Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Zuschlagot előzetes letartóztatásba helyezték Szegeden

Szeged - Nem követtem el bűncselekményt – mondta Zuschlag János, miután a városi bíróság elrendelte előzetes letartóztatását pénteken Szegeden. A politikus nem tett vallomást, és fellebbezett.
Nem követtem el bűncselekményt – mondta Zuschlag János, miután a városi bíróság elrendelte előzetes letartóztatását pénteken Szegeden. A politikus nem tett vallomást, és fellebbezett. Az ügy napokon belül másodfokon folytatódik.

– Nincs Zuschlag-ügy. Nem követtem el bűncselekményt – mondta újságíróknak a Szegedi Városi Bíróság folyosóján Zuschlag János az után, hogy a bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte. A különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsított volt MSZP-s parlamenti képviselő kezét megbilincselték, vezetőszíjon két rendőr kísérte. A tárgyalóterembe – ahova nyolc papírdobozban cipelték az ügy iratait – az újságírók nem mehettek be. A meghallgatás fél órán át tartott, Zuschlag nem tett vallomást. Védője, Kovács M. Gábor ügyvédi titokra hivatkozva nem indokolta, hogy miért, csak ennyit mondott: ez ügyfele döntése.

Gyurcsány segíti a nyomozást

Gyurcsány Ferenc minden segítséget megad a nyomozó hatóságoknak az ifjúsági szervezetek állami támogatásával kapcsolatos ügyekben. A miniszterelnök egyúttal arra kéri az ifjúsági ügyekért felelős korábbi minisztertársait, valamint a tárcák korábbi vezető tisztségviselőit, hogy maguk is tegyenek meg mindent az igazság mielőbbi kiderülése érdekében – áll Daróczi Dávid kormányszóvivő közleményében.

Az előzetes letartóztatást a bíróság azért rendelte el, mert alaposnak ítélte a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség indítványát, amely szerint tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, szökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszövetség, mint minősítő körülmény miatt a büntetés fölső határa húsz év (az alsó öt). Tartani lehet attól is, hogy a gyanúsított bizonyítékokat rejt el, és esetleg tanúkat próbál befolyásolni – tájékoztatott Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese.
Arra a kérdésre, hogyan reagált Zuschlag a letartóztatásra, ügyvédje közölte: nyilvánvalóan nem örült neki. Kovács úgy tudja, a meghallgatás után védencét a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe szállították. A bíróság döntése ellen Zuschlag János és védője is fellebbezett. Cseh Attila elmondta: a fellebbezésekre tekintettel az ügyben napokon belül másodfokon dönt a Csongrád Megyei Bíróság.

Gyimesi: Ujhelyi tisztázza magát!

– A Zuschlag-ügyben tanúként meghallgatott Ujhelyi István nyilatkozzon arról, hogy milyen szerepe volt az egyesületi, alapítványi támogatások odaítélésében. Ha voltak bennfentes, informális tárgyalások, közölje, hogy ott részt vett-e, ha igen, milyen minőségben – szólította fel az államtitkárt tegnap Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke. Közölte: ha Ujhelyi ezt nem teszi meg, abból a közvélemény olyan következtetést vonhat le, ami nem engedhető meg egy hivatalban lévő államtitkárral szemben. Egy államtitkárra nem vetődhet a korrupció árnyéka! – fogalmazott Gyimesi. – Semmilyen módon nem vagyok érintett ezen egyesületek működésében. A Fidesz végre valami pozitív üggyel is előállhatna, és hagyhatna engem dolgozni a város érdekében – reagált lapunknak Ujhelyi István. Hozzátette: nem voltak informális találkozások, ezért ottani szerepéről nem tud nyilatkozni.

A Zuschlag-ügyben egy rutinvizsgálat után indult a nyomozás, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A vizsgált egyesületek az ügyészség szerint különböző pályázati pénzeket – mintegy 50 millió forintot – nem rendeltetésszerűen költöttek el 2002 és 2006 között. Zuschlag Jánost szerdán vették őrizetbe, miután a Kecskeméti Városi Ügyészségen gyanúsítottként kihallgatáson jelent meg. Az ügyészség azzal indokolta az őrizetbe vételt, hogy információik szerint a politikus megpróbálta befolyásolni a tanúkat. A letartóztatásról elfogultság miatt kellett Szegeden dönteni.

A gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, a szökésben lévő Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese lapunk kérdésére közölte: jelenleg nincs országgyűlési képviselő vagy magas beosztású minisztériumi tisztségviselő a gyanúsítottak között.
Zuschlag, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a Terror Háza előtt a holokauszttal viccelődött, jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkötészeti csoda

A könyvkötészet csodája a százhatvan éve Londonban működő Quaritch Antikvárium katalógusa. Az… Tovább olvasom