Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Zoltán ébren álmodik Tanzániában

Szeged - Szegedről mindig is Afrikába vágyott Csonki Zoltán. Álma valóra vált: tanzániai szafariszállodában dolgozik. Nema pénzért, hanem az élményért. Családot alapítani azonban, most úgy látja, valamikor majd hazatér.
– Úgy éreztem, sose bocsátom meg magamnak, ha nem próbálok meg Tanzániában élni. Már kiskoromban, ha a nagy afrikai vadász Kittenberger Kálmánról vagy Nagy Endréről olvastam, megláttam egy természetfilmet akáciával és zsiráfokkal, megdobbant bennem valami – idézi fel emlékeit Csonki Zoltán. A szegedi amatőr alkotók körében szervezett fotókiállításán beszélgetünk, a tárlat a Kálvária sugárúti Bibliotékában keddig látható. A szegedi Kiss Ferenc erdészeti szakközépiskola után ez az olthatatlan vágy vezérelte Gödöllőre – trópusi mezőgazdász diplomát szerezni. Utána pénzkereső állást vállalt, hogy összegyűjtse az útiköltséget. Bankban lett üzletkötő itthon, Krétán kertet gondozott, pincérkedett és nádat vágott, Londonban étteremben, szállodában dolgozott. Három rövidebb afrikai kirándulás után másfél éve költözött ki Tanzániába, Kelet-Afrika óceánpartjára.

Csonki Zoltán (balról) tanzániai munkatársaival. Fotók: DM/DV
Csonki Zoltán (balról) tanzániai munkatársaival. Fotók: DM/DV

A hazánknál tízszer nagyobb Tanzánia kávéból, teából és turizmusból él. A világválság persze oda is begyűrűzik. A 32 éves Zoltán úgy látja, elmarad az amerikai és európai luxusturisták özöne. A magyar fiatalember karrierje ugyanis kint sem a mezőgazdaságban ível: egy luxus szafariszálloda után újabban egy középmagas árfekvésű szafaritáborban dolgozik a Tarangire nemzeti park szélén. Tizennyolc összkomfortos szálláson fogadja a vendégeket, és hajnaltól késő estig szervezi nekik a kirándulásokat. Saját túrára a szabadnapjain jut ideje. Élményből akad bőven. – Életveszély nincs, de a vadon szabályait keményen bevasalom mindenkin. Sötétedés után például kizárólag fegyveres kísérettel léphetnek ki a házakból. Végszükségben pedig ott a síp, amivel segítséget hívhatnak. Megtörtént például, hogy záróra után leopárd lopakodott be a bárba – meséli.

Ilyen az összkomfortos szafariszálló.
Ilyen az összkomfortos szafariszálló.

– A hórihorgas bennszülött maszájokkal kezdek az ő szuahéli nyelvükön is boldogulni. Nagyon meglepett, ahhoz képest, hogy a világ tíz legszegényebb országa közé tartoznak, ilyen sokféleképpen még egy népet sem hallottam mondani: minden rendben. Tőlük ered az Oroszlánkirály című filmből ismerős Hakuna matata!, vagyis Élvezd a napot! köszöntés – mondja Zoltán. Bevallja, családot nem alapítana odakint. Nem mintha egy fehér férfi ne találna párt magának. Most ugyan egyedül él, de előző kapcsolata fehér dél-afrikai lány volt. Nem könnyű bennszülöttekkel barátkozni, ráadásul nagyon kell ügyelni az irtózatos mértékben terjedő AIDS-re. A betegség a törzseknél szégyen, ezért nem is beszélnek róla, így még jobban elharapózik. Zoltán elsősorban az egészségügyi és az oktatási rendszer hiányosságai miatt fontolgatja a későbbi hazatérést. Amúgy csak a barátok, a család és néha egy jó mozi hiányzik. – Mi tart Tanzániában? Nem a pénz. Az életem egyébként nem a meggazdagodásról szól, de az álmaim teljesülnek. Nincs ahhoz fogható, amint elefánt, oroszlán, bivaly, zebra sétál el tőlem karnyújtásnyira. Megdobban a szívem, ha esténként meghallom a hiénák üvöltését. Hajnalban ébredéskor megcsípem magam, hogy tudjam, ébren álmodom tovább.

Gumicsizma, mobiltelefon

A civilizációból ismerik a maszájok a praktikus biciklit és gumicsizmát. Használnak mobiltelefont is, amiről ráadásul – merthogy megnézték, az akkumulátort nálunk gyártják – azt hiszik, a Nokia magyar márka. Különben régi lepukkant buszaikról az Ikarus, és kedvenc közös játékukról Puskás Öcsi nevét tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emlékparknak nyáron lesz szüksége a látogatók pénzére

Ópusztaszer - Huszonnégyezer forintért mehetett volna be húsvétkor az ópusztaszeri emlékparkba három család. Sokallták az összeget, visszafordultak. A park közzétette: rendezvény idején márpedig nem árulja a legolcsóbb, 896 forintos belépőt. Tovább olvasom