Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Zsíros kenyérért vallott a szegedi sorozatgyilkos

Szeged - Rendőröknek tanítják, miként került kézre a szegedi sorozatgyilkos asszony negyven évvel ezelőtt. És ez Tűhegyi Sándor nyomozói pályájának csak a kezdete. Ő derítette fel többek között a szentesi kettős gyilkosságot.
Vargáné káposztát főzött vagy éppen palacsintát, tejbegrízt, és a trágya mellett szedett mérgező magvú beléndekből darált bele, hogy eltegye láb alól, aki az útjában állt. A szegedi sorozatgyilkos asszony negyven éve bukott le 55 éves korában, amikor Rókuson, Hét vezér utcai házában az albérlőjét akarta hidegre tenni. A házi készítésű idegméregből többször is adagolt idős lakónője ételébe, az mégsem akart hatni, ezért megfojtotta egy párnával, majd orvost hívott hozzá. A rendőröknek gyanús lett, hogy a kenyéren és vízen tengődő asszonynak két háza van, és százezer forintot kuporgatott össze, pedig nem tudott kereső foglalkozást felmutatni. Ilyen különös bűnesettel indult a pályája a megyei rendőr-főkapitányság akkor 23 éves nyomozó őrmesterének, Tűhegyi Sándornak. Varga Sándorné kihallgatásáról mesélte, hogy a méregkeverő előbb mindent tagadott, aztán egyszer csak zsíros kenyeret kért és paradicsomot. Cserébe megígérte, hogy mindent bevall. Így is lett. Kiderült, kilenc férjet fogyasztott el. Hatra már nem emlékezett, de bizonyítékul szolgált a végrendeletek sora, amiben a pár hónapra rá sírba tett férjek a fekete özvegyre íratták vagyonukat. A nyomozók elmeszakértővel megvizsgáltatták az asszonyt, aki korlátozott cselekvőképességet állapított meg, emiatt a bíróság kényszergyógykezelésre küldte Lipótmezőre. Esete iskolapélda.

Tűhegyi Sándornak – aki alkatáról Sovány Sanyiként lett közismert Szegeden, és csak névrokona Tűhegyi József korábbi alpolgármesternek – szépen ívelt a pályája. 1977-ben a szegedi kapitányság bűnügyi alosztályának nyomozója, öt évre rá vezetője, újabb két év múlva a megye vagyonvédelmi alosztályát irányítja. 1988-tól szentesi kapitány.

A volt szentesi rendőrkapitány ma Zsombón él. Fotó: Segesvári Csaba
A volt szentesi rendőrkapitány ma Zsombón él.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szentesről a kettős gyilkosság jut eszembe. 1986 júliusában agyonütötték a lakásában Bődy Mária festőművészt. Szétverték a fejét, letakarták ruhákkal, a lakást feltúrták. Sikerült használható ujjlenyomatot rögzíteni, de nem tudtuk mivel összevetni – elevenítette fel. – A körülmények azonban segítettek: kísértetiesen hasonlítottak egy 1 évvel korábbi gyilkosságra. Akkor egy Szentes melletti tanyán egy kertészeti dolgozó, Kovács Antalné fejét verték szét egy franciakulccsal. Holmiját ugyanúgy feltúrták, testét letakarták, rágyújtották a házat. Újra elővettük az ügyét, megint átnéztük azokat, akiket akkor nem zártunk ki egyértelműen a gyanúsítottak köréből. 350 embert hallgattunk ki, de a sziszifuszi munka meghozta gyümölcsét. Kókai Barnabásra terelődött a gyanú, aki előbb csak a második gyilkosságot ismerte be, de megkérdezte, mi történik, ha a másikat is magára vállalja. Mondtam: enyhítő körülménynek számít a bíróságon, mire bevallotta, hogy pénzt akart szerezni, de nem sikerült, ezért ütötte agyon a két asszonyt. Kókait a bíróság bűnösnek találta, halálra ítélte, és 1987-ben a Csillag börtönben kivégezték.

Tűhegyi kapitány 1995-ben megelégelte az ellene folyó politikai indíttatású áskálódást, és 50 évesen nyugdíjba ment. Megromlott az egészsége. Most, túl agyvérzésen, három hónapos kómán, tumoron, borda- és csigolyatöréseken, megírta emlékiratait. Az ezredes feleségével Zsombón él, két gyermeke és négy unokája szeretetében.

A nyomozómunka fonákja

Sok éve a dorozsmai temetőben egymás után tűntek el a sírokról a kőgalambok, hogy kis idő múlva más síremlékeken bukkanjanak fel. Kiderült, a sírásók és kőfaragók jól menő üzlete a madarak pótlása. A gyanúsítottak meglepő sztorival védekeztek: olyan élethűre sikerültek a galambok, hogy az elhunytak átcsalogatták őket a maguk feje fölé. Másszor a megyei pártvezető újszegedi üdülőjét törték föl, a megyei rendőrkapitány személyesen intézkedett. Elfogtak randalírozó fiatalokat, akik beismerték: betörtek, és elloptak egy villanyrezsót. Tűhegyiék megtalálták a rozsdás készüléket, de a kapitány fényesre csiszoltatta velük, csak úgy merte visszavinni a pártembernek. Ő kicsinosítva nem ismert rá a saját rezsójára. Így semmisítették meg a döntő bizonyítékot a rendőrök saját kezűleg.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. csutka 2009. augusztus 20. 05:45
  „Hát persze,hogy rokonok. <moderálva durva>”
 • 29. gerbera 2009. augusztus 18. 20:45
  „26. hozzászólás andrisne 2009.08.18. 18:18
  <moderálva....> vagy a rádió olyan hazug mint a kormány??
  ........ ,azok jönnek hasoló szöveggel.ferdítesz akárcsak a média.Erről egyáltalán nem szólt a hír"női elkövető is lehet köztük".............,teszel hozzá,veszel el belőle.
  andriné,!Szerintem,ha a rádióban hallottad a füleddel,az is média!Vagy szerinted nem???????Egyébként is, más szájából hallottad,hiszen a rádióban is bemondta valaki,ugye????Elhiheted,hogy nekem se a szomszéd néni mondta.......!Mindegy,tényleg nem akartam már ezzel foglalkozni.Még annyit,hogy a Kossuth Rádió honlapján ez áll szóról-szóra:"Értékelhető nyomot kapott a rendőrség a Kislétán meglőtt lánytól.Petőfi Attila,a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a TV2 hírműsorának elmondta:a nyomozók nem zárják ki,hogy egymás rokonai lehetnek az elkövetők."

  <moderálva.....>”
 • 28. flexsnake 2009. augusztus 18. 18:29
  „22. <moderálva> Azért lesz még csodálkozás ugyanis nem családtagok, nem az ő családjáé. Azóta az általad emlegetett rádió is finomabban fogalmaz. Na de ugye megszoktuk hogy a szélsőségesek mindenre fröcsögnek. Egyébként ez hogyan kapcsolódik a cikkhez? Sehogy?”
 • 27. varadipal 2009. augusztus 18. 18:19
  „A nyugdíjas ezredes az emlékirataiban vajon azt is leírja, hogyan gondoskodott ordibálva a beosztottairól, és hova nyelte le a rengeteg túlórapénzt, meg hogy miért volt a fluktuáció a területén a statisztika legalján?
  Más területen dolgoztam, de a hírvivő verebek messze földre csipogtak a dicső hőstetteiről.
  Hamar elfelejtette a nagyságos úr, honnan jött. Nem hallottam, hogy ő lett volna a kollégák szeretetének a középpontjában. Ha ma kezdené, azzal az iskolai végzettséggel ami neki van, még őrmester is lehetne, ha nagyon kapar. 1995-ben nem a politikai áskálódást elégelte meg a kapitány úr, hanem örült hogy olajozottan lepattanhat felelősségre vonás nélkül, tisztes nyugdíjjal./ A majdani könyv előszava helyett/”
 • 26. andrisne 2009. augusztus 18. 18:18
  „gerbera!Szerintem,ha a rádióban hallottad a füleddel,az is média!Vagy szerinted nem???????Egyébként is, más szájából hallottad,hiszen a rádióban is bemondta valaki,ugye????Elhiheted,hogy nekem se a szomszéd néni mondta...butus vagy!Mindegy,tényleg nem akartam már ezzel foglalkozni.Még annyit,hogy a Kossuth Rádió honlapján ez áll szóról-szóra:"Értékelhető nyomot kapott a rendőrség a Kislétán meglőtt lánytól.Petőfi Attila,a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a TV2 hírműsorának elmondta:a nyomozók nem zárják ki,hogy egymás rokonai lehetnek az elkövetők."”
 • 25. gerbera 2009. augusztus 18. 17:43
  „23. hozzászólás andrisne 2009.08.18. 16:47
  Média leirhat bármit,de én a fülemmel hallottam azt amit leírtam, nem mások szájából ,nem olvastam.”
 • 24. sörpocak 2009. augusztus 18. 16:53
  „Na ezért tart itt a rendőrség, ahol tart. Ha még mindíg a 40 évvel ezelőtti az etalon, akkor ??????? Ma már rafináltabbak a bűnelkövetők. Ők tanulnak, a rendőrség nem? Itt nem a nyomozókat bántom(mert nekik van eszük), hanem azon rendőröket, akik az utcán teljesítenek, vagy nem, ők alapból olyanok!”
 • 23. andrisne 2009. augusztus 18. 16:47
  „gerbera,én nem vitázok veled....de mielőtt azzal vádolsz,hogy nem mondok igazat,nézz utána több helyen.Mindenesetre részemről a téma lezárva.”
 • 22. gerbera 2009. augusztus 18. 16:23
  „13. hozzászólás andrisne 2009.08.18. 14:05
  Ezen szóval mondta be a Kossuth rádió ,délelőtt 10 órakor ,kislányt kihallgatták,elmondása szerint felismerte,egyenesági rokonai voltak elkövetők,te nem jól hallottad ,csak az igazat........Petőfi nevű nyomozó is utalt rá ,,rendőrség is tudatában ,nem magyarok az elkövetők,,,kérdezem akkor mit titkosított drazsé ??”
 • 21. andrisne 2009. augusztus 18. 15:57
  „achilleus,persze igy van és igazad is van.Gerberának se azért hívtam fel a figyelmét erre,hogy bántsam.Inkább azt akartam sugallni,hogy hír és hír közt mekkora különbség van,főleg ha összevissza beszélnek.Nagyon félre lehetett ezt is érteni.Én is hallottam arról,hogy női elkövető is lehet köztük.Azért kiváncsi leszek-persze,ha elkapják őket-hogy mi is az igazság....”
 • 20. Zeppelin 2009. augusztus 18. 15:54
  „Nem kell 40 évvel ezelőtti gyilkosságokat tanulmányozni, elég ha egy évre visszatekintünk, hogyan került kézre a makói gyilkos, vagy a balástyai rémként elhíresült Sz. Zoltán vagy K.Tibor, aki megölt egy idős asszonyt, egy másikat az Öreghegyen, egy vállalkozót, majd saját bűntársát is kivégezte. De említhetnénk a gyálaréti rémet is, aki a nagymamáját, a feleségét és a gyermekét ölte meg. Van itt elég gyilkos és gyilkossság nem kell csemegézni a negyven évvel ezelőtti balhékon.”
 • 19. Zeppelin 2009. augusztus 18. 15:51
  „Hol tanítják ezt!?
  Kedves Dombai Tünde! Járjon utána a témának mielőtt tollat ragad, mert megint mellé csapott a cimbalomnak!”
 • 18. gróf 2009. augusztus 18. 15:24
  „Rádió: Nem kizárt, hogy a tetteseket a barátok közt kell keresni!
  rádióhallgató: Úristen remélem nem a Vili bácsi, vagy a Berényi Klaudia!!!”
 • 17. kotilaszlo 2009. augusztus 18. 15:22
  „Hülyeség! Ezeket nem tanítják az a rendőriskolában, hiszen minden bűncselekmény más és más. Legfeljebb elmesélnek az idősebb rendőrök egy-két sztorit azért, hogy ne legyen unalmas a tananyag. Persze van azért olyan tanár akinek nemigen van saját sztorija mert utcát csat akkor lát ha haza megy.

  Szép is volna ha most valaki 2009-ben azt a tételt húzná, amelyik a feketeözvegy 40 évvel ezelőtti esetének nyomozását követelné meg a vizsgázótól.”
 • 16. Mathiasking 2009. augusztus 18. 15:07
  „7. hozzászólás gerbera 2009.08.18. 11:27

  Egy tanulságos dolgot mondok: A polgári titkos szolgálatok nem győzi eltakarítani a sok-sok piszkos dolgot, amit a politikusok csinálnak. E tény, mert egy volt titkos szolgálattól nyugállományba vonult szavahihető ember mondta szűk körben. Ennyi! Semmin nem tudnék már csodálkozni!”
 • 15. achilleus 2009. augusztus 18. 14:45
  „13. hozzászólás andrisne 2009.08.18. 14:05
  7. hozzászólás gerbera 2009.08.18. 11:27
  Ebből az a tanulság, hogy a híreket teljes egyértelműséggel kell megfogalmazni, mielőtt azok beolvasásra vagy egyéb módon közlésre kerülnek. Ez az írott és elektronikus média esetében első számú követelmény kellene hogy legyen.”
 • 14. achilleus 2009. augusztus 18. 14:38
  „13. hozzászólás andrisne 2009.08.18. 14:05
  A gond az, hogy aki rádiót hallgatott az ezt a szöveget hallotta: "Értékelhető információt kapott a rendőrség a Kislétán meglőtt lánytól. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a TV2 hírműsorának elmondta: a nyomozók nem zárják ki, hogy rokonok lehetnek az elkövetők." http://atv.hu/hircentrum/090818_romagyilkossagok__ujabb_fejlemenyek__rokonok_olhettek_kisletan__.html
  Így ebben az összefüggésben úgy lehet értelmezni, hogy a kislány rokonai (mert egyébként honnan tudná /a kislány/, hogy az elkövetők rokonok.) Sajnos, aki rádióban hallotta a híradást nem veszi észre a kettőspontot a szövegben, ami azért informatív lehet az értelmezésben, így inkább értelmezhető úgy, hogy az elkövetők EGYMÁS rokonai. A magyar profiler ezt valószínűsítet6te legutóbb. (Ő például - családtagként - női elkövetőt is feltételez.)”
 • 13. andrisne 2009. augusztus 18. 14:05
  „GERBERA,bocsi,de nem ezt mondták....!!!!!!!!!!!!Nem az áldozat rokonai a gyilkosok,hanem a gyilkosok állnak rokoni kapcsolatban egymással!!!!!!!!Nagy különbség.Egyébként ezt valami bűnügyi profilalkotó mondta,de én már tegnap olvastam a teletexen.Illetve még azt mondták,hogy a kislányt pszichológus jelenlétében hallgatták meg és tudott használható információt adni.”
 • 12. Zeppelin 2009. augusztus 18. 14:04
  „Az is egyfajta rendőrség volt és a mai is az...
  Akkor is kinyalták a pártemberek seggét és most is. Íveltek pályák bizonyos embereknek és most is.
  Semmi sem változott csak eltelt 30 év.”
 • 11. flexsnake 2009. augusztus 18. 13:21
  „egy hülye elkezdett a fantáziájáról nyilatkozni, ennyi történt, akiket az üggyel kapcsolatba hoztak nem rokonai az áldozatnak. Sőt gond van az összefüggésekkel. NA ez a mórgyanú nem a sok szerencsétlenkedés. De mivel nem tartozik a cikkhez küldöm módinak.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besurranó tolvajok járják Alsóvárost

Szeged - Az elmúlt két hétben hat családi házba surrantak be Alsóvároson a tolvajok – állítja… Tovább olvasom