Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Zöldségekről beszélt az LMP

Szeged - Pláza- és hipermarket-építési moratórium elrendelését kezdeményezi az LMP – jelentette ki pénteken a Mars téren tartott sajótájékoztatóján Ladányi Attila, dél-dunántúli régióküldött.
A kormánypárttal egyetértve az LMP tervek szerint százezer alatti lakosú települések esetében a négyszáz négyzetméternél nagyobb, százezer lakos felett pedig a nyolcszáz négyzetméternél nagyobb elárusítóhelyek, üzletközpontok építését tiltaná meg. A gyümölcs–és zöldségosztással egybekötött sajtótájékoztató másik témájáról Tatár Gábor, ruzsai képviselő beszélt. Szerinte a helyben termelt, magyar termékek erősítését kell szorgalmazni, ugyanis az import áruk régóta komoly gondot okoznak a piacon.

Olvasóink írták

 • 14. stunde80 2011. június 18. 11:06
  „"Szerinte a helyben termelt, magyar termékek erősítését kell szorgalmazni,"- ez így jól is hangzik de ha jön egy jég,tornádó, árvíz??És csak majd jövőre ítélnek oda pénzt a gazdáknak!!Annak mi értelme van??Két nap múlva már a kezükben kéne lenni a pénznek hogy bár némi késéssel de újra tudjon ültetni és termelni!És ne legyen kiesése!És így nem kellene külföldről behozni semmit!!Mert lassan ott tartunk hogy még ha októberben aratjuk a búzát(ami ugye már meg sem lepne senkit)akkor is jól járnánk!!Én így látom!De a képek alapján elnéztem azok kaptak ismét ingyen zöldséget,gyümölcsöt akik amúgy is meg tudják venni!!!”
 • 13. 10karakter 2011. június 18. 05:27
  „lehet, hogy eddig rosszul tudtam, hogy a plazak valojaban nem masok, mint sok-sok kis uzlet egy helyen??”
 • 12. szeti 2011. június 17. 21:17
  „nem döntött tavaly az önkormányzat arról, hogy több pláza nem jöhet be? mert én úgy emlékszem, de lehet, csak akarták...”
 • 11. iguana 2011. június 17. 19:02
  „Szeged - A nem a polgármesterhez és pártjához köthető információk pártatlan megjelenítésére moratórium elrendelését kezdeményezi a DM - jelentette ki pénteken közzétett sajtómegjelenésében a DM ismeretlen újságírója.
  A polgármesterrel egyetértve a DM tervek szerint százezer alatti lakosú települések esetében a százmillió forintnál kisebb, százezer lakos felett pedig a kétszázmillió forintnál kisebb, a lap kiadójának zsíros, túlárazott szerződések révén juttatott megrendelések hiánya esetén cikkek, információk pártatlan megjelenítését tiltaná meg. A gyümölcsöző- és zöldségeket beszélő kiosztással egybekötött sajtómegjelenés szerint a helyben megkent, magyar sajtótermékek erősítését kell szorgalmazni, ugyanis az import áruk régóta komoly gondot okoznak a piacon.”
 • 10. szatyi 2011. június 17. 17:28
  „Azt hittem, rosszul látok:

  Ez a Ladányi Attila eljött a Mars térre a Dunántúlról sajtótájékoztatót tartani? Normális dolog ez?
  Bár az is igaz, hogy nem egyedi: A "szógyártó" tegnap Pozsonyból osztotta a rendvédelmiseket.”
 • 9. bánki 2011. június 17. 16:51
  „LMP ? Valahol már hallottam ezt a nevet !

  Az is hülye aki hipermarketeket épít Szegeden ! Túltermelési válság van a multikból.

  A multik nem azok !”
 • 8. dodó 2011. június 17. 16:38
  „Mit keres egy ilyen díszelempés nálunk? Miért nem a főszerkesztő megy utána, ha már szerelmes belé(jük)?”
 • 7. Wacky 2011. június 17. 15:36
  „hehh, ezek hülyék... ettől nem oldódik meg a gond csak zsufibb lesz... sőt én örülök ha minél nagyobb területen árusítanak!!”
 • 6. Civil 2011. június 17. 14:27
  „Kedves Xerxes,

  ahogyan én olvasom: szeptemberig stop, onnantól meg a jelenleginél sokkal demokratikusabb döntéshozatal.

  Így az összemosás csak szeptemberig tart.

  A bezárkózásról: itt szerintem különbséget kell tenni különböző szektorok közt. Élelmiszer esetében szerintem törekedni kell az önellátásra, a környezetvédelmi mellett gazdaságélénkítési és stratégiai okokból. De ez egy érdekes vita lehetne, hogy hol kell elzárkózni (lokalizálni) és hol nem. De ez a javaslat nem elzárkózik, csak nagyobb önrendelkezést biztosít helyben - ahogyan én látom, a törvénytervezetet nem ismerem.

  Szerintem azok, akik nem írták a cikket, azok örülnének, ha ott lenne a cikkíró neve, így annak az árnyéka sem vetülne rájuk, hogy ilyet írnak.”
 • 5. Xerxes 2011. június 17. 13:57
  „Ja, és Civil,

  azért nincs ott az újságíró neve, mert a Délmagyarország ezzel is erősíti az összefogást. Egy cikk megírása kollektív cselekedet, mindenki részt vesz benne, az is, aki csak a szerkesztőségben való jelenlétével ad lelki energiát. :)”
 • 4. Xerxes 2011. június 17. 13:55
  „Kedves Civil,

  köszönöm, hogy bemásoltad a javaslat szövegét vagy zanzásított változatát, mindegy is. Ez sok mindent másképpen világít meg, de ettől függetlenül nem teljesen értek vele egyet:

  1. Szeptember végéig szólna a moratórium? Tisztelet a kivételnek, de vajon a nyáron a politikusok közül ki fog azzal foglalkozni, hogy erre a problémára megoldást keressen, amikor ennél égetőbb kérdések is vannak az országban(ld. devizahitelesek,egészségügy átalakítása stb...)?Egy-két hónap alatt pedig nem lehet ilyen mérvű átalakításról dönteni. Nyilván fontos a mezőgazdaság és a hazai termelők és magyarországi kereskedők védelme, de nem árt a hétköznapi embereket(vásárlókat) megkérdezni, hogy hogyan vélekedik a dolgokról. Én a magam részéről a hazai gazdálkodással és kereskedelemmel kapcsolatban is szívesen fogadnék egy Nemzeti konzultációt.

  2.Az LMP javaslata általánosít és egy kalap alá sorolja az összes várost,ahol pláza, hipermarket működik.Nem lehet összemosni a nagyvárosokat, mert teljesen eltérőek az áruházzal való ellátottságok. Pécsett Magyarországon az egyik legmagasabb az egy főre jutó eladótér nagysága, magasabb egy emberre kivetítve, mint Budapesten. A 4. hipermarketetet húzza fel ott a Tesco az idén: egy ilyen helyen lehet, hogy lenne értelme a javaslatnak. De ne országos szinten szabályozzák a beépíthető területek nagyságát: ez minden település egyéni joga legyen. Egyébként nemcsak a területtől kellene függnie, hanem a lakosságszámtól, a vásárlóerő nagyságától, az agglomeráció népességétől és vásrlóerejétől, Szeged esetében a nemzetközi igényektől is.

  3. Abban egyetértek, hogy minden helyet ki kell használni és javítani kell a már meglévő épületek kihasználtságán illetve javítani kell a középületek energetikáján.Szegeden is sok olyan terület van, amelynek a hasznosítása fontos lenne, nemcsak gazdasági, de esztétikai szempontból is. Gondolom mindenkinek eszébe jut egy-két ilyen terület...

  Vannak megszívlelendő pontok az LMP javaslatában, de a települések összemosásától, az általánosítástól óvakodni kellene. Másik dolog: egy válságot - legyen az energia,élelmiszer,gazdasági) nem úgy kell átvészelni, hogy bezárkózom a házba, és tudomást sem veszek a körülöttem lévő világról, mintha ott sem lenne. Ez struccpolitika. Az EU-ban ilyet amúgy sem lehet tenni, mert mindenki, főleg itt Közép-Kelet-Európában egymásra van utalva, közösen kell boldogulnunk. Én azt gondolom, hogy jó sokat kell még dolgozni szeptemberig a képviselőknek ezzel a javaslattal kapcsoltban, mert ezt akár még az EU is kivizsgálhatja. De mivel ez még csak javaslat, ezért nem kell készpénznek venni. Várom a fejleményeket!”
 • 3. Civil 2011. június 17. 13:22
  „Vajon miért nincs ott az újságíró neve?”
 • 2. Civil 2011. június 17. 13:20
  „Ez az újságírói etikai minimumainak durva megsértése, egyilyen összefoglaló.

  Hasonlítsd össze xerxes a tényleges javaslattal:

  Az LMP a kereskedelmi rendszer újragondolása és a helyi gazdaság fellendítése érdekében benyújtott törvényjavaslatában szeptember végéig építési, valamint bővítési moratóriumot hirdetne a plázákra, hipermarketekre.

  A kereskedelmi központok drasztikus hatást gyakorolnak társadalmi, gazdasági és természeti környezetükre. Az érintett településeken a hagyományos kiskereskedelmi egységek forgalmának visszaesése, majd bezárása, a helyi piacok, kistermelők ellehetetlenülése, a megnövekedett járműforgalom, vagy a városközpontok kiürülése alapvetően befolyásolják az életminőséget.

  Az LMP célja az, hogy európai minták alapján kialakított szabályozás jöjjön létre, ami megóvja a települések városszerkezeti, közlekedési és kereskedelmi viszonyait. Védi a helyi termelőket és kiskereskedőket a túlzott erőfölénytől és a tisztességtelen versenytől, helyreállítja a helyi termelés és kereskedelem versenyképességét, a beruházók számára pedig kiszámítható környezetet teremt. Az ökopárt saját javaslataival és az érintett lakosság véleményének becsatornázásával járul hozzá a jó szabályozás kialakításához.

  Az LMP elképzelése szerint az önkormányzatok a jövőben nem egyedül döntenének a kereskedelmi központok engedélyezéséről:

  Kereskedelmi központ csak úgy létesülhetne, ha az érintett felek kerekasztala ebben megegyezik. Ennek tagja kell, hogy legyen a beruházó, az önkormányzat, a szomszédos önkormányzatok, a kereskedelmi- és iparkamara, a helyi bolttulajdonosok képviselői, a civilszervezetek, a helyi lakosság képviselői, illetve az illetékes állami főépítész.
  Új bevásárlóközpontot csak részletes hatástanulmányok elkészítése után lehetne létesíteni.
  Országos szinten szabályozni kell a beépíthető területek nagyságát, figyelembe véve a regionális sajátosságokat és a települések méretét.
  Csak akkor létesülhetne zöldmezős területen bevásárlóközpont, ha a településen nincs erre a célra használható, alulhasznosított terület.
  Javítani kell az épületek építészeti minőségét, építészeti-műszaki jellemzőit, különös tekintettel az energetikai paraméterekre, az anyaghasználatra és a takarékos helyhasználatra.

  A fenyegető élelmiszer- és energiaválság, a környezeti erőforrások megcsappanása és a klímaváltozás miatt gazdasági fordulatra van szükség. Sokkal erőteljesebben kell támaszkodnunk a helyi erőforrásokra, a helyi, fenntartható és minőségi termelésre, és jóval kevésbé a távolsági kereskedelemre, illetve az olcsó, rossz minőségű tömegárukra. A zöld fordulat egyik legfontosabb területe a kereskedelmi rendszer átalakítása: a kis- és közepes üzletek életképességének biztosítása a nagyok erőfölényének korlátozásával.”
 • 1. Xerxes 2011. június 17. 13:17
  „Ez most ugye csak vicc? Miért nem az önkormányzatokra bízzák rá ezt a döntést? Szegeden például nem érzem szükségét: A nagybani működik, a Mars téri piac minden nap nyitva van, hétvégén pedig mozdulni sem lehet...A helyi termelők egyáltalán nem járnak rosszul.

  A kisboltokkal meg mi a helyzet? A legtöbb garázsbolt a paneleknél van és igenis van annyi forgalmuk, hogy meg tudjanak belőle éln.(Nemhiába van már garázsban kialakítva tejivó, virágárus stb...)Egy csomag chipsért és egy 2l-es kólárt az esti filmhez nem fog senki elmenni a szupermarketbe este.

  Nekem az lenne a taktikám a multik részéről, hogy előre szépen felvásárolom a területeket és így nem lenne rá érvényes a rendelet. Bár erre gondolom a kormány és az LMP is gondolt. :)

  A mezőgazdaság komplett átalakításával, pályázatokkal( ésszerűen kitölthető és érthető) és támogatásokkal kellene segíteni a magyar gazdákat, nem azzal, hogy lekorlátozom az üzletek nagyságát...Könyörgöm 800nm az semmi.A 800 nm-ből pedig lejön a raktárak területe, a személyzet öltőzője stb.. Akkora boltokban fogunk vásárolni, mint egy családi ház, mert akkor nyitok egyet én is itt, a garázsban. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a szőregi GEMMA javára

Szeged - A szőregi GEMMA Szociális Szolgáltató Központ és Fejlesztő Iskola javára ma fél 8-kor… Tovább olvasom