Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Zsuzsanna alkoholos filccel írja novelláit

Szeged - Japánul tanul és basszusgitározik Szűcs Zsuzsanna, a Deák Ferenc Gimnázium 11. osztályos diákja, aki első helyezést ért el – és száz dollárt nyert – egy nemzetközi pályázaton. Angol nyelven írt novellája egy megerőszakolt nő életéről szól.
– Megerőszakolnak egy nőt, aki teherbe esik. Úgy dönt, megtartja a gyereket, akit Emmának keresztel. Amikor tizennégy éves lesz a lány, meg akar ismerkedni az apjával. Az anya eleget tesz lánya kérésének, és összehozza a találkozót, de azt soha nem árulja el Emmának, hogy egy erőszakos együttlétből született – vázolta fel novellája tartalmát Szűcs Zsuzsanna, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium 11. A osztályos diákja, aki az angol nyelven írt művel első helyezést ért el a tizenöt-tizenhat évesek között a budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola pályázatán.

Szűcs Zsuzsanna az angol mellett ősi nyelveket is tanulna. Fotó: Miskolczi Róbert
Szűcs Zsuzsanna az angol mellett ősi nyelveket is tanulna. Fotó: Miskolczi Róbert

Nem ez az első mű Zsuzsanna tollából, pontosabban alkoholos filcéből – hiszen elárulta, többnyire ezzel írja novelláit. – Több novellába is belekezdtem, de nem fejeztem be mindet. Magyarul még sosem írtam, angolul szeretem kifejezni magamat – vallja a lány. Elárulta, örömét vagy bánatát gyakran rímekbe foglalja, ha ideje engedi, verseket ír.

Kiszomborról mindennap busszal jár Szegedre, útközben legszívesebben a könyveket bújja. Kedvencét, a Zabhegyezőt már kétszer is elolvasta – természetesen angolul. Zsuzsanna még sosem járt angol nyelvterületen, ennek ellenére magas szinten beszél angolul. – Óvodáskoromban kezdtem tanulni. A nővérem különtanárhoz járt, akitől én is vettem néhány órát, majd jelentkeztem a Deákba, ahol két tannyelvű osztályba járok. Angoltáborokban is gyakran részt veszek – magyarázza. A tehetséges lány később mégis mással foglalkozna. Elárulta: szívesen megismerne ősi nyelveket. Nemrég japánul kezdett el tanulni, csak úgy, kedvtelésből. Az íráson és a nyelvtanuláson kívül hobbija a zenélés: évekig basszusgitározott.

A Deákban tanuló amerikai diákok
A Deákban tanuló amerikai diákok

Amerikai diákok a Deákban

Egy Boston melletti magániskolából érkezett a Deákba négy amerikai diák. A fiatalok az 1989 óta működő csereprogramnak köszönhetően tanulhatnak Szegeden. – Minden évben négy diákunk utazhat Bostonba. Szeptember elejétől december elejéig az ottani bentlakásos iskolában tanulhatnak. Tavasszal pedig az amerikai diákok látogatnak el hozzánk öt hétre. Őket a csereprogramban részt vevő magyar gyerekeknél szállásoljuk el. Magyar nyelvet is tanulnak, és a magyar történelemmel is megismerkednek ittlétük alatt. Kirándulást szervezünk nekik Pécsre, Bécsbe, a fővárosba és Ópusztaszerre – mondta Engi Katalin, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szegedi csatornafedél-tolvajokat

Szeged - Elfogták a rendőrök a szegedi csatornafedél-tolvajokat csütörtökön - közölte pénteken a… Tovább olvasom