Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Zűr a bérletváltó kártya körül

Nem utazhat a Tisza Volán helyközi járatain bérlettel, akinek nincs bérletváltó kártyája. A kártya létét a cég statisztikai adatgyűjtéssel és a számlaadás meggyorsításával magyarázta, az adatvédelmi ombudsman szerint azonban törvénysértő és céltalan az igazolvány.
Tavaly ősszel fordult panaszával először a Tisza Volánhoz, majd később az adatvédelmi biztoshoz egy Szatymazról szegedi munkahelyére naponta ingázó nő. Nem szolgálták ki a jegypénztárban, mert nem rendelkezett úgynevezett bérletjegyváltó kártyával. Ennek meglétét feltételként szabta meg a közlekedési cég a helyközi ingázók bérletváltásához. Sz-né L. E. gyermekének szeretett volna diákbérletet venni, az okmány hiányában azonban jegyet kellett váltania a járatra. A bérletváltó kártya kiállításához a nevet, az utazási viszonylatot és a munkahely nevét kell megadni – ezek az adatok mind szerepelnek is az okmányon, három vonalkóddal együtt.

Sz-né – aki teljes nevével nem kívánt nyilatkozni – panaszára a Tisza Volánnál a számlás ügyintézés meggyorsításával magyarázták a bérletváltó kártya szükségességét. A járatok gazdaságosságának vizsgálatára közszolgáltatási szerződés kötelezi a céget – az ehhez szükséges statisztikai adatgyűjtéshez is kell a kártya.

Sz-né az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult. Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint a cég a kártya használatával személyes adatok kezelését végzi, amelyre nincs törvényi felhatalmazása. Az adatgyűjtési gyakorlat azért is kifogásolható, mert az utasok nem dönthetnek önkéntesen arról, hogy hozzájárulnak-e vagy sem – ugyanis ezt a bérletvásárlás, és így az utazás feltételeként szabja a cég. Aki nem adja meg a személyes adatait, az nem utazhat. Péterfalvi szerint a forgalomszervezési, menetrend-tervezési céllal magyarázott adatgyűjtés és -kezelés törvényes módon is megoldható lenne, ha nem szerepelne a kártyán egyszerre a név és az utazási viszonylat is. Az utas a statisztikai adatgyűjtéshez valóban önkéntesen és név nélkül adott válasszal is hozzájárulhat.

A számlakiadás meggyorsításával kapcsolatos magyarázatot szintén érthetetlennek találta az ombudsman, ugyanis ha a munkahelyi adatokat csak számlaadásnál kérik az utastól – amit valószínűleg tartalmaz a számítógépes hálózat, hiszen már állítottak ki részükre számlát –, szintén fölösleges azt egy újabb igazolványon feltüntetni. Mindezek miatt az adatvédelmi biztos a szerinte jogalap és cél nélküli adatkezelés megszüntetésére szólította föl a céget.

Szeri István, a Tisza Volán vezérigazgatója elmondta, hogy az ombudsman által kifogásolt adatkezelési gyakorlatot megszüntetik. Ezután nem rögzítik és nem kezelik együtt a neveket és a viszonylati adatokat, az eddig fölvett adatbázist is törlik. A nevek csak az utas kérésére és tájékoztatása után szerepelhetnek a kártyán, a munkahelyi adatokat pedig csak számla kiállításakor kérik. Heintz Ferenc, kereskedelmi és közönségkapcsolati osztályvezető hozzátette: a kártyán ezután már csak a viszonylat, a bérlettípus – diák vagy dolgozó – és három vonalkód szerepel kötelezően, amelyek a „betűs" adatokat és a munkahelyi vevőkódot tartalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom