beruházás befejezésének határidejéig. A polgármester továbbra is úgy gondolja, hogy jó döntés volt a földterület átadása.

A település egyik presszójában pénteken kisebb vitát váltott ki kérdésünk: hogy áll a beruházás?
– Jöjjön vissza ötven év múlva. Lehet, hogy még akkor sem lesz kész – állította az egyik vendég. Egy másik szerint nem kell annyit várni, lehet, hogy elég lesz tíz év is.

– Kész lesz az, a belvíz miatt nem tudtak eddig haladni – mondta más. – Na de egész nyáron? – hangzott az ellenvetés.

– Szeretnénk, ha megépülne, jót tenne a településnek – mondta Varga Sándor. Hozzátette: egész Újszentiván örült, amikor először hallottak a hotelről, de az olyan régen volt, hogy ma már szinte senki nem beszél róla a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáz- és távhőtámogatás: kedd a határidő

Az emelkedő távfűtési és gázárakhoz a kormány a rászoruló családoknak támogatást ad. Tovább olvasom