Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Zoránnak nincs két egyforma koncertje

Szeged - Úgy vagyok a dalaimmal, mint az ember a saját gyermekével: egyiket sem szeretem sokkal jobban, mint a többit – vallja a Kossuth-díjas előadóművész, Sztevanovity Zorán, aki pénteken a szegedi IH-ban koncertezik.
– Mindig is mániákusan hirdettük az élő zenélést, mint az egyetlen igazi létformáját a színpadi jelenlétnek – vallja a 68 éves Sztevanovity Zorán, aki nagyzenekarával pénteken 19 órától ad koncertet a szegedi IH Rendezvényközpontban. Legutóbb 2008 októberében járt a Tisza-parton.
– Teljesen más lesz a repertoár. Ugyanarra a koncertre nálunk nem lehet beülni kétszer. Egyrészt a zenészek is szeretnek időről időre mást játszani. A közönségnek pedig tartozunk annyival, hogy nem ismételjük magunkat – mondta lapunknak adott interjújában. Könnyen beszél a Kossuth-díjas előadóművész: közel 20 lemezt eredményezett már a több mint 30 éve tartó közös munka a zenéért felelős Presser Gáborral és szövegíró testvérével, Sztevanovity Dusánnal.

Tavaszi turnéján mindenhol rengetegen hallgatják, május 2-án, a Művészetek Palotájában rendezett mindkét koncertjére már januárban elfogytak a jegyek. – Nagyon izgultunk: hogyan hat majd a gazdasági válság a turné látogatottságára. Meglepődve tapasztaltuk: még több pótszéket adtunk el, mint korábban. Ez a bizalom jele. De talán igaz az is, hogy legyen bármilyen szorult a helyzet, az emberek nem a kultúrán spórolnak. Szükségük van egy koncert keltette kellemes érzésre – villantott fel a közgazdaságon túli szempontokat.

Zorán április 23-án a szegedi IH-ban ad koncertet. Fotó: Karnok Csaba
Zorán április 23-án a szegedi IH-ban ad koncertet.
Fotó: Karnok Csaba

Tavaly megjelent, 34 dal című válogatáslemeze nemrégiben elérte a platinastátust. Melyik dalát hagyta le róla legnehezebb szívvel? – Volt egy pár ilyen. Legalább 4-5 olyan dallista jött össze erre a lemezre, amelyik alig hasonlított egymásra. Úgy vagyok vele, mint az ember a saját gyermekével: egyiket sem szeretem sokkal jobban, mint a többit. De háromoldalas korongot mégsem adhatunk ki! – panaszolja Zorán, aki egy korábbi interjúnkban elárulta: nem bánja, hogy kevesebbet játsszák felvételeit a kereskedelmi rádiók – „mi már egy kicsit átmentünk a szubkulturális szférába". Szerinte annál nagyobb érdeklődést keltenek azok a stílusok, amelyek csak színpadon láthatók és hallhatók.

A beatkorszak hajnalán, 1960-ban alapított Zenith, illetve a Metro együttes frontembere mai kollégái közül legszívesebben a Quimby és a Kispál zenéjét hallgatja. Mit szólt Lovasi András Kossuth-díjához?
– Nekem ez szimpatizánsként valahol elégtétel. Mindig is díjaztam, hogy az élő zenélést képviselik, színvonalas szövegeik születtek, igényes színpadi jelenléttel. Ezt érezhették a díjosztók is – hallottuk az előadóművésztől, aki Belgrádban született, de több mint 60 éve költözött Budapestre. Úgy érzi, kiirthatatlanok ezek a gyökerek, tartja is a kapcsolatot belgrádi rokonaival.

Ha a rémhír szárnyra kap

Zorán nem osztja meg magánéletének titkait a nyilvánossággal – talán ezért is vetették rá magukat különös hévvel nemrégiben az egyik legnagyobb internetes hírportál fórumozói egy hírre: „rejtélyes betegség" miatt kellett lemondania egy fellépést. – Egy televíziós műsort mondtam le. Bemondták: nem jöttem, beteg vagyok. Több koncertszervező hívott: mi lesz, elmarad a fellépés? Erről szó sem volt, az interneten mégis sokan írták le ezt a rémhírt. Bárcsak a jó hírek terjednének ilyen gyorsan – mondja.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. április 17. 15:03
    „Egy számomra is példaértékű ember amit Koncz Zsuzsáról,Bródyról már nem állitom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 éve házasodtak össze Tóthék

Üllés - Hatvan évvel ezelőtt rézgyűrűvel fogadott egymásnak örök hűséget az üllési Tóth Károly és… Tovább olvasom