Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Zsuzsa, a tanyagondnok társasága igazi orvosság

Domaszék - Kiváltja a gyógyszereket, bevásárol, segít a hivatalos papírokon kiigazodni, orvoshoz viszi a beteg, idős embereket, kiszállítja az ebédet – ez még csak töredéke Szűcs Imréné feladatainak. Bepillantottunk a domaszéki tanyagondnok egy munkanapjába.
– Már nagyon vártam, gondoltam, hogy a napokban jön – örült meg Bodó Elek a domaszéki tanyagondnoknak, Szűcs Imréné Zsuzsikának.

A szakembert elkísértük egy munkanapjára. Mielőtt azonban elindultunk volna, reggel 9-kor a falu patikájában kiváltottuk egy 82 éves néninek a szívgyógyszerét, a háziorvosi rendelőben egy 94 éves asszonynak beutalót kértünk. Zsuzsa munkája nagyon sokrétű. Gondozottjainak rendszeresen segít a hivatalos ügyek intézésében, bevásárol, beviszi őket a rendelőbe, de ha kell, felrakja náluk a függönyt is. A legfontosabb: beszélget velük.

Szolgálati autóval zötykölődtünk a kanyargós, rázós földutakon. A 72 éves Bodó bácsi éppen a faluba készülődött, amikor odaértünk. Kismotorral járja a dűlőket. Elmesélte, tíz járgánya van, de mindig csak egy működik. Elnyűtt munkaruháját lecserélte, csíkos inget, fehér kötött mellényt és elegánsabb cipőt öltött. Világéletében egyedül élt a homokháti pusztán, de mindig örül a jó társaságnak.

Szűcs Imréné a gyógyszert is házhoz viszi. Vera néni piruláit fia vette át Fotó: Miskolczi Róbert
Szűcs Imréné a gyógyszert is házhoz viszi. Vera néni piruláit fia vette át
Fotó: Miskolczi Róbert

– Zsuzsika, hozott nekem valami jó nőt? – kérdezett egy meglepőt a bácsi. – Hát persze, hoztam – válaszolt a tanyagondnok. Táskájából női magazinokat húzott elő. Bodó bácsi szemezgetett az „irodalomból", majd kihozta azokat, amiket már elolvasott, hogy Zsuzsika következő ügyfelének is legyen mit olvasni. Néhány perces diskurzus a vályogház konyhájában, majd ismét útra keltünk. Bodó bácsi kikísért bennünket, közben bemutatott kedvenc háziállatának, a hatéves Miska kakasnak.

Néhány kilométerrel távolabb már nem fogadtak bennünket olyan lelkesedéssel. Pedig vittük a nyolcvan feletti Vera néni szívgyógyszerét – amit reggel kiváltottunk –, de nem találtuk otthon. A fia vette át az orvosságot, Vera néni egészségéről azonban nem derült ki semmi.

Tanyagondnoki szolgálat Domaszéken - Képgaléria

Délelőtt fél tizenegykor értünk vissza Domaszékre – addigra már öt tanyán jártunk. Két étteremben feltöltöttük az ételhordókat, és ismét a tanyavilág felé autóztunk. Július eleje óta a szociális étkeztetés is a tanyagondnokok feladata. Zsuzsa mindennap 19 ebédet szállít házhoz. A 62 éves Magyar Irén nagyon megörült, mikor az udvar végéből kiszúrta az autónkat. Éppen gazt égetett. Bár az volt az érzésünk, hogy a mosoly nem a natúrszeletnek szólt, sokkal inkább a jó társaságnak. Irénke nemrég költözött a tanyára. Szükségből. Itt csak kétezer forint bérleti díjat kell fizetni. Ha ez nem lenne, az egykoron vendéglátós asszonynak csak a szociális otthon maradna. Rossz egészségi állapota miatt nem bírja a munkát és a faluba sem tud egyedül bemenni.

Zsuzsa összesen 24 helyen járt. Volt, ahol néhány másodpercig, és olyan is volt ahol 10-20 percet időzött. Itt mindenkit ismeri, ő is itt nőtt fel. Az idős, a falutól távoli tanyákon élő emberek magány elleni „orvossága": Zsuzsa társasága.

Több mint ezren élnek a tanyákon

Domaszék környékén 2400-an élnek külterületen, mintegy 5200 hektáron. Ezen a területen 1058 tanyát tartanak számon. 220 kilométer hosszú földút köti össze a tanyákat. Bőven jut feladat a három tanyagondnoknak – Antoni Zoltánnénak, Kovács Editnek és Szűcs Imrénének –, akinek körülbelül 58, súlyos szociális helyzetben élő emberről kell gondoskodnia.

Olvasóink írták

 • 6. Nóra31 2008. október 20. 17:16
  „Minden tiszteletem az ilyen embereknek...Gratulálok.De jó lenne ha Magyarországon lenne még pár ilyen ember aki ennyit tesz másokért...önzetlenül.Nagyon szép dolog.De egyben fáradságos és kimerítő munka is,remélem mindenki értékelni fogja...csak így tovább!!!!”
 • 5. egyszeru polgar 2008. október 12. 20:31
  „Igen nemes feladat es cselekedet.Bar csak altalanosan jellemzo lenne az emberekre az egymas tamogatasa, joindulatu segitese es nem az acsarkodas. Tisztelet es koszonet a jo munkasoknak, akik hivatasnak es nem csak munkakornek tekintik feladatukat..”
 • 4. Bandy 2008. október 11. 23:43
  „Csak így tovább !!!”
 • 3. tyúkocska 2008. október 11. 21:40
  „Ez az! Minden kisebb település fogjon össze, és tartson igényt ilyen jellegű munkakörre. Persze, fizessék is meg tisztességesen.
  Szép dolog!”
 • 2. ullesi_ 2008. október 11. 19:23
  „Üllésen is nagyon-nagyon segítőkészek a tanyagondnokok!!!”
 • 1. dicséretes 2008. október 11. 16:00
  „Minden tiszteletem vannak még akik tőrödnek a tanyán élők gondjaival, sőt még segítenek is rajta!
  Dicséretes dolog!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamarazenei fesztivál Szegeden

Szeged - A koncertsorozat művészeti vezetője, a Németországban élő, szegedi születésű Fritz Rolf… Tovább olvasom