Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Zolfánfy-tárlat a Grand Caféban

Zoltánfy Istvánnak, az 1988-ban tragikus autóbalesetben elhunyt festőművésznek nyílik kiállítása ma este 7 órakor a Grand Caféban (Deák Ferenc utca 18.). Nátyi Róbert művészettörténész előadást tart festészetéről, majd beszélgetés kezdődik barátaival, Fritz Mihály és Kalmár Márton szobrászművésszel.
Zoltánfy István művészetét, személyiségét, életét mára legendák övezik. A szegediek, ha alkalmuk van képeiben gyönyörködni, tódulnak a kiállítótermekbe. Egész életét a Tisza partján töltötte, csak megszületni és meghalni ment el szülővárosából. Festményeinek képi világa, motívumkincse az alföldi és a szegedi életből, az alsóvárosi napsugaras házak vidékéről, családi otthonok, kocsmák, gyármellékek miliőjéből vétetett. Legtöbb festményét átlelkesíti valamiféle szemérmes ünnepélyesség – ikonok, oltárképek hordozzák a mindennapi élet ábrázolatait. Szelíd fegyelemmel, ám izzó szenvedéllyel alkotott.

Művészete befogadta a kora reneszánsz, a szürrealizmus, a népi-naiv festészet hatását, de tanult a fotográfiától és a filmtől is. Egyszerre volt tradicionális és modern. Úgy emlékeznek, visszafogott, nyugodt természetű volt. Igazi jelenség, ahogy feltűnt a szegedi köztereken. Elegáns, magas, szakállas férfi, filmsztáralkat. A 20. századi magyar festészet jeles alkotói között a helye. A kortárs művészettörténészek sürgető feladata, hogy ezt a helyet megtalálják, életművét méltóképpen elemezzék és értékeljék.

Családja szeretné, ha az idősebbek mellett a fiatalabb nemzedék, a mai egyetemisták, diákok is közel kerülnének művészetéhez. Ezért rendeznek most tárlatot a Grand Caféban, amit három napon át nézhetnek meg az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az autópálya csak az első fontos lépés

Reptér, vasút, híd, tudásipar – sorolta a következő lépéseket a miniszterelnök, és a… Tovább olvasom