Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Zsolczai István: Ideges ember ne kezdjen el halászlét főzni!

Aki kitartóan szakácskodik a nemzetközi tiszai halfesztiválokon, hét év után megkapja az Örökös Halfőző érdemrendet. Eddig tizennnyolcan vehettek át ilyen kitüntetést. A szegedi Zsolczai István rendőr alezredes hétköznapokon ugyan kerüli a gáztűzhelyt, de halászlét imád főzni.
Zsolczai István büszke az érdemrendekre. Fotó: Karnok Csaba
Örökös Halfőző érdemrendet a nemzetközi tiszai halfesztivál kilenc éve alatt tizennyolc elhivatott profi és amatőr szakács kapott. A feltétel, hogy valaki hét éven át részt vegyen az eseményen, és minőségi halételt készítsen. Végig kell járni a ranglétrát: a vas-, a réz-, a bronz-, az ezüst-, az arany-, a gyémántbogrács fokozatokon keresztül lehet eljutni az elismerő címig.

Zsolczai István, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezető-helyettese az első évtől fogva szorgosan főzi a halászlét. Kezdetekben kollégája, Szűcs Sándor, az utóbbi években viszont az ásotthalmi erdészeti szakközépiskola tanára, Marozsán Zoltán vállalta a kukta és a tűzmester szerepet. Az Örökös Halfőző mindössze egy évet hagyott ki, mert eltörte lábát.

– A főzőtudományom kimerül a halászlé, a bográcsos paprikás krumpli és a lecsó készítésében – árulja el az örökös halfőző, aki igazán a szegedi fesztiválok alatt jött rá a hallékészítés csínjára-bínjára.

Rendőrségi bemutató

Halászléfőzés közben a bogrács előtt a rendőrség bűnmegelőzési osztálya bemutatót is tart. Az érdeklődők drogprevenciós és baleset-megelőzési filmeket nézhetnek. Közelről megszemlélhetik a rendőrségi védő- és harctechnikai felszereléseket. A szakemberek pedig – mint az előző években is – válaszolnak a kérdésekre.

– Néhány évvel ezelőtt egy idős szakács fedte fel az alaplékészítés titkát, amikor spontán megkérdezte: „A vizet ugye kifőzöd?" A homlokomra csaptam – hát ezért buggyant meg az alaplé másnapra! Szóval a titok nyitja, addig kell főzni, míg a habja el nem tűnik – magyarázza a rendőr alezredes. Hozzáteszi: ideges ember ne kezdjen el halászlét főzni. Az egyik trükk a kellő türelem, hiszen az alaplé készítéséhez másfél, a passzírozáshoz – ha ketten végzik – legalább egy óra szükséges. Ezután pedig a patkó alakúra feldarabolt halszeleteknek is főni kell legalább hatvan percig. A rendőr alezredes az alaplébe néhány burgonyát, paradicsomot, zöldpaprikát és néha halászlékockát is belehelyez. Azt mondja, így pikánsabb lesz az íze. Amikor viszont azt kérdezem, hogy a fűszerekből milyen arányt és mennyiséget használ – megvakarja fültövét. – Ezzel bajban vagyok. Mindig az ízlelőbimbóimra hagyatkozom. Sűrűn kóstolgatok, és nem grammozok, mint mások!

Zsolczai István szombaton is a szegedi Partfürdőn, a megszokott helyen, a két medence között főzi a „Halászlé rendőrösen" fantázianevű halászlét. Az elnevezést nem azért kapta a hallé, mert rendőr tányérsapkát is belefőznek az alaplébe, hanem, mert a bogrács bilincsen függ.


Ma kezdődik a fesztivál

A nemzetközi tiszai halfesztiválon már hagyományosnak számító, 7500 literes óriásbográcsot tegnap a szemerkélő esőben állították fel az alsó rakparton, a vízi bástyán. Ma még csak a Belvárosi híd alatt kóstolhatnak halételeket az érdeklődők, délután cigányzenészek muzsikálnak a vendégeknek. Este 8 órakor lezárják az alsó rakpartot, és felállítják a halászcsárdák sátrait. Pénteken délután 3 órától zenés műsorok váltják egymást a Tisza szegedi oldalán felállított vízi színpadon. A tizedik nemzetközi tiszai halfesztiválra eddig több mint 160 csapat nevezett, a halfőzők szombaton az újszegedi Partfürdőn állnak majd bogrács mellé. A vendégek itt is kérhetnek kóstolót, csakúgy, mint a szegedi oldalon, ahol szombaton és vasárnap tízezer adag hallét készítenek a 7500 literes óriásbográcsban. Az alsó rakparton a vendégek szombaton és vasárnap a halászcsárdák bőséges kínálatából is választhatnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom