Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Zsúfolt lett a Tappancstanya

Az utóbbi hetekben szinte napi rendszerességgel kötnek ki kutyákat a dorozsmai kisállatmenhely elé. Mindez nagy gondot okoz az állatvédőknek, mivel a Tappancstanyán telt ház van, és csak várólistáról tudnak új ebet befogadni. Azt mondják, ha ez így megy tovább, az egész telep léte veszélybe kerülhet.
Fotó: Segesvári Csaba
Ellehetetlenülhet a Tappancstanya működése: lassan képtelenek fenntartani a gazdátlan kutyák menhelyét az állatvédők a néhány hete kezdődött „kikötési hullám" miatt. Mostanában ismeretlenek naponta hagyják ott a kutyákat a telep bejárata előtt, kikötve, rákényszerítve ezzel az állatvédőket, hogy az amúgy is túlzsúfolt menhelyre újabb és újabb állatokat fogadjanak be.

– Nem véletlenül nem reklámoztuk már a kezdetek óta, hogy pontosan hol van a tanya – mondta Farkas Gabriella, a Tappancs Alapítvány vezetője. – Éppen ezeket az eseteket akartuk elkerülni. Januártól júniusig öt kutyát hagytak így el egykori gazdáik. Ezek miatt természetesen még nem fordultunk a nyilvánossághoz, mostanra azonban tarthatatlanná vált a helyzet. Júliusban 11, augusztus első tíz napján pedig 5 kutyát találtunk a telep bejáratánál. Az elmúlt időszakban a szomszédos tanyákon is megnőtt a kóbor kutyák száma, vagyis sokan csak kilökik a közelben megunt kedvencüket.

Legutóbb ezt a kiskutyát kötötték ki a menhelyhez vezető útnál kihelyezett útbaigazító táblához. Fotó: Segesvári Csaba
Márpedig a Tappancstanyán szinte a nyitás óta telt ház van: nincs felesleges kapacitás az ilyen „beeső" állatokra. A kutyák csak várólistáról kerülhetnek be a menhelyre – nem ritkán több hónapos türelmi idő után. Jelenleg nagyjából száz eb vár ideiglenes befogadóknál arra, hogy megürüljön a tanyán egy hely. Ez csak úgy lehetséges, ha egy állatot örökbe fogadnak, márpedig a tapasztalatok szerint ez jóval kevesebbszer történik meg, mint ahogy egy új kóbor eb a listára kerül.

A befogadásra váró állatok sora ezért egyre hosszabb, talán ez lehet az oka, hogy sokan megpróbálnak kiskaput találni. Az alapítvány vezetője azonban azt mondja, ezzel csak kárt csinálnak.
– A 112 férőhelyen már így is több mint 200 kutyáról gondoskodunk a tanyán – mondta Farkas Gabriella. – Minden jó szándékunk ellenére sem tudunk több ebet befogadni. A kikötött állatokkal viszont újra és újra erre kényszerítenek bennünket, hiszen állatvédőként nyilván nem altatjuk el, és nem is hagyjuk őket magukra.

Ez viszont azzal is jár, hogy felrúgják a normális működés kereteit. Egy karanténba több kutya kerül, mely többféle veszélyt jelent: megbetegítik egymást, illetve előfordulhat, hogy agyonmarják egymást. Az így bekerült állatok tovább hátráltatják a várólistát, ezzel pedig azon kutyák új családba kerülésének esélyét, melyek korábbi gazdái becsületesen betartják a szabályokat.


Kérvény

– Jelenleg a Tappancs Tanya az ország egyik legjobb körülmények között működő menhelye – mondta az alapítvány vezetője. – Nagyon kérek mindenkit, hogy ne tegyék ezt tönkre, ne kényszerítsenek bennünket arra, hogy méltatlan körülmények között kelljen összezsúfolnunk a kutyákat! Tartsa be mindenki a várólistát, és ígérjük, ha lesz rá lehetőségünk, tovább bővítjük a férőhelyeket. 

Olvasóink írták

  • 1. berkó jános 2007. november 04. 19:20
    „Ennél jobb adománygyűjtési PR-t nem is kaphatnának!

    Gondolom azért kötik az állatkínzók a kutyát a telep elé, mert a telefont sose veszik fel :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom