Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Zoológiai szenzáció: anoa és jaguár született Szegeden

A tavaszi gyarapodásunkat bemutató sorozat egy fontos állomásához érkeztünk. Hiszen olyan állatok születéséről van lehetőségünk beszámolni, amelyek igazi zoológiai szenzációk - írta a Szegedi Vadaspark szerdai hírlevelében. Ugyanis a legkisebb bivalyfaj, az alföldi anoa még sosem szaporodott hazánkban. A fekete jaguárkölyök pedig várhatóan a látogatók nagy kedvence lesz.
Lili és Poplacsek, a két alföldi anoa 2009-ben és 2010-ben érkezett a Vadasparkba, ahol elsőként találkozhattak a látogatók a ritka és különleges bivalyfajjal. A nemzetközi fajmegmentési programtól szaporítási céllal kapta a park az állatokat, és a dolgozók bíztak benne, ennek az elvárásnak eleget is fognak tenni. Nem kellett csalatkozniuk, hiszen szépen elkezdett gömbölyödni a francia állatkertből érkezett tehén. A "baba" rendben meg is érkezett május 6-án. Lili gondos anyának bizonyult, aki a fajára jellemző, termetével nem arányos vehemenciával védi kicsinyét. Az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy a legfiatalabb anoa nőstény. Bár kimehet anyjával a külső kifutóba, az anya jobban kedveli a biztonságot adó házat, így nagy szerencse kell egyelőre a borjú megpillantásához. Idővel azonban, ahogy egyre bátrabbá válnak, minden látogató megcsodálhatja majd a kis szegedi szenzációt.

Európában körülbelül 50 alföldi anoa él. Veszélyeztetett faj, kevesebb, mint 2500 kifejlett egyede járja a Celebesz vadonjait. Száma rohamosan csökken, elsősorban azért, mert a szigeten belül is szigetszerű az előfordulásuk, a kisebb populációk között a kapcsolat megszűnt. Így több helyen is kihalt, vagy éppen a kihalás szélére került. A pusztulás mértéke az elmúlt 20 évben felgyorsult, elérte a 20 százalékot! Elsősorban a vadászat veszélyezteti, de legalább ekkora probléma az élőhelyének csökkenése, feldarabolódása Az utóbbit sokszor a külszíni fejtésű aranybányák létrehozása idézi elő, amelyek hatalmas területeket döntenek romba.

Anoa és jaguár született a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Szegedi Vadaspark (galéria)

A Vadaspark másik tavaszi meglepetése egy fekete jaguár, amely március 19-én született. A dolgozók nagyon aggódtak érte, hiszen a tavaly "elsőszülő" anyja nem nevelte kicsinyét, azt az állatkert munkatársainak kellett gondjaikba venniük (azóta a Győri Állatkert lakója). Idén azonban Kiara gondos anyának bizonyult, óvta és nevelte az ismét apja színét öröklő kölykét. Miután a nagymacskák nagyon érzékenyek ebben az időszakban (is) a zavarásra, a lehető legnagyobb nyugalmat biztosították számára, a megszokott gondozói is igyekeztek a legkevesebb időt tölteni a házban az első napokban. Rövidesen kiderült, hogy nincs ok az aggodalomra, a kicsi gyorsan és szépen fejlődött. Ezen a héten látták elérkezettnek az időt arra, hogy kiengedjük a nagy kifutóba, ahol már a látogatók is megcsodálhatják az ügyes és harcias jaguárkölyköt. Az apaállatot ebben az időszakban különzárják, hiszen a természetben magányosan élő jaguárok esetében a hímek veszélyesek lehetnek a fiatalokra. A kis fekete jaguárunk neme nőstény.

Anoa és jaguár született a Szegedi Vadasparkban. Fotó: Szegedi Vadaspark (galéria)

Tekintettel eme fajok ritkaságára és értékére, a Vadaspark úgy döntött, hogy a névadó pályázatot hirdet. Várják a javaslatokat a két állatra, a legjobbak kiötlőit állatkertes ajándékcsomaggal jutalmazzák. Határidő: Gyermeknap, vagy május 29. 9 óra, a pályázat eredményhirdetése ugyanaznap 15 órakor lesz. Várják a javaslatokat a következő e-mailen: zooszeged@zooszeged.hu.

Olvasóink írták

  • 2. THE 2011. május 26. 06:34
    „Legyen a neve XJ6 :)”
  • 1. nemecsekerno_007 2011. május 25. 20:14
    „jópofa ez a kis jaguár! : )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új élet külföldön

Magyarország - A rendszerváltás óta nem akartak annyian költözni, mint az idén: a felnőtt magyar… Tovább olvasom