Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Zoltán az utolsó szegedi ÁB-bébi

A hajdani Állami Biztosító jóvoltából az ezredfordulóig egy híján 150, az év első napján elsőként született és életbiztosítással megajándékozott gyermeket neveztek ÁB-bébinek. Az utolsó szegedi ÁB-bébi, Zelenák Zoltán tavaly 170 ezer forintot vehetett fel – életbiztosítása után.
A hajdani Állami Biztosító jóvoltából az ezredfordulóig egy híján 150, az év első napján elsőként született és életbiztosítással megajándékozott gyermeket neveztek ÁB-bébinek. Az utolsó szegedi ÁB-bébi, a nagykorúvá cseperedett Zelenák Zoltán tavaly 170 ezer forintot vehetett fel – életbiztosítása után. Az újabb, a 2006-ban bevezetett, alanyi jogon járó babakötvény 40 ezer forintos alaptőkéjéhez a szülők is hozzátehetik megtakarításukat.

Az első ÁB-bébi 1961-ben jött világra. Aztán 1962-től két csecsemő: egy budapesti és egy vidéki újszülött kapott ÁB-életbiztosítást. Majd 1988-tól az ezredfordulóig egy budapesti és négy vidéki csecsemő szüleinek adták át az életbiztosítását. Az utolsó szegedi ÁB-bébi tavaly szilveszterkor ünnepelte a nagykorúságát.

Anya és fia, Zelenák Zoltán ma: 1989 szép emlék. Fotó: Frank Yvette

Szilveszteri buliról a szülészetre

Zelenák Zoltán 1989. január elsején háromnegyed egykor jött világra a szülészeti klinikán. Az akkor 22 éves anyuka első gyermeke két és fél kilóval, 47 centivel érkezett.

– Január végére voltam csak kiírva, úgyhogy szilveszter éjszakára egy nagyobb baráti társaságot trombitáltunk össze a lakásunkba. Már túl voltam az előkészületeken, amikor este 7 óra körül megindultak a fájások. Előbb az ügyeletre siettünk, ott szóltak, hogy sürgősen menjünk át a klinikára – emlékezett vissza a jeles napra Zelenák Zoltánné. Miután kiderült, hogy Ica első kisfia az ország egyik ÁB-bébije, óriás felhajtás kerekedett körülötte. A tévéstábok és a rádióriporterek egymásnak adták a kilincset, mindenki a kis jövevényre volt kíváncsi.

Lapunk 1989. január 2-i számának ötödik oldalán már megkönnyebbülten mosolygott a kismama, míg Zolika egy inkubátorban szendergett, csuklóján a Zelenák felirattal. A csöppség 50 ezer forint értékű pénzbetétet kapott az Állami Biztosítótól. A szülőket felvilágosították, hogy a kötvény értéke – a gyermekük tizennyolc éves korára, amikor kézhez veheti az összeget – 170 ezer forint lesz. A család akkor úgy számolt, hogy Zoltán majd lakásvásárlásra, beugrónak használja fel az összeget. Ám a nyolcvanas évek végén hatalmasnak tűnő összeg mára jóval kevesebbet ér.

Az év első születése 1989-ben is sajtóhírnek számított: Zelenákné és csöpp fia

Lakás helyett apróságok

– Már hónapokkal a tizennyolcadik születésnapom előtt tűkön ültem. Számoltam vissza a napokat, de nemcsak azért, hogy mikor leszek nagykorú, hanem azért is, hogy végre felvehessem az életbiztosításom után járó pénzemet. Magam nyomoztam ki, hogy az ÁB-AEGON Általános Biztosító Rt. fog fizetni, mint az Állami Biztosító jogutódja. Tavaly január 3-án fel is kerestem a szegedi fiókjukat. Néhány nappal később kaptunk egy értesítést, hogy mikor vehetjük át az összeget, kicsit meg is lepődtünk, hogy nem személyesen adják át – elevenítette fel a történteket a 19 éves fiatalember. Zoli ruhákat és egy mobiltelefont vett a pénz egy részéből, utóbbit azóta sajnálatára már ellopták. A maradék összeget a szüleinek adta, és a testvéreinek, a 15 éves Adriennek és a 11 esztendős Rolandnak is jutott valamennyi belőle.

A barátai is tudják, hogy Zoli január elsején született, ezért a szilveszteri házibulikon a pezsgő és a virsli mellé olykor egy-egy torta is előkerült. A fiatalember a szegedi Rókus II-ben fejezte be az általános iskolát, utána még egy évig tanult a Hanságiban, de aztán otthagyta az iskolát. Most munkát keres, a szabadidejében pedig rapszövegeket ír.
– Van egy csapatunk: én zenéket és szövegeket is írok. Ezek pontosan tükrözik, mit gondolok a világról – vallotta meg a fiú.

Zelenák Zoltán azon utolsó gyermekek egyike, akik több tízezer forint értékű életbiztosítást kaptak az Állami Biztosítótól. A 2000-ben megszűnt ÁB-bébi program után hat évig nem támogatták az újszülötteket. 2006-tól kibővítették a támogatottak körét, azóta minden egyes csecsemő babakötvényt kap az államtól.

Csongrád megye és Szeged első babakötvényes babáját, Kovács Fanni Noémit és édesanyját is bemutattuk lapunkban – két évvel ezelőtt. Fotó: Gyenes Kálmán

Fanni két tortája

Két éve az új esztendő első Csongrád megyei és egyben szegedi babája, Kovács Fanni Noémi egy héttel hamarabb érkezett, mint ahogy az orvosok várták. Fanni szülei éjfélkor még a saját lakásukban koccintottak, hogy aztán sebtiben a szülészetre siessenek. A boldog apuka, Ádok Alex végig a párja mellett maradt, így az elsők között foghatta kezébe első gyermeküket. 2006 első szegedi újszülöttje az államkincstártól érkezett 40 ezer forint mellé ugyanennyi összeget kapott a város ajándékaként.

A második születésnapját alig néhány napja ünnepelt kislány két tortát is kapott: egy micimackósat és egy csokisat.
– Újra és újra meg kellett gyújtani a gyertyákat, mert Fanni imádja elfújni őket. Egy kisebb műanyag csúszdával is megleptük, szinte nem tudtuk levenni róla, annyira belefeledkezett a játékba. Éjfélkor ő is koccintott velünk, persze csak gyerekpezsgővel – elevenítette fel a legutóbbi szilveszter éjszakát az apuka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma: 2008 a haladás és békesség éve lesz

Szeged - Kozma József, az MSZP szegedi elnöke arra számít, hogy 2008 a békesség, a nyugalom és a… Tovább olvasom