Szegedi Tudományegyetem

2014.09.09. 21:21

Bajnok léghajtányosok

Szeged - A jövő mérnökeinek első alkotásai a léghajtányok. A sűrített levegővel hajtott szerkezetek gyorsulási versenyében ismét díjakat arattak a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói.

Ú.I.

A fura alakú járgányok egyre népszerűbb futamain 2009 óta vesz részt SZTE-csapat az ötletgazda, [namelink name="Péter Szabó István"] ösztönzésére. Az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézetének adjunktusa örül, hogy Kecskeméten valóra vált a szegedi álom: kettős dobogós helyezést értek el az egyetemnek.

A szegedi mérnökpalánták három csapattal versenyeztek a szeptember 6-i Aventics Pneumobil Gálafutamon.

Ezüstös lett az SZTE Mérnöki Kar Pepp-Air formációja, míg bronzérmet nyert a Diff-Air csapat a pneumobilok kecskeméti futamán. Fotó: Babarciné Zelenka Edit

Ezüstös lett az SZTE Mérnöki Kar Diff-Air formációja, míg bronzérmet nyert a Pepp-Air csapat a pneumobilok kecskeméti futamán. Fotó: Babarciné Zelenka Edit
Az SZTE MK mindhárom gépe helytállt, műszaki hiba nélkül teljesítette a feladatokat. A szenior csapatnak számító Pneugeot az évek óta változatlan járgányával vett részt a futamban, ezért nem is szerezhetett érmet a dinamikusan fejlődő mezőnyben. Ellenben a 16 egyetemi léghajtány gyorsulási versenyében az SZTE Pepp-Air formációja bronz-, míg a Diff-Air csapata ezüstérmet kapott.

A bajnok léghajtányosok növelik a szegedi műszaki képzés renoméját. Ráadásul a szponzorkereséstől a gyártáson át a versenyig mindent magába foglal a sűrített levegővel működő gépek körüli hallgatói munka, amit az oktatásba is beépítenek. A pneumobilok műszaki megoldásai pedig innovatívak még akkor is, ha nem a közlekedési járművek fejlesztéseiben hasznosulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!