Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Zombori István: a fáraókiállítás elmarad

Bemutatkozott a Móra-múzeum új igazgatója, Zombori István, a Fekete Ház eddigi vezetője. Elbocsátásokat nem tervez, az átszervezésbe már belefogott. Az elmaradó nagy egyiptomi kiállítás helyett japán tárlat lesz, jövőre pedig Biblia-év.
Viharos és fordulatos évként jellemezte a megválasztása előtti esztendőt Zombori István történész, a Móra Ferenc Múzeum újonnan kinevezett igazgatója tegnap tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Elmondta, a napokban átvette a megyei intézményhálózatot megbízott elődjétől, Horváth Ferenctől. Rendezett helyzetet talált, Horváthot pedig – akivel negyven éve együtt kezdték az egyetemet és azóta együtt dolgoznak a szegedi múzeumban – kinevezte helyettesének. A másik, általános helyettesi poszton továbbra is Gaskó Béla marad. A Fekete Ház vezető székében Zomborit Tóth István váltja.

Terveiről az új igazgató azt mondta, meg kívánja őrizni és tovább erősítené a Csongrád megyei múzeumi hálózat vezető helyét a hazai megyei intézmények között. A csaknem félmilliárd forintos éves költségvetésű intézmény a fenntartójától, a megyei önkormányzattól kapott pénze az épületek fönntartására, a bérekre és a rezsire elég, ezért a szakmai tevékenységhez pályáznak. Megújultak az épületek, felújították a csongrádi múzeum épületét, új helyre költözött a szentesi gyűjtemény, befejeződött a szegedi múzeum rekonstrukciója, végéhez közeledik a makói épület átalakítása, újak az állandó kiállítások. Felveszik a kapcsolatot az aradi, a temesvári múzeummal, a székelyföldi és a szlovákiai gyűjteményekkel.

Zombori István a szervezettségben lát javítanivalót, létrehozott egy új, közönségkapcsolati osztályt. Elbocsátásokat – amennyiben rajta múlik – nem tervez. Értesüléseinket megerősítve elmondta, anyagi okokból elmarad az őszre tervezett egyiptomi kiállítás, amely a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteményéből érkezett volna kizárólag Szegedre. A kölcsönadó intézmény ugyanis ragaszkodott a saját szállítójához, az viszont megduplázta volna az eredetileg közel negyvenmilliós szervezési költséget. Helyette szeptemberben japán kiállítás látható a szegedi kultúrpalotában, jövőre pedig nagyszabású Biblia-kiállítást terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rejtett szépségek kiállítás legkalandosabb sorsú képe

A Monarchia miniszterelnökének, Andrássy Gyulának a feleségéről a korszak legnevesebb német művésze… Tovább olvasom