Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Zsigmond Vilmos utódait keresik Szegeden

Zsigmond Vilmos utódait keresik SzegedenA rendezőről szóló film előtt jelentették be a filmfesztivál tervét. Fotók: Kuklis István
Fiatal filmkészítőknek ír ki pályázatot a szegedi Belvárosi mozi, amelyre az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos szellemiségéhez, kreativitásához méltó munkákat várnak. A filmeket nemzetközi zsűri értékeli majd.
A szegedi születésű Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr nevével fémjelzett filmfesztivált rendez fiatal közép-európai filmkészítők számára jövő év májusától minden évben a szegedi Belvárosi mozi a város támogatásával – jelentette be Solymos László alpolgármester a januárban elhunyt neves operatőrről szóló film bemutatója előtt. Elsősorban olyan fiatal alkotók munkáit várják majd, akik egyedi operatőri technikával, Zsigmond Vilmoshoz hasonló kreativitással közelítik meg a filmes témákat – tette hozzá.

 Jávorszky Iván, a mozit üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője elmondta, szeretnék, ha ezzel a fesztivállal Zsigmond Vilmos emléke mellett szakmai tudása, szellemisége és látásmódja is fennmaradna. Az igazgató arról is beszélt, hogy a fesztiválnak nemzetközi zsűrije lesz. Az Oscar-díjas rendezőről filmet forgató Pierre Filmon mellett helyet kap benne James Chressanthis amerikai operatőr, rendező, Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, az egyetlen Zsigmond Vilmos által rendezett film operatőre és Sághy Miklós film- és irodalomkritikus, a szegedi egyetem docense is. A szervezők megkeresésére az Oscar-díjas operatőr özvegye, Susan Zsigmond is jelezte, hogy részt venne a fesztiválon. A fesztivált a szegedi önkormányzat mellett a Magyar Filmművész Szövetség, az Art Mozi Egyesület és az Európai Cinamas is támogatja.
Az Oscar-díjas rendezőről filmet forgató Pierre Filmon, háttérben Zsigmond Vilmos képe.
Az Oscar-díjas rendezőről filmet forgató Pierre Filmon, háttérben Zsigmond Vilmos képe.

Szabó Éva, a mozi vezetője kifejtette, a 3-4 naposra tervezett eseményen a filmeseknek workshopokat, a látogatóknak filmművészeti szabadegyetemet tartanának, a filmeket pedig kerekasztal-beszélgetések, közönségtalálkozók, színész- és írózenekarok koncertjei kísérnék. A pályázat főként a fiatal, rendező és operatőr szakos hallgatóknak és pályakezdő vagy pályájuk elején járó filmkészítőknek szól. A kiírás november 15-éig felkerül a mozi honlapjára, és azt meghirdetik minden, operatőri képzéssel is foglalkozó, kulturális értelemben közép-európai régióhoz tartozó főiskolán, egyetemen, műhelyben. Egy alkotó több filmmel is nevezhet, műfaji, időtartambeli megkötés és nevezési díj nem lesz.
Ő is nagyon örülne
– Szerencsésnek érzem magam, hogy együtt dolgozhattam Vilmossal ezen a filmen, és amiatt is, hogy elindíthatunk egy olyan új filmfesztivált, amelynek reményteli a jövője – mondta el Pierre Filmon, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című személyes hangvételű portréfilm rendezője a sajtótájékoztatón. A rendező hozzátette, Zsigmond Vilmos, aki élete végéig megőrizte magyar identitását és erős akcentusát, nagyon örülne most neki, hogy a róla szóló filmet szülővárosában mutatják be, a róla elnevezett teremben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák balhéztak a szegedi bíróságon: feljelentették a háborgó rokonokat

Romák balhéztak a szegedi bíróságon: feljelentették a háborgó rokonokat
Eljárás indult a Szegedi Járásbíróságon egy fegyveres rablás ügyében tartott per csütörtöki ítélethirdetésén történt rendzavarás miatt. Tovább olvasom