Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Zombori László jubileumi tárlata

Szeged - Újszegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban október 5-éig látható Zombori László szegedi festőművész jubileumi kiállítása.
A nyáron ünnepelte 70. születésnapját Zombori László szegedi festőművész, akinek művészetéről az újszegedi jubileumi tárlatát megnyitó Tóth Attila művészeti író azt tartja: „Kompozíciói olyanok, mintha ablakok lennének, amelyeken maga a végtelen valóság sejlik föl, vagy olyan ajtók, amelyeken át képzeletben ki-be járkálhatunk a képzelt és valós világ között."

A Szög-Art Egyesület alapítói közé tartozó alkotóról barátai tudják: önálló kiállításra ritkán lehet rábírni. Azt nyilatkozta erről: „Ott szembesül az ember azzal, mit képzelt el, s mi az, ami realizálódott. Nem mindig volt egyértelműen pozitív az egyenleg önmagam számára. Akkor sem, ha a kívülállók mást mondtak. Alkatilag is olyan ember vagyok, akitől távol áll, hogy ünnepeltesse magát. A középkori kódexfestők példája vonz: végezték a munkájukat, rajzolták, festették az iniciálékat, de sohasem kellett tárlatot rendezniük, kiállniuk a közönség elé. Mégis pompás életük volt, azt csinálhatták, amit szerettek. Abban bízom, sikerül még néhány elfogadható képet festenem, s ez fontosabb, mint a kiállítások. Végül úgyis az utókor ítél. Az az igazán izgalmas, hogy amikor majd ötven-száz év múlva valaki visszatekint a mai szegedi piktúrára, fennakadunk-e a rostán vagy sem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom