Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Zoltán sztár a favágók között

Ópusztaszer - Bozsó Zoltán fejszével a kezében alig több mint fél perc alatt kivág egy 30 centiméteres törzsű fát. Az ópusztaszeri férfi úszással, kerékpározással is edz a favágó versenyekre.
Mókusokat megszégyenítő tempóban „szalad fel" a fára az ópusztaszeri Bozsó Zoltán, aki második lett az I. Mátra Kupa Timbersports Bajnokságon. A fakitermeléssel és erdőgazdálkodással is foglalkozó férfi tudását a hódok is megirigyelhetnék: tavaly megnyerte a Dél-alföldi Favágókkal az országos verseny regionális válogatóját is. Egy 30 centiméter átmérőjű fa kidöntésével alig több mint 30 másodperc alatt végez.

– Ez csak egy gyakorlófejsze – mutatta a fényesre polírozott szerszámot Bozsó Zoltán ópusztaszeri otthonában, majd a borotvaéles pengével felszeletelte az asztalon hagyott papírlapot. 

Második lett a Mátra Kupa Timbersports Bajnokságon - borotvaéles fejszével. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A versenyszerszám ennél is élesebb. A Timbersports versenyen 6 számban indultam, az egyik legnehezebb az volt, amikor pallókról vágtam le a fa csúcsát – mesélte a férfi. A családi ház kertjében felállított gyakorlópályán bemutatta a pallózást: a 2,7 méter magas rönkre pillanatok alatt zsebeket vágott, amelyekbe a pallókat beillesztve egyre feljebb jutott. – Ez a technikát Amerikában fejlesztették ki, ugyanis ott 5-10 méter átmérőjű fákat is vágnak. A pallózással a gyökér fölé tudtak kerülni – mondta az ópusztaszeri férfi.

Bozsó Zoltán azt mondja, a versenyen szinte mindig maga alatt vágja a fát. – Az egyik feladatban egy 30 centiméteres rönkön állva hasítjuk félbe a fát. Mivel a penge rendkívül éles, favágás közben speciális munkavédelmi bakancsot és láncharisnyát is viselünk. Ugyanis ez a fejsze nemcsak elvágja a lábat, hanem egyetlen ütésből leviszi – mesélte Bozsó Zoltán.

Elmondta, az ország legkiválóbb fakitermelői indultak a mátraderecskei versenyen, őt csak a világbajnokság 7. helyezettje, Juhász István előzte meg. – A Timbersports versenyt a Stihl szervezi. A fejszék, motoros fűrészek több százezer forintba kerülnek, nekem szerencsém van: a szegedi márkakereskedés támogat. Áprilisban Ásotthalmon versenyzünk, ami igazi látványosságnak ígérkezik – mondta az országos második favágó. Bozsó Zoltán hozzátette, a mindennapi munka mellett az úszás, a futás és a biciklizés segít neki a felkészülésben. Hozzátette, 13 éves fia, Zoli szeretné a fakitermelést és a versenyzést is folytatni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstpajzs a nappal rabló ellen

A szakember szerint önbüntetés vagy a teljes kétségbeesés vihette rá a bűncselekmények elkövetésére… Tovább olvasom